Сремуш

(Sakupljanje, Priprema, Recepti i Posuđe)
Korisnikov avatar
ОХОТНИК
moderator
Postovi: 1114
Pridružio se: Pet Dec 21, 2012 10:45 am
Lokacija: ВИНОград

Сремуш

Postod ОХОТНИК » Pon Apr 19, 2021 11:38 am

Знам да се питате да ли сам нормалан када отварам тему за биљку о којој знамо више него о купусу. Многи од нас беру или користе у исхрани овај дивљи лук, искрено, мени је укуснији од младог лука који обожавам и обилно га конзумирам у пролећним месецима.

Slika

Сремуш (lat. Allium ursinum), у народу познат и под називом дивљи бели лук, углавном расте у вишим планинским пределима. Карактерише је јака арома и љуткаст укус. Бере се од марта до маја, на надморским висинама већим од 1000м чак до краја јуна. Ако се ова биљка користити у медицинске сврхе, најбоље ју је брати у пролеће, пре него што процвета, и то свеж надземни део биљке. Такође, у лековите сврхе се користи и луковица сремуша, коју треба брати у августу. Ово су опште познате чињенице, па као и у свему и овде постоји једно велико АЛИ (што девојачку срећу квари).

Козлац (Arum maculatum) расте у непосредној близини Сремуша, спада у отровне биљке јер садржи алкалоид ароин. Никада не треба брати сремуш и козлац у исто време. Сремуш може да се користи пресан, док је козлац отрован и тек кувањем губи штетне састојке. Уколико се поједу бобице (нарочито деца), јављају се болови и жарење, а на крају неосетљивост у устима, јака жеђ, сметње при гутању, повраћање, пролив, сметње при мокрењу, неправилан рад срца, у најтежим случајевима наступа смрт при очуваној свести.

Slika


Slika
У позадини је Сремуш

Slika
Лишће јесте слично на први поглед, али су разлике очигледне, структура Сремуша је уздужна, док се Козлац грана и лист му је копљастог облика, мада код младих изданака та појава није изражена. Чуло мириса је најбољи алат за сигурну индентификацију, јер Козлац НЕМА типичан мирис белог лука.

Slika
Расту један поред другог


Један наш другар са форума (познатији као власник кера званог Круле) купио је на пијаци везу Сремуша, спремио белу сланину, стари сир, наточио још старију ракију и позвао ме да мерачимо. Листиће Сремуша смо умакали у со, заливајући ракијом све док он у једном тенутку није променио израз лица, рекавши да га нешто ужасно пече у устима. Ракију не пије од јуче тако да смо тај узрок у старту елиминисали. Прегледајући остатак лишћа видели смо да се ту налази још један млади лист Козлаца, поред оног који је већ појео. На срећу није имао неке озбиљније последице, вероватно је ту доста допринела и количина ракије попијене превентивно и након конзумације. Шалу на страну, треба бити изузетно опрезан приликом брања Сремуша, зато што Козлац врло често расте у његовим колонијама. Приметио сам да је та појава израженија на мањим надморским висинама, што не мора бити правило већ лично запажање. Ове фотографије су снимљене у околини Београда где је однос количине Козлаца био скоро исти као и Сремуша.

Ни куповина на пијацама не гарантује стопостотну сигурност, што очигледно доказује горе наведени пример.
Е сад нећу ни како ја хоћу!

Korisnikov avatar
Hobo
Site Admin
Postovi: 3544
Pridružio se: Ned Okt 24, 2010 8:16 pm

Re: Сремуш

Postod Hobo » Pon Apr 19, 2021 6:12 pm

Kozlac je jos i OK, problem je ako se Sremus pomesa sa Mrazovcem (Colchicum autumnale) koji je ozbiljno smrtonosan. Problem je i to sto list Mrazovca lako moze da se pomesa sa Sremusem (postoje razlike, Sremus ima lisce koje je razdvojeno dok Mrazovac raste u bokoru). Opasno je i to sto ruke umeju da prenesu karakteristican miris belog luka sa jedne na drugu biljku.

Korisnikov avatar
ОХОТНИК
moderator
Postovi: 1114
Pridružio se: Pet Dec 21, 2012 10:45 am
Lokacija: ВИНОград

Re: Сремуш

Postod ОХОТНИК » Uto Apr 20, 2021 10:11 am

Добро је што си се сетио ове биљке и треба да стоји у овој теми. Мразовац има сличан облик листа, могуће га је заменити са Сремушем а смртно је отрован. Људи без икаквог предзнања по некада имају неодољиву жељу да направе глупост која може да им угрози живот, као што је брање и конзумирање гљива и биљака о којима не знају баш ништа. Мразовац расте по планинским ливадама и пашњацима, док Сремуш воли сеновито, влажно шумско тло, поред тога разликују се и изгледом и мирисом. Ево и пар основних података.

Мразовац (Colchicum autumnale) познат је и као шафраника, каћун, каћуника (Colchicum autumnale) -члан је породице мразоваца (Colchicaceae), и не треба га мешати са шафраном на кога личи, који је члан породице Iridaceae.

Slika

Мразовац је трајна зељаста биљка за коју је карактеристично да почетком пролећа нарасте само кратка стабљика висине до 20 цм и неколико приземних листова. Луковица мразовца је обавијена браон љускама, гомољастог је облика и налази се дубоко у земљи.

Slika

Листови су сужени при врху, усправни, приземни, ланцетасти. По три листа обично расту у рано пролеће и брзо се се сасуше, тако да недостају у фази цветања биљке. Цветови мразовца се јављају од августа до септембра. Појединачни су, двополни, ружичасте до бледо-љубичасте боје и имају шест наранџастих прашника.
Е сад нећу ни како ја хоћу!

Korisnikov avatar
SlobaBG
OOUR Održavanje
Postovi: 1394
Pridružio se: Sre Sep 07, 2011 9:15 pm
Lokacija: Beograd

Re: Сремуш

Postod SlobaBG » Sub Apr 24, 2021 9:08 pm

Na Bukulji, danas:

Slika
Most powerful is he who has himself in his own power / Seneca

Korisnikov avatar
sAx
Postovi: 2250
Pridružio se: Čet Nov 03, 2011 1:27 pm
Lokacija: Lazarevac

Re: Сремуш

Postod sAx » Uto Maj 18, 2021 2:06 pm

Slika

Slika


Povratak na “Kuhinja”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost