Postod DeMM » Pon Jul 10, 2017 1:00 pm
Sto se tice Li-Ion baterija, 18650 jeste najzastupljenija (najvise se ulaze u njihov razvoj zbog primene u elektricnim automobilima, biciklima...) ali nije jedina. Postoje lampe koje koriste baterije manjih dimenzija od 18650: 10440, 14500, 18350, 18500 i jos neke koje se redje koriste. Postoje i baterije vecih dimenzija, ali nisam siguran da su dosle do primene u baterijskim lampama. 26650 je poznata od ranije, ali i prilicno prevelika, gde njene dimenzije ne prati i kapacitet, zato sto se u njihov razvoj ne ulaze previse truda. Od skoro je u upotrebi i 20700 od koje se ocekuje dosta. Svakako je 18650 najbolji izbor, ali ako se trezi tanje ili krace... 10440 je dimenzija AAA baterije, 14500 odgovara velicini AA a 18350 i 18500 su krace verzije 18650 (350-35mm, 500-50mm). Naravno ne treba gurati 10440 bateriju u kuciste od AAA, vec nabaviti lampu koja je predvidjena za rad sa 10440 baterijom, jer ova baterija ima 3 puta veci napon od NIMH, alkalnih i slicnih komercijalnih baterija. Sve Li-Ion baterije koje sam pomenuo imaju isti napon, nominalni od 3.7V sto je ujedno i najbolji napon za skladistenje baterija, a realni napon varira od 4.2V kad su potpuno pune do oko 3V kad bi ih trebalo napuniti. Razlika u zavisnosti od dimenzija je logicno u kapacitetu, ali i u Amp. limitu, odnosno maksimalnom opterecenju koje baterija moze da izdrzi. Naravno, i kod baterija istih dimenzija postoji razlika u kapacitetu i Amp. limitu, u zavisnosti od namene baterije i opterecenja koja se od nje ocekuju, ali ne bih previse da sirim pricu jer ne mislim da je narocito bitno za ovu temu. Samo bih da napomenem da Li-Ion baterije i slicne ne treba shvatati neozbiljno, jer u slucaju neadekvatnog rukovanja mogu da reaguju prilicno burno. Koliko je bitno da se baterija ne prepuni, toliko je bitno da se i ne isprazni previse, i zato ih ne treba stavljati u uredjaje koji nisu predvidjeni za nju, bez obzira da li im je namena punjenje ili praznjenje. Punjaci treba da imaju regulaciju punjenja do maksimalno 4.2V, a potrosaci eletroniku koja prekida rad kada se baterija isprazni do odredjenog napona, koji varira u zavisnosti od toga koliko povezani potrosac povlaci struje. Pomenuo sam Amp. limit, i to je stavka koja je u ovoj prici manje bitna jer led diode nisu narociti potrosaci, ali svakako nije na odmet nabaviti kvalitetnije baterije sa vecim maksimalnim opterecenjem, pre svega zato sto su obicno kvalitetnije i duze ce trajati, cak i ako je manji kapacitet. Takodje, posto je Amp. limit maksimalno kontinualno opterecenje koje baterija moze da izdrzi, baterije koje trpe vece opterecenje ce cesto izdrzati i kratak spoj, za kraci ili duzi period, u zavisnosti o otpora provodnika koji ga je izazvao.
Nemam sad vremena za opsirniju pricu o baterijama, ali ako ima interesovanja i potrebe napisacu detaljnije drugom prilikom. Inace o baterijskim lampama nemam neko znanje niti imam neko znacajno iskustvo.