Enzo Trapper (recenzija)

Moderator: benz

Korisnikov avatar
Knife
Postovi: 2186
Pridružio se: Sub Okt 23, 2010 8:10 pm
Lokacija: Wherever you meet me

Enzo Trapper (recenzija)

Postod Knife » Čet Dec 15, 2011 8:02 pm

Već tri godine koristim i nosim Enzo Trapper koji je izrađen od D2 čelika. Ovo je inače i prvi nož kome sam sam radio rukohvat. Sečivo mi je stiglo vrhunski naoštreno sa vrlo malom sekundarnom oštricom. odmah po završetku rukohvata morao sam da preoštrim sečivo jer je , iako zaštićeno, dobilo mala oštećenja. Čelik D2 je tu pokazao svoje zube. U početku nisam uspevao da mu izvučem maksimalnu oštrinu oštreći ga na kamenu, što je kod mene izazivalo nervozu, mada sam nakon pola sata ukapirao kako da ga brzo i efikasno naštroim. Nije toliki problem naoštriti D2 ako imate tehniku i znanje a i pogodne alate, tada to ide solidnom brzinom. Posle dobijanja dobre oštrice i poliranja Trapper je bio spreman da ugleda svetlost dana.

Slika

Već nakon prve upotrebe u prirodi tako naoštren počeo je da se čopuje i na sekundarnoj oštrici je pokaza jako sitne gotovo lupom vidljive čopove. Ponovo je preoštren i opet sem izvuko izuzetnu oštrinu međutim pri prvom radu sa tvrdim drvetom oštricu je počeo da krivi. Ovo se dogodilo zbog preoštrog ugla pod kojim je oštren. Poučen Tuđim iskustvom a i videvši koji ugao koriste majstori u BRKT-u, rešio sam da pokušam na isti način da naoštrim Trappera. Nakon konveksiranja oštrice koje sam radio šmirglama granulacije počevši od 180 do 2500 i pod uglom od nekih 13 stepeni sa samom oštricom nisam imao problema sa čopovanjem i krivljenjem. Sa ovakvom oštricom zadržava jako dugo oštrinu. Od skora ga povremeno provučem preko parčeta kože koje na sebi ima hrom-oksid, to mu daje jako finu oštricu koja brije i dlake sa lica.

Sam D2 je deklarisan kao polu-rđajući čelik. Ja do sada nisam imao problem ni sa patinom na njemu iako sam ga koristio u raznim uslovima kao što su voda, sneg, ishrana koja u sebi ima soli isl. Često sam ga nosio i na biciklističke ture gde je bio direktno izlagan znoju. U ovim uslovima nije pokazao tragove oksidiranja.

Ovim nožem sam napravio i neke od svojih ručnih radova, jako mi se dobro pokazao pri izradi Vrapca koji je izvučen iz grane masline. Pri Izradi vrapca ovaj nož se pokazao izvanredno. Prvo dužina noža je sasvim dovoljna da sa njime može udobno da se radi i da se koristi avaki deo oštrice čak i vrh bez problema. oštrinu je zadržao svo vreme rada od skidanja viška drveta sve do izvlačenja detalja. Zadovoljavajuću oštrinu je imao i nakon završetka deljanja.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Bezobzira na iskustvo nedavno sam rešio da ga dodtano maltretiram batinanjem. Oblica koju sam rešio da iscepam je bila od graba prečnika oko 7cm.

Slika

Slika

Slika

Trapper je bio dovoljno oštar da brije dlake sa ruke

Slika

Slika

Slika

Trapper je bez problema prodirao kroz grab, međutim u jednom trenutku sam ga zaglavio na dole nisam mogo više da idem što zbog čvora, što zbog kratke oštrice. Da je bila duža imao bih po čemu da jače udarim i verovatno bih prošao kroz čvor. Tu sam morao da cimam i secam nož da bih ga izvadio i na kraju morao klinom da izvadim sečivo. sečivo je pokazalo elastičnost pri sajavijanju i pokušaju da polomim grab njime. Da sam zaglavio nož u oblici na terenu pitanje bi bilo koliko bih vremena potrošio da nož izvučem.

Slika

Polovine koje sam dobio od oblice su bile jako lakši poso da se prepolove prvu sam samo načeo sa jedne strane i poprečni m udarcem je dovršio

Slika

Slika

Drgu sam posepao sa dva udarca po nožu

Slika

Slika

Pa onda reših da od komada graba izdeljem nešto nalik na varjaču. Mada se dan bližio kraju pa nisam imao mnogo vremena da detaljišem.
Izdeljao sam nešto koliko da izmaltretiram rez dodatno i da vidim kako će da se ponaša.

Slika

Slika

Pri deljanju tehnikom od grudi i pri bočnom držanju noža pokazao je manu, neudobnost pri držanju u ovom položaju.

Slika

Donja zadnja ivica rukohvata bode dlan. U svim rugim položajima je prilično udobna.
Vrhom sam izdubio rupu u dršci

Slika

Slika

Slika

Slika

Na kraju je još uvek brijao. Kada sam na kraju pregledao oštricu na jednom mestu sam uočio sumnjiv trag, a kad sma došo kući još jedan. posumnjao sam da su to prskotine u čeliku. Mda nisu bile paralelne već jednostrane.

Slika

Slika

Slika

Slika

Ovaj drugi ožiljak me je malo razočarao i da ne kažem uplašio. Mada je i pored toga lepo seko papir.

Slika

Slika

Kad sam već maltretirao nož reših da ga testiram i majonezom na oksidaciju. Namazao sam ga senfom i ostavio ga 5 minuta namazanog a zatim oprao

Slika

Slika

Slika

Na sečivu su se videli mali tragovi oksidacije. Ipak D2 je visoko karbonski čelik.

Rešio sam da ga preoštrim i da vidim šta će biti sa ožiljcima koje sam uočio posle batoninga. Počeo sam od šmirgle granulacije 800 pa za njom 1200, 1500, 2000, 2500, 3000. i malo dovršio na koži premazanoj hrom-oksidom.

Slika

Slika

Slika

Nakon toga su se ožiljci izgubili, vide se samo tragovi oštrenja jer je slikano makro sočivom.

Slika

Moj zaključak bi bio da je Enzo Trapper nož koji dobro drži oštrinu, ne oštri se naročito teško ali je potrebno malo tehnike i pribora za oštrine krupnije granulacije za dobijanje prvog reza, Kada se dobije dobar rez posle se lakše finišira i izvlači oštrina koja može da filetira dlaku. Ukoliko nije mnogo istupljen oštrica može da se dotera i uz pomoć kože sa hrom-oksidom. Ako mu uradite dobar konveks nećete imati mnogo problema sa čopovanjem. Čelik od koga je izrađen se jako dobro pokazao što se tiče otpornosti na oksidaciju iako se radi o čeliku sa visokim procentom karbona. Ipak nije potpuno ne oksidirajući pa reaguje na malo agresivnije supstance kao što je senf. Sečivo je izdržalo bez problema batinanje po njemu, dok je oštrica bez problema odolela svim zahtevima koje sam pred nju postavio. Pri korišćenju na terenu i sečenje manjih grana nema nikakvih problema, takođe bez problema može da pocepa oblicu do 5cm. Rukohvat noža nije udoban u svim hvatovima, tako da u bočnom hvatu hoće malo da nažulja. Što se tiče dužine sečiva za poslove sa drvetom kao što je deljanje i obrada drveta je odličan. Nož je jako izdržljiv na maltretiranje i svojom dužinom zgodan za nošenje u svim outdoor situacijama, ali za neki duži i zahtevniji boravak na terenu možda je ipak bolje da oštrica bude par santimetara duža.

Slika
:angelic-blueglow:
Fly on your way like an eagle

igi2
Postovi: 182
Pridružio se: Uto Sep 20, 2011 11:19 pm
Lokacija: Pula

Re: Enzo Trapper (recenzija)

Postod igi2 » Čet Dec 15, 2011 9:51 pm

Rašo, izvrsna recenzija, onako baš profesorska :handgestures-thumbupleft: , a o fotkama se nema što novo reći. Moram ipak pohvaliti vrapca, crno-bijelog posebno :text-bravo:

Korisnikov avatar
kurjak71
Postovi: 499
Pridružio se: Pon Sep 19, 2011 11:34 pm

Re: Enzo Trapper (recenzija)

Postod kurjak71 » Čet Dec 15, 2011 10:39 pm

Super recenzija i stvarno detaljno .Noz mi se jako svidja imam utisak da bi bilo tesko krenuti negde bez njega.Nekako mi ta dimenzija noza deluje idealno u svakom pogledu.Svaka cast :text-bravo:

Korisnikov avatar
Dane
Postovi: 875
Pridružio se: Sub Dec 18, 2010 3:23 pm
Lokacija: Gostivar. R.Makedonija

Re: Enzo Trapper (recenzija)

Postod Dane » Pet Dec 16, 2011 12:25 am

Odlicno napisano i prezentirano Rasha, i slike i tekst, a naravno i noz su odlicne :obscene-drinkingcheers: .
Enzo trapper je odlican noz, moji jos malo ce napuniti 4 godine i jos mi je omiljeni noz.
A pazi, D2, mnogim ljudima je tezak za ostrenje, ovde lepo si objasnio da to moze da bude zaista lako, a rezultat jako efektivan. :handgestures-thumbupleft: .

Korisnikov avatar
StepenWolf
moderator
Postovi: 2443
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 8:34 pm
Lokacija: kafanče u benzovom bloku

Re: Enzo Trapper (recenzija)

Postod StepenWolf » Pet Dec 16, 2011 12:39 am

Realna recenzija...
Sečivo nema dužinu (a ni širinu leđa) za udaranje po njemu. I kao što sam nekako sam sebi (neiskustveno) nagoveštavao, za ove dužine sečiva nema potrebe praviti drške sa izraženom "jabukom" na završetku jer se najmanje koriste za "choping" a najviše za deljanje... :teasing-poke:
Korisno i dobro parče čelika u duhovnom skladu sa gazdom :mrgreen:

MILAN
Postovi: 638
Pridružio se: Pon Feb 28, 2011 9:55 pm
Lokacija: Smederevska Palanka

Re: Enzo Trapper (recenzija)

Postod MILAN » Pet Dec 16, 2011 6:14 am

Meni si najavio ovu recenziju još u ponedeljak, vredelo je čekati. Dosta slika koje u ovom slučaju baš prate tekst. Dobar posao.
Baš nemam dara za recenzije!

Korisnikov avatar
EDCgear
Postovi: 1165
Pridružio se: Sub Okt 23, 2010 9:06 am
Lokacija: Zrenjanin

Re: Enzo Trapper (recenzija)

Postod EDCgear » Pet Dec 16, 2011 6:56 am

:o :o :handgestures-thumbupleft: :handgestures-thumbupleft: :handgestures-thumbupleft: :text-bravo: :text-bravo: :text-bravo: :text-bravo: :text-bravo:


Bravo odlična recenzija. I mnogo slika!! Svaka čast!
Rule #9: Never go anywhere without a knife.
http://svakodnevnesitnice.blogspot.com/
http://www.youtube.com/user/edcgear1?feature=mhee
Molon labe...

Korisnikov avatar
vlay
moderator
Postovi: 2671
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 8:58 pm
Lokacija: Beograd

Re: Enzo Trapper (recenzija)

Postod vlay » Pet Dec 16, 2011 3:01 pm

:text-bravo:
Slike vrhunske, a recenzija taman kako treba!
...a ja mislio da je zivot reka!

Korisnikov avatar
Vrabac
Nožar
Postovi: 892
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 8:29 pm

Re: Enzo Trapper (recenzija)

Postod Vrabac » Pet Dec 16, 2011 7:43 pm

Lepo urađena recenzija :handgestures-thumbupleft:

Korisnikov avatar
Knife
Postovi: 2186
Pridružio se: Sub Okt 23, 2010 8:10 pm
Lokacija: Wherever you meet me

Re: Enzo Trapper (recenzija)

Postod Knife » Pet Dec 16, 2011 8:20 pm

Drugari hvala na komentarima. Nisam žalio ni da slomim nož, jer sečiva dođu i prođu a iskustva ostaju za pokolenja.

:obscene-drinkingcheers: :obscene-drinkingcheers: :obscene-drinkingcheers:
:angelic-blueglow:
Fly on your way like an eagle


Povratak na “Noževi”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju