Mv knives

Moderator: rista

markoooo
Postovi: 86
Pridružio se: Čet Feb 11, 2016 10:02 pm
Lokacija: Loznica

Re: Mv knives

Postod markoooo » Sub Jan 19, 2019 6:32 pm

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0032015289

Malo sam se zanimao,noz nije savrsen,ali se sve vidi u klipu....glavna stvar koju sam izvukao jeste da treba jos da se otpusta...

Sto se tice eksera i njihovog secenja(znam da je kontraverzna tema)...nisam sekao da bih uzdigao svoj noz,vec da vidim kako se radni noz,relativno tanke geometrije ponasa u tom izdanju...da bi noz presekao ekser bez ostecenja mora da bude zadebljan,a samim tim i nekoristiv....

Korisnikov avatar
mbole
Postovi: 1205
Pridružio se: Sre Dec 03, 2014 12:07 am
Lokacija: Bataja

Re: Mv knives

Postod mbole » Ned Jan 20, 2019 6:23 am

'ebo te da te 'ebo facebook...
Jel stvarno mislis da smo svi podlozni tim drogama?

markoooo
Postovi: 86
Pridružio se: Čet Feb 11, 2016 10:02 pm
Lokacija: Loznica

Re: Mv knives

Postod markoooo » Ned Jan 20, 2019 9:32 am


Korisnikov avatar
sAx
Postovi: 2087
Pridružio se: Čet Nov 03, 2011 1:27 pm
Lokacija: Lazarevac

Re: Mv knives

Postod sAx » Ned Jan 20, 2019 10:59 am

Razmišljao sam da li da komentarišem ovaj video ili ne. :think:
Ipak zbog ljudi (a ima ih podosta) koji ovaj forum koriste kao mesto da ponešto nauče moram prokomentarisati neke stvari koje smatram da bi ih dovele u zabludu.
Pre svega pohvalno je što si postavio video sa sve oštećenjima koja je nož doživeo.
Na osnovu toga možemo ti dati poneki savet ,a i da vidiš gde grešiš.
Nije međutim pohvalno sto sam daješ komentare i zaključke, a u svrhu pravdanja koja jednostavno ne stoje.
Ovako brate ispade kao reklama, i to ne baš zabavna kako ti kažeš u više navrata.
Sve što ću ti napisati nije omalovažavanje tvog rada, već naprotiv podrška i pomoć da praviš bolje noževe.
Da krenemo redom.
FFG nož ove debljine sa sekundarnim konveksom je sve, samo ne nož koji treba koristiti iskljucivo za sečenje povrća i voća.
Imaš ovde na forumu takmičenja testove koje je Hobo odabrao i do tančina objasnio zbog čega se izvode.
Na tim testovima (takmičenjima) su noževi jako slične geometrije radili i dosta zahtenije stvari i naravno prošli bez ikakvih oštećenja.
Druga stvar je redosled testova koje radiš, test držanja oštrine bi trebao ići pre batoninga.
Kada smo kod držanja oštrine 40 rezova je malo, bez obzira koliko abrazivan i prljav kanap bio koji si koristio.
Ovo ti je ujedno i prvi znak da nešto sa termičkom obradom kaska.
Test vrha bi trebalo da prođe bez problema jer je nož bar po meni mekši.
Puko je jer si radio baroning (udaranje) baš po zoni gde je pukao, ako te zanima mogu ti objasniti na p.m. kako takvi udarci nepovoljno utiču na čelik i opet suprotno zbog čega se kosa otkiva. ;)
Za kraj apsolutno nije istina da samo pajseri mogu da preseku ekser, i da su noževi koji to mogu neupotrebljivi.
Da li može da preseče ekser ili ne ima jako puno faktora od izbora čelika, termičke obrade, ugla pod kojim je nož oštren pa i do temperature i onoga ko rukuje nožem.
Nastavi da vredno radiš ali i da budeš skroman.
Ziv bio :obscene-drinkingcheers:
How long will an edge last?
Depends on the user, what he is cutting, how the blade is
ground and sharpened, the hardness and the steel grade.
Pretty much in that order I think.
Phil

Korisnikov avatar
sAx
Postovi: 2087
Pridružio se: Čet Nov 03, 2011 1:27 pm
Lokacija: Lazarevac

Re: Mv knives

Postod sAx » Ned Jan 20, 2019 11:02 am

sAx napisao:Razmišljao sam da li da komentarišem ovaj video ili ne. :think:
Ipak zbog ljudi (a ima ih podosta) koji ovaj forum koriste kao mesto da ponešto nauče moram prokomentarisati neke stvari koje smatram da bi ih dovele u zabludu.
Pre svega pohvalno je što si postavio video sa sve oštećenjima koja je nož doživeo.
Na osnovu toga možemo ti dati poneki savet ,a i da vidiš gde grešiš.
Nije međutim pohvalno sto sam daješ komentare i zaključke, a u svrhu pravdanja koja jednostavno ne stoje.
Ovako brate ispade kao reklama, i to ne baš zabavna kako ti kažeš u više navrata.
Sve što ću ti napisati nije omalovažavanje tvog rada, već naprotiv podrška i pomoć da praviš bolje noževe.
Da krenemo redom.
FFG nož ove debljine sa sekundarnim konveksom je sve, samo ne nož koji treba koristiti iskljucivo za sečenje povrća i voća.
Imaš ovde na forumu takmičenja testove koje je Hobo odabrao i do tančina objasnio zbog čega se izvode.
Na tim testovima (takmičenjima) su noževi jako slične geometrije radili i dosta zahtenije stvari i naravno prošli bez ikakvih oštećenja.
Druga stvar je redosled testova koje radiš, test držanja oštrine bi trebao ići pre batoninga.
Kada smo kod držanja oštrine 40 rezova je malo, bez obzira koliko abrazivan i prljav kanap bio koji si koristio.
Ovo ti je ujedno i prvi znak da nešto sa termičkom obradom kaska.
Test vrha bi trebalo da prođe bez problema jer je nož bar po meni mekši.
Puko je jer si radio baroning (udaranje) baš po zoni gde je pukao, ako te zanima mogu ti objasniti na p.m. kako takvi udarci (dinamičko opterećenje) nepovoljno utiču na čelik i opet suprotno zbog čega se kosa otkiva. ;)
Za kraj apsolutno nije istina da samo pajseri mogu da preseku ekser, i da su noževi koji to mogu neupotrebljivi.
Da li može da preseče ekser ili ne ima jako puno faktora od izbora čelika, termičke obrade, ugla pod kojim je nož oštren pa i do temperature i onoga ko rukuje nožem.
Nastavi da vredno radiš ali i da budeš skroman.
Ziv bio :obscene-drinkingcheers:
How long will an edge last?
Depends on the user, what he is cutting, how the blade is
ground and sharpened, the hardness and the steel grade.
Pretty much in that order I think.
Phil

markoooo
Postovi: 86
Pridružio se: Čet Feb 11, 2016 10:02 pm
Lokacija: Loznica

Re: Mv knives

Postod markoooo » Ned Jan 20, 2019 11:13 am

Hvala
I naravno da se necu uvrediti,zasto bih
Mogu samo da zahvalim onom koji mi sugerise sta je lose ili sta treba popraviti

Sto se tice povrca i voca,noz nije namenjen za to,daleko od toga....Zamisao secenja povrca je da pokaze geometriju noza....naravno da ce tanji noz seci bolje,deblji losije.....

Sto se tice testa sa konopcem,izgubio sam veliku kolicinu snimka,jer je telefon prestao da snima zbog ne dostatka memorije....I ponavljacu taj test(izmedju ostalog) i nadam se poboljsavati rezultate

Nije sve moj zakljucak,razgovarao sam i sa par kolega nakon ovog testa

Razlog snimanja i unistavanja noza
je da pokazem trenutno stanje,bez ulepsavanja rezultata
Noz je od 1075 celika iz koga moze vise da se izvuce,nego na ovom testu,ali nije nista specijalno,kilogaram ovog celika je relativno pojeftin,sto ga opet ne cini losim!!!
Ima "jeftinih" celika sa nevorovatno dobrim osobinama....
Jos jedna stvar koju sam trebao napomenuti,je da TO ne vrsim u nekoj specijalnoj pecki,vec na brener....Opet ponavljam i ovom tehnikom se moze postici bolji rezultat....Ali planiram da kupim ili pravim el.pec,zbog jednostavno lakseg rukavanja i lakse ponovljivih rezultata...
Srdacan pozdrav...

Korisnikov avatar
sAx
Postovi: 2087
Pridružio se: Čet Nov 03, 2011 1:27 pm
Lokacija: Lazarevac

Re: Mv knives

Postod sAx » Ned Jan 20, 2019 12:35 pm

Drago mi je što razumeš prirodu mog posta.
Inace ovo o nameni sam mozda pogrešno razumeo.
Ova tvoja recenica me navela na to:

Slika

Inače najiskrenije mislim da bez peći teško možeš postici neke rezultate pogotovo ako si nov u celoj priči.
Potrebne su godine iskustva da bi se bez peci postigli rezultati koje svi zelimo.
How long will an edge last?
Depends on the user, what he is cutting, how the blade is
ground and sharpened, the hardness and the steel grade.
Pretty much in that order I think.
Phil

markoooo
Postovi: 86
Pridružio se: Čet Feb 11, 2016 10:02 pm
Lokacija: Loznica

Re: Mv knives

Postod markoooo » Ned Jan 20, 2019 12:54 pm

Razumem zasto si pogresno protumacio,nisam bio bas najjasniji.....
Bez peci moze,ali ima tu i nagadjanja i nekog osecaja sto se stice godinama....sve je to diskutabilno
Da li moze bez peci,moze,da li je "tesko",jeste
Trenutno ganjam neku pec da kupim,posto nisam rad da pravim...ima par firmica koje ih prave,te peci idu pod nazivom labarotiske ako se ne varam...
E sad nisam jos siguran gde bih uzeo,sto se tice cene isao bih do 1000 evrica,ma da sam svestan da sa pola tog novca mogu da je napravim.....

markoooo
Postovi: 86
Pridružio se: Čet Feb 11, 2016 10:02 pm
Lokacija: Loznica

Re: Mv knives

Postod markoooo » Sre Feb 06, 2019 6:14 pm

Kopija bark river aurore brusena na zero bevel,pa patinirana...kiselina malo pojede ostricu pa je po dva puta sa svake strane na finom kamenu stavljen mini mini sekundarac i posle istropovan....noz sece kao lud iako nije cist zero bevel...
Inace ne bih ovako radio ali je musterija zahtevala da se patinira,svakako ce ta patina pri prvom ostrenju spasti(ma da ce dugo vremena biti dovoljan samo strop)

Drugi noz je moj model edcMV
Celik na oba noza 1075
I drske od oraha na oba

Radeci auroru naucio sam dosta,ma da cu eksperimentisati sa scandijem u buduce(ali predebelo je 4mm u ledjima za klasican skandi)planiram da prekujem ovaj celik ili da probam na nekom drugom.....
Svakako jedan od najostrijih nozeva do sada(pri dodiru sa dlakom ona "puca","odskace")

P.S. probao sam po prvi put onu foru sa bakarnom cevcicom i ivicom ostrice,jako je zanimljivo gledati kako se stvara "talas" kada se ostricom predje preko cevke....
A i mislim da je termicka obrada dobra jer nije doslo do nikakvog ostecenja(ostrica je netaknuta)

Slika

Slika

markoooo
Postovi: 86
Pridružio se: Čet Feb 11, 2016 10:02 pm
Lokacija: Loznica

Re: Mv knives

Postod markoooo » Sub Feb 23, 2019 11:24 am

Prvi pravi puukko od mene i prvi pravi zero grind
Ostrina i performanse secenja su neverovatne....
A tu je i mali kiridashi jer sto da ne.....
1075 celik,ostrenje prihvatljivo lak,a sasvim solidno drzi ostrinu tu je negde oko 58-59HRC

Jedino sto ovaj ima plung lines,sledeci bih pokusao bez(malo tradicionalniji pristup)

Slika

Slika

Slika


Povratak na “Radovi domaćih majstora”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta