Nozevi

Moderator: rista

Korisnikov avatar
t03a
Postovi: 2535
Pridružio se: Uto Mar 27, 2012 9:41 am

Re: Nozevi

Postod t03a » Sre Nov 11, 2015 10:28 pm

Ne moze covek da ode na planinu ni dva dana da ne napravite haos :)

Da ne bi fantazirali evo kako stoje cene:

Mala jeftinija kalionicka pec 500e (u samogradnji oko 300e)
Materjal za "one" nozeve 20e
...
scio me nihil scire
ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα hèn oîda hóti oudèn oîda
Tout ce que je sais c'est que je ne sais rien
I know that I know nothing

Korisnikov avatar
ultramegaxterra
Postovi: 145
Pridružio se: Ned Jul 20, 2014 9:46 am

Re: Nozevi

Postod ultramegaxterra » Čet Nov 12, 2015 6:42 am

mbole napisao:Ups, pobeglo mi jedno "da" pa je recenica dobila drugaciji smisao.

umesto
"Oni koji znaju samo piju vino, ne sole vinarima pamet kako treba da ga prave."

trebalo je da pise:
"Oni koji znaju samo [b]da piju vino, ne sole vinarima pamet kako treba da ga prave."[/b]

U smislu, znam kakav ukus treba da ima dobro vino, i mogu da kazem ovo valja a ovo ne valja, al ne mogu da kazem vinaru "e zajebo si se sto mu nisi odradio to i to petog dana" posto nemam pojma kako se pravi vino, osim bas najosnovnijih stvari (tipa da moze da se pravi i od grozdja, da treba da prevri... i toliko).


Ovo boldovano ti je takva zabluda, da dovodi u pitanje sve ostalo sto si napisao. Necu da ulazim u detalje, ali vino i kao kujna ( cuisine) je evolvorala i evolvira iz godine u godinu. Kod vina se zove Vintage,, i tu se trendovi prate vrlo ozbiljno, sa dugorecnom posledicama, a taj vinar nema zadnju rec...zadnju rec ima kupac, i vlasnik.

Na primer, za kujnu...cuveni restoran Perino, 1920-30...imao je specijalitet "Hobo" Stejk
( dva debela stejka povezna kanapom, i ucaurena u morskom solju, koji se stavljao u rernu sa velikom temeraturom, i posle se vadio, cekicem se odvojio taj grumen soli kao jaje i to je bilo to) Danas ti to niko ne bi pojeo, jer bu bilo preslano. Ukusi se menjaju, a opet ljudi/kupci vole rustiku, i ima nesto kod te starine sto nas sve mami.

Jedom su pitali Francuskog predsednika Miterana sta pije za rucak. On im je rekao neko osrednje vino, na sok novinara koji je poceo pa kao vi ne pijete Lafit, Latorur, Petrus ( samo najbolje).....a on im je odgovrio....da bi cenio najbolje, moras da pijes i lose i osrednje....

Meni je ta izjava, osatla ceo zivot kao mantra....pa da se vratimo na celik...analogija je ista.

Moze neko da se kune u 440C, inox, a da nikad nije proba vg10....i tako u krug...

Vecini od nas, prepostavljam, pisem kupaca, vecina celika ce posluziti OK, a kada nam naleti neki vrhunski, da li ce mo znati da cenimo i da barem propoznamo...I to je poenta sta hocu da kazem. Sve se menja, dosta stvari ide na bolje, neke ne, tehologije se stalno unapredju, i sada , kao u vinima, moras da si dobor verziran...a vrlo malo nas ima finanisjske resorse da kupuje najbolje firme, sa njaboljim celikom pa da uporedjuje , i da da nepristrasan izbor najboljeg. Kod ocnjevanja vine, retko sede ti koji ga prave, vec 98% kupci, to jest vine somilier.

Ima dosta slicnosti, sto bi se moglo reci za svaku vrstu delatnosti, ali fundamentalni principi su isti. Treba mnogo vode da protece, pre nego sto naucis nesto.

bogavac
Postovi: 201
Pridružio se: Čet Jan 02, 2014 1:15 pm

Re: Nozevi

Postod bogavac » Čet Nov 12, 2015 9:15 am

evolucija ili ovulacija,pitanje je sad!
tisler majstore,izbaci ti sliku i sledeceg noza nemoj da se obeshrabris.

Korisnikov avatar
mbole
Postovi: 1218
Pridružio se: Sre Dec 03, 2014 12:07 am
Lokacija: Bataja

Re: Nozevi

Postod mbole » Čet Nov 12, 2015 10:36 am

Ti il stvarno ne razumes sta je napisano, ili namerno prevrces tudje reci.

Koliko god vinar, majstor ko god... pratio zelje kupaca itd... kupci nikako ne znaju kako da postignu to sto hoce.

Kupac hoce kiselije vino (uproscavam), lepo. Al nece kupac objasnjavati vinaru kako da on to postigne. Kupac hoce ukus takav i takav, noz takav i takav, paradjaiz takav i takav.
A dal je seljak okopavao paradajiz petkom ili sredom, pevao mu pesmice, djubrio ovim ili onim, kupac nema pojma. I nema pojma dal treba da se okopava sredom ili petkom. Dal je vinar drzao nesto da prevri ovoliko ili onoliko, u ovakvom ili onakvom buretu, na ovolko ili onolko stepeni... (sta se vec radi sa vinom), kupac nema pojma, i ne zna sta je od toga potrebno uraditi da bi dobio ukus koji hoce.

Voda moze da tece koliko god hoce. Da bi nesto naucio potrebno je da ucis :)

Korisnikov avatar
Hobo
Site Admin
Postovi: 3458
Pridružio se: Ned Okt 24, 2010 8:16 pm

Re: Nozevi

Postod Hobo » Čet Nov 12, 2015 4:36 pm

ultramegaxterra napisao:...Na primer, za kujnu...cuveni restoran Perino, 1920-30...imao je specijalitet "Hobo" Stejk
( dva debela stejka povezna kanapom, i ucaurena u morskom solju, koji se stavljao u rernu sa velikom temeraturom, i posle se vadio, cekicem se odvojio taj grumen soli kao jaje i to je bilo to) Danas ti to niko ne bi pojeo, jer bu bilo preslano...

Debeo off, ali!
I danas se tako sprema pile ili riba u kori od soli u rerni ili cak direktno na zaru. Nije preslano (probao sam) cak treba i dosoliti prema ulusu.

Korisnikov avatar
gray_wolf
Postovi: 811
Pridružio se: Sre Feb 01, 2012 6:23 pm
Lokacija: salaš

Re: Nozevi

Postod gray_wolf » Čet Nov 12, 2015 8:00 pm

ultramegaxterra napisao:...a vrlo malo nas ima finanisjske resorse da kupuje najbolje firme, sa njaboljim celikom pa da uporedjuje , i da da nepristrasan izbor najboljeg


Не постоји најбољи нож,постоји само нож који је оптимизован за одређен посао (или групу сличних послова), и то према начину употребе конкретног корисника.

Тишлеру и остали,само ви рокајте па макар и од "рециклираних" челика.

П.С. Овај први ми баш угодан оку

Korisnikov avatar
BR_
Postovi: 2597
Pridružio se: Pon Okt 25, 2010 7:22 pm
Kontakt:

Re: Nozevi

Postod BR_ » Čet Nov 12, 2015 11:17 pm

No, mada ne postoji najbolji noz, postoji los noz, a to se vrlo cesto vidi iz aviona. Recimo, debelo secivo, sa scandi grindom, pa jos kratkim ne moze ni da primirise dobrom nozu.
Inimicus Inimici Mei Amicus Meus Est
Βασιλεὺς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλευόντων
Basileus Basileon Basileuon Basileuonton

Korisnikov avatar
tisler
Nožar
Postovi: 892
Pridružio se: Čet Mar 29, 2012 12:05 am

Re: Nozevi

Postod tisler » Pet Nov 13, 2015 10:16 am

gray_wolf napisao:
ultramegaxterra napisao:...a vrlo malo nas ima finanisjske resorse da kupuje najbolje firme, sa njaboljim celikom pa da uporedjuje , i da da nepristrasan izbor najboljeg


Не постоји најбољи нож,постоји само нож који је оптимизован за одређен посао (или групу сличних послова), и то према начину употребе конкретног корисника.

Тишлеру и остали,само ви рокајте па макар и од "рециклираних" челика.

П.С. Овај први ми баш угодан оку


Hvala,"rokamo" nego sta :chores-chopwood:


Povratak na “Radovi domaćih majstora”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta