Spyderco Endura 4 FFG

Moderator: benz

Korisnikov avatar
MWDP
Postovi: 2168
Pridružio se: Pon Jan 10, 2011 1:42 pm
Kontakt:

Spyderco Endura 4 FFG

Postod MWDP » Ned Dec 18, 2011 6:04 pm

Spyderco Endura je jedan od legendarnih modela čuvene firme iz Kolorada, koji se proizvodi u Seki-city-ju u Japanu. Prva verzija ovog modela izašla je davne 1990. i svaka sledeća generacija je na neki način unapređivana. Endura i njen mali brat Delica su ujedno dva najprodavanija preklopna noža ovog proizvođača. Model koji ja posedujem i koji sam kupio ove godine u julu je generacija 4, sa full flat brušenim sečivom. Razlozi za kupovinu baš ovog noža su bili sasvim jednostavni - odlična ergonomija, kvalitetni materijali, privlačan dizajn i veoma dobar odnos cene i ukupnog kvaliteta. Kroz ovu recenziju proći ćemo u sledećim etapama:

1.Dimenzije
2. Čelik i oblik sečiva
3. Primena
4. Brava
5. Drška
6. Ergonomija
7. Šnala
8.Vrednost

9. Ukupan utisak i završna ocena


__________________________________________________________________________

1. DIMENZIJE

Ukupna dužina: 222mm
Dužina zatvorenog noža: 127mm
Dužina sečiva: 96mm
Dužina naoštrenog dela sečiva: 88mm
Debljina sečiva: 3mm
Prečnik rupe za otvaranje: 13mm
Težina: 103g

Slika

Slika

Slika

U realmu preklopnih noževa, Endura je poprilično velika zverka. Sa svojih 20 i kusur centimetara u otvorenom položaju veća je od svih foldera koji sam ikada imao prilike da probam. Ova dužina je veoma ravnomerno raspoređena te je drška odličnih gabarita i omogućava bezbedan i udoban hvat u više položaja. Sa druge strane, sečivo ima skoro celih 90mm što je dobro odmerena veličina koja omogućava višestruku primenu u svakodnevnom korišćenju kao i u lakšim poslovima u divljini. Debljina sečiva je po meni idealnih 3mm - o ovome će biti više detalja u sledećem delu recenzije. Težina je još jedan aspekat gde ovaj nož nema konkurenta - sa svojih 88mm sečiva ovaj nož ima samo 103 grama težine. Za ovo su zaslužni lajneri koji se pružaju celom dužinom rukohvata - iako su napravljeni od čelika, strateški su izbušene rupe tako da se postigne i stabilnost i sjajna težina. Drugi krivac za malu masu je drška od FRN-a koja pruža izuzetnu ergonomiju uz minimalnu gramažu.

Poređenja radi, evo par slika sa Tenaciousom i RATom da se vidi razlika u veličini.

Slika

Slika

Slika
2. ČELIK I OBLIK SEČIVA

Slika

Slika

Čelik na ovom nožu je odličan japanski VG10, sledećeg sadržaja:

Carbon:1.0% Chromium:15.0% Molybdenum:1.0% Vanadium:0.2% Cobalt:1.5%

i tvrdoće od oko 58-59 na skali Rokvela. Moja iskustva sa ovim čelikom su isključivo sa ovim nožem, ali sam izuzetno zadovoljan prvobitnom oštricom, kao i otpornošću na habanje. U poređenju sa AUS8, 8cr13MoV, VG1 i 440C, potrebno je dosta duže vremena da se izgubi prvobitna oštrina 'za brijanje' a još duže da nož izgubi radno sposobnu oštrinu. Samo jednom sam oštrio ovaj nož na brusnom kamenu i nije bilo teško kao što sam se prvobitno plašio, ali VG10 je osetno teži za oštrenje od gorepomenute mu sabraće. Moj omiljeni metod je strop nakon svakog korišćenja, što je bolje rešenje i za čelik i za mene kao korisnika. Potrebno je samo par poteza na stropu i ovaj nož sa lakoćom brije dlake i cepa papir na komade. Ovo je sasvim sigurno najoštriji fabrički nož koji sam ikada dobio, sa onom 'ljutom', reckavom oštricom umesto ispolirane S30V na nekim drugim paucima.

Slika

Oblik sečiva je teško definisati na svim Spyderco sečivima ali bih ga nazvao listasti drop-point. Sečivo poseduje samo malo trbuha na vrhu, ali zahvaljujući sjajnoj full flat geometriji, kao i debljini od 3 milimetra, sa lakoćom prolazi kroz dublje materijale svih vrsta. Finiš nije 'ogledalo' ali je veoma blizu i ogrebotinice se lako zarade i posle na svetlosti i primete. Nisam ljubitelj ove primene noža, ali se mora spomenuti da sa ovom dužinom sečiva, Endura postaje veoma dobar kandidat kao sredstvo za samoodbranu. Čvrsto verujem u to da nož treba pre uboda ili sečenja da zaplaši, a Endura sa svojim velikim, sjajnim sečivom ovaj posao radi u svim situacijama.

3. PRIMENA

Kao što je već napomenuto, Endura sa svojim dimenzijama čini odličan EDC nož - nož za svakodnevnu upotrebu. Od otvaranja koverti, kutija, plastičnih pakovanja pa do sečenja voća, namirnica, pripremanja mesa, lakšeg deljanja i svih sitnica za koje mi je ovaj nož do sada koristio - u svemu se odlično pokazao. Neko sa ovog foruma mi reče - kakav je to EDC nož sa kojim ne možeš preseći veknu hleba? I ta osoba je sasvim u pravu... Ponavljam da se ovaj nož može koristiti za lakše 'outdoors' poslove, ali ne bih tome pribegavao osim ako ne moram jer čvrsto verujem da je za divljinu jedino dobro rešenje fiksno sečivo. Kao 'taktički' nož, Endura bi odlično poslužila svrsi, makar po mom skromnom mišljenju. Opet želim da se ogradim i kažem da nož za samoodbranu treba da se koristi samo za to i ništa drugo, ali Endura je sjajno rešenje za EDC + 'ne daj Bože' kombinaciju.
4. BRAVA

Spyderco Endura tradicionalno koristi veoma dobru i čvrstu lockback bravu. Za par meseci korišćenja, sečivo ne mrda ni u kom pravcu i otvara se i zatvara glatko kao i prvog dana. Nisam stavljao ovaj nož na neke velike testove opterećenja ali veoma pouzdano mogu da kažem da ovaj lockback neće popustiti. Na internetu sam viđao par testova gde Endura i Delica zakazuju na spinewhack testovima, ali pošto mislim da oni nisu naročito ubedljivi, ne mogu da ih shvatim veoma ozbiljno. Na leđima noža kod brave postoji udubljenje zvano 'Boye dent' po kreatoru, i njegova svrha je da onemogući slučajno zatvaranje pri izuzetno jakom stisku drške noža. Moram da primetim da izgleda izuzetno lepo estetski, kao i da čini zatvaranje noža puno lakšim u odnosu na druge lockback noževe koje sam probao.

Slika

Zahvaljući nenaoštenom delu na dnu sečiva, nož se veoma lako zatvara jednom rukom, uprkos snažnoj lockback bravi i pozamašnoj dužini drške i sečiva.

Slika

Brava je izuzetno kvalitetna i adekvatna za ovakav tip noža i njegovu namenu.
5. DRŠKA

Kao što je već pomenuto, Spyderco Endura poseduje dršku od FRN-a - fiberglass reinforced nylon, iliti kako rekoše na jednom mestu: veoma fensi naziv za običnu plastiku. Šalu na stranu, drška noža je veoma kvalitetno urađena sa pažnjom na veliki broj detalja. FRN kao materijal odaje jeftiniji osećaj od njegovog sintetičkog brata G10, ali veoma dobro služi svrsi. Ovaj nož dolazi u par različitih boja, zelenoj, ljubičastoj, sivoj, smeđoj i najnovija varijanta je narandžasta. U ruci sam imao zelenu verziju ali mi se iskreno nije svidela. Ukusi su stvar subjektivnosti, ali plava boja mi se najviše svidela na ovom nožu i najviše je verna slikama sa interneta. Spyderco na ovom, kao i na par drugih noževa koristi šablon zvani bi-directional texturing, što znači da je FRN izbrazdan tako da pruža otpor pri povlačenju na obe strane drške. Uprkos mom komplikovanom objašnjenju, treba reći da su brazde izuzetno dobro raspoređene sa dobro odmerenom dubinom, i pružaju sjajan zahvat u kome ruka jednostavno ne može da sklizne sa sečiva.

Slika

Jedina nevolja sa FRN-om je to što se u te duboke brazde jako lako zavuče prljavština iz džepova ili okoline, ali to se veoma lako da rešiti kompresovanim vazduhom.

Slika

Ono što je meni malo zasmetalo su sitnice na završnoj obradi. Naime, FRN na leđima kod spejsera nije bio jednako obrušen i 1mm je virilo - morao sam sam da sastružem višak materijala.

Slika

Za kraj ovog dela treba reći da je drška izuzetno udobna i odlično prijanja za dlan, bez obzira da li su šake suve, mokre ili u rukavicama.6. ERGONOMIJA

Deo recenzije koji se prirodno nastavlja na opis drške - ovaj nož je izuzetno udoban. Veličina drške dozvoljava više mogućih položaja za držanje noža, uključujući i obrnut hvat za samoodbranu. Još jednom, ruke ne klize i debljina drške je takva da taman popuni dlan.

Slika

Slika

Slika

Slika

Moje ruke nisu naročito velike ali sasvim udobno koristim ovaj nož u svim ovim položajima. Sa rukavicama, korišćenje ovog noža je jednostavno kao i bez njih - zahvaljujući rupi od 13mm za otvaranje, kao i FRN-u koji pruža odlično trenje. Leđa noža kao i početak sečiva izbrazdani su baš iz ovog razloga - da pruže bolje trenje.

Slika7. ŠNALA

Nepravedno malo spominjan aspekat preklopnih noževa, šnala je za mene veoma bitan deo noža. Model Endura dozvoljava pozicioniranje na sve četiri strane noža - za levake i dešnjake, sa vrhom nagore i nadole. Kao što sam pomenuo pre par meseci, crna boja na šnali je lošeg kvaliteta i skida se samo od habanja uz pantalone i grebanje sa drugim predmetima u hodu, te sam ja šnalu išmirglao da dobije ispoliran izgled.

Slika

Slika

Oblik je čuveni 'peščani sat' i stoji ovom nožu veoma dobro. Šnala je udobna i čvrsto drži nož u džepu. Nije dovoljno 'duboka' za moj ukus ali pruža dovoljno prostora za brzo i udobno izvlačenje iz džepa.

Slika
8. VREDNOST

Ovaj nož sa poštarinom do Srbija košta oko 55 evra, što je odlična cena za nož ovog kvaliteta, sa ovim materijalima. U odnosu na druge noževe ove kompanije, kao i na konkurentske modele drugih kompanije, ovo je još uvek neprevaziđena cena za nož koji može toliko toga da uradi i koji će sigurno da traje godinama sa pravilnim korišćenjem i održavanjem. Iako je ovo malo veća cifra za prosečan srpski budžet, veoma se isplati za komad opreme koji može toliko da pruži.
9. UKUPAN UTISAK I ZAVRŠNA OCENA

Do sada ste veoma i sami stekli neko mišljenje o ovom nožu, ali osećam se dužnim da dam svoje utiske. Endura je nož koji sam sa zadovoljstvom koristio mesecima, i ispunio je i prevazišao sva moja očekivanja u vezi sa prethodno opisanim aspektima. Uživanje je nositi ga, još veće seći sa njime, a i jedan je od retkih noževa za koje su svi moji poznanici rekli da je estetski privlačan. Mislim da svako ko ima viška novca za novogodišnje praznike treba da časti sebe ovakvim sečivom, jer Endura nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Slika
www.edcnozevi.com

https://www.facebook.com/EDCNozevi

Korisnikov avatar
Knife
Postovi: 2183
Pridružio se: Sub Okt 23, 2010 8:10 pm
Lokacija: Wherever you meet me

Re: Spyderco Endura 4 FFG

Postod Knife » Ned Dec 18, 2011 6:40 pm

Lepo i detaljno predstavljanje :obscene-drinkingcheers:
:angelic-blueglow:
Fly on your way like an eagle

Korisnikov avatar
Hobo
Site Admin
Postovi: 3482
Pridružio se: Ned Okt 24, 2010 8:16 pm

Re: Spyderco Endura 4 FFG

Postod Hobo » Ned Dec 18, 2011 8:40 pm

Odlicno, pokrio si sve aspekte koji su interesantni. Ali, kada si vec napravio ovako lepe fotke mogao si slikati i noz dok "radi". Samo napred...

Korisnikov avatar
MWDP
Postovi: 2168
Pridružio se: Pon Jan 10, 2011 1:42 pm
Kontakt:

Re: Spyderco Endura 4 FFG

Postod MWDP » Ned Dec 18, 2011 9:00 pm

Hvala Hobo i Knife, primedba je na mestu. Jednostavno nisam danas imao šta da seckam osim tog kartona kojeg imam na bacanje, kao i papira koje su se tu našli. Mislim da bih možda mogao da izvučem odnedakle stare pojaseve za vezivanje u kolima, to uopšte ne bi bio loš test sečenja. Razmišljao sam o tome ali i samo ovo mi je trebalo oko 2 sata da kompletno namestim, islikam, napišem i formatiram...
www.edcnozevi.com

https://www.facebook.com/EDCNozevi

Korisnikov avatar
kurjak71
Postovi: 499
Pridružio se: Pon Sep 19, 2011 11:34 pm

Re: Spyderco Endura 4 FFG

Postod kurjak71 » Ned Dec 18, 2011 9:17 pm

Super tekst i jos bolje slike,iako sam imao Enduru 4 morao sam da procitam sve. :text-bravo:Svaka cast na ulozenom trudu. :bow-yellow:

MILAN
Postovi: 638
Pridružio se: Pon Feb 28, 2011 9:55 pm
Lokacija: Smederevska Palanka

Re: Spyderco Endura 4 FFG

Postod MILAN » Ned Dec 18, 2011 9:50 pm

Svi aspekti koje treba sagledati pri kupovini noža su obuhvaćeni! Odličan posao!
Baš nemam dara za recenzije!

Korisnikov avatar
gravesen
Postovi: 1462
Pridružio se: Sre Avg 24, 2011 10:25 pm
Lokacija: Бг-Вождовац

Re: Spyderco Endura 4 FFG

Postod gravesen » Ned Dec 18, 2011 10:43 pm

Profi odradjeno skroz,svaka cast koliko je truda ulozeno u recenziju. :text-bravo:
'' И ратне му товаре злочине,што је кости бранио очиње, бранио је Српство од дивљака и чувао гробове предака.''
"Nema boja sa Turcima dok ja malo nozem ne proradim"-Zeka Buljubasa

igi2
Postovi: 182
Pridružio se: Uto Sep 20, 2011 11:19 pm
Lokacija: Pula

Re: Spyderco Endura 4 FFG

Postod igi2 » Ned Dec 18, 2011 11:25 pm

Detaljno i vrlo korisno za one koji razmišljaju o nabavci :handgestures-thumbupleft:

Korisnikov avatar
Dane
Postovi: 854
Pridružio se: Sub Dec 18, 2010 3:23 pm
Lokacija: Gostivar. R.Makedonija

Re: Spyderco Endura 4 FFG

Postod Dane » Ned Dec 18, 2011 11:42 pm

Odlicno napisano. Bravo za trud Mwdp.
P.s. Nisam znao da je tako jeftina.

Korisnikov avatar
SlobaBG
OOUR Održavanje
Postovi: 1363
Pridružio se: Sre Sep 07, 2011 9:15 pm
Lokacija: Beograd

Re: Spyderco Endura 4 FFG

Postod SlobaBG » Ned Dec 18, 2011 11:51 pm

Odličan prikaz, precizan, uživao sam podjednako i u fotografijama i u objašnjenjima.

Ono što bih ja predložio da se kod prikaza sečiva, ubuduće, posebno boduje ako je prikazano i kako secka slaninicu i lukac, vruću pogaču i tome već slično :)
Most powerful is he who has himself in his own power / Seneca


Povratak na “Noževi”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gosta