Anatomija Noža--diskusija

Moderator: benz

Korisnikov avatar
Hobo
Site Admin
Postovi: 3455
Pridružio se: Ned Okt 24, 2010 8:16 pm

Re: Anatomija Noža--diskusija

Postod Hobo » Pet Jan 28, 2011 9:36 pm

Gorane, svako secivo se suzava pri vrhu. Za "distal tapper" je karakteristicno ono sto je @Kodzo napisao, tj da suzavanje pocinje vec od drske/branika. Time se smanjuje masa noza i donekle popravlja balans (barem po mom ukusu, ja volim da je teziste u zoni kaziprsta)
"Tappered tang" isto to samo obrnuto :?
Sala na stranu, u tom slucaju se suzava usadnik a cilj je smanjenje mase noza. Oba postupka karakteristicna su za skuplje nozeve ili custome. Kod suzenog usadnika dodatni problem je precizno postavljanje stranica drske i zakovica/nitni.

Korisnikov avatar
MWDP
Postovi: 2168
Pridružio se: Pon Jan 10, 2011 1:42 pm
Kontakt:

Re: Anatomija Noža--diskusija

Postod MWDP » Čet Feb 03, 2011 3:39 pm

Rivet je nitna kod fiksnih sečiva, kod noževa na preklapanje tu može da bude i šraf da se podesi nivo trenja (torks ili nešto drugo)... Takođe moram da primetim da je za 'pocket clip' jako dobar prevod šnala za džep
www.edcnozevi.com

https://www.facebook.com/EDCNozevi

Korisnikov avatar
Vrabac
Nožar
Postovi: 892
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 8:29 pm

Re: Anatomija Noža--diskusija

Postod Vrabac » Čet Feb 03, 2011 3:53 pm

Nitnu još nazivaju i PIN

Kodžo

Re: Brušenje sečiva (GRIND)

Postod Kodžo » Sub Jul 16, 2011 8:42 pm

Slika
Hollow grind --------------------Konkavno brušeno sečivo
Flat grind ---------------------Ravno brušeno sečivo
Sabre grind (Scandi) -------------??
Chisel grind --------------------??(recimo jednostrano brušeno sečivo ili Oštrica dleta)
Double bevel or compound bevel----?? Sekundarna oštrica
Convex grind --------------------Konveksno brušeno sečivo

*1 Konkavno brušeno sečivo po mom skromnom mišljenju ima opravdanu primenu samo na britvama za brijanje. A u nožarskoj industriji je prisutno zbog lakše i jeftinije izrade.

*2 Ravno brušena sečiva uglavnom dolaze sa sekundarnom oštricom i kao takva su jako upotrebljiva i efikasna.

*3 Mislim da Scandi ne mora uvek da bude i sabre grind. Koliko sam ja upoznat sabre grind je sečivo brušeno od polovine sečiva ka oštrici dok Scandi ne mora da bude strogo od polovine. Skandinavska sečiva su,bar prema mojim iskustvima, laka za oštrenje i za preciznu manipulaciju prilikom deljanja drveta. Negativne osobine su manja efikasnost pri sečenju u odnosu na ravno i konveksno brušena sečiva i osetljivija oštrica.

*4 Jednostrano brušena sečiva su veoma upotrebljiva za rad sa kožom, platnom... Ali,opet po mom mišljenju, nikako nisu za sečenje materijala veće debljine od pomenutihn zato što primetno vuku u jednu stranu i teško se njima precizno manipuliše.

*5 Sečiva sa sekundarnom oštricom su jako zastupljena i naj češće su ravno i konkavno brušena sa ravnom sekundarnom ivicom koja manje vičnim korisnicima olakšava oštrenje i smanjuje mogućnost za oštenenje oštrice pri radu.

*6 Konveksno brušeno sečivo je jako efikasno pri sečenju....(e za ovu priču već nemam snage, mora da se pokaže na primeru) ne znači da je nešto dobro samo ako je konveksno i tu može itekako da se uprska.

Kodžo

Re: Anatomija Noža--diskusija

Postod Kodžo » Sre Sep 21, 2011 11:33 pm

Podela noževa po vrsti vrha


Slika
1. Bodež ( Stiletto) – praistorijski čovek je verovatno prvi upotrebio ovaj koncept. Oštar tanak vrh bez sečiva, izdeljan od grane i očvrsnut u vatri. Kakobilo, tokom 15. veka ova ideja je obnovljena u vojno i “civilno” oružije, naročito popularno u Mletačnoj republici i njenoj sferi uticaja. Oštrica je obično bila prilično duga sa malom drškom i kratkim balčakom (da ne kači odeću prilikom izvlačenja).

Slika
2. Kama – dvoseklica ( Dagger) - jedna od najstarijih formi noža poznata čoveku. Jedna od najvećih prednosti ovog sečiva je prava dvostrana oštrica, sa uskim vrhom, koji leži “ u liniji” noža.

Slika

3. Koplje vrh ( Spear – point) – kao i njegov imenjak, ova vrsta noža predstavlja efikasno oružije za blisku borbu već vekovima unazad. Naročitu popularnost uživa u SAD, gde je 1830 - ih promovisan kao “Bowie “ sečivo, a zatim u kasnijim 1840 -tim, kao bajonet pešadije. Sve do danas je prisutan od džepnih noževa do najvećih “Survival” modela. To je širok i masivan vrh sa jednostranom oštricom. Sečivo je simetrično, a vrh je u centru, a dug, zakrivljen rez nudi odličan potencijal za presecanje.U nekim varijantama dodaje se i “lažna” oštrica sa gornje strane što olakšava prodor. Ovakav vrh se relativno često vidja na noževima za gadjanje (tzv. “bacanje”), jer je veoma robustan.

Slika

4. Zasečen vrh (Clip –point) - nasuprot mišljenju da je ovaj vrh “izmozgao” jedan od omiljenih Američkih heroja – graničara, J. Bowie ( zbog čega ga često nazivaju bovi vrh), ovaj vrh je poznat još iz Halštat perioda ( 900 –500 p.n.e), a ekspanziju je doživeo kao nacionalno obeležje Saksonaca u 4 veku, na njihovim noževima “saks” ili “skramsaks”. Slika
To ga je učinilo popularnim sve do kasnog srednjeg veka kada je lagano potisnut od drugačije dizajniranih sečiva.
Svi smo videli nebrojene varijante ovog dizajna, ali osnovna ideja je uvek ista: glavna, ispupčena oštrica sreće se na vrhu sa udubljenim (konkavnim) ili ravno zasečenim delom koji može biti oblikovan kao “lažna” oštrica ili polunaoštren. Rezultat je vrh koji probija skoro kao kama, a zahvaljujući ispupčenom ( konveksnom) sečivu seče veoma duboko. Iako ima mišljenja da je ovakav vrh dizajniran za tzv. povratni rez (backckut), zašta je prilično kratak pa slabo reže, prava namera tvorca ovog tipa sečiva je da dobije kompromisno rešenje sa efikasnom oštricom i ubojitim vrhom sposobnim za skoro sve zahteve koji mu se postave.

Slika
5. Oboren vrh (Drop point) – je malo teže definisati, jer predstavlja srednje rešenje izmedju kopljastog i zasečenog vrha, a prepoznaje se po ledjima sečiva koja se blago spuštaju prema vrhu bez vidljivog prelaza. Vrh je najčešće iznad centralne linije, mada ima i suprotnih rešenja. On deli prednosti i mane prethodno pobrojanih rešenja, često se vidja na lovačkim noževima. Popularan je jednako i u Evropi i “ preko bare”.

Slika
6. Ojačan vrh ( Reinforced point). Bliski istok i Indija dali su Handžar. Većina primeraka ima dugu, blago zakrivljenu dvoseklu oštricu, koja se završava oštrim vrhom sa ojačanjem u obliku brušenom, kao donji deo brilijanta, to jest višestrana piramida. Ovakav dizajn je još uvek u upotrebi u mnogim delovima sveta. Handžaru je mana vrh koji izlazi iz centralne linije noža, i relativno usko sečivo kao kod kame. Ipak, zahvaljujći zakrivljenoj liniji ima više potencijala za seču.
Brojne su varijacije ove ideje, a interesantni primerci su : “Pesh–kabz”
Slika
sa ojačanjem u obliku slova “T”( u preseku), koji probija i čelični oklop, ili “Choora”
Slika
čiji vrh u preseku ima oblik zaobljenog krsta, što je ideja kasnije eksplatisana na rapirima i floretima, tipičnom oružiju za bod, a ne seču. Uglavnom svaki od ovih oblika nudi vrh otporan na udar u čvrst objekat i sposoban da prodre duboko uz relativno malu silu.

Slika

7. Izvijen - uzdignut vrh (Upswept) - Duga, na gore zakrivljena oštrica koja se završava uskim i oštrim vrhom.
Najbolji primer ovakvog borbenog noža je Džambija. Ovaj nož, u varijantama sa jednom ili dve oštrice naći ćete od Španije na zapadu do Indonezije na istoku, i od Sudana na jugu do doline Jeniseja na severu. Osnovni razlog trajnosti ovog stila je to što pruža najbolje presecanje, kao i veoma oštar vrh.

Slika
8. Tanto vrh – Ova vrsta vrha preuzeta je sa Japanskog dugog mača ( Daito) i predstavlja jedan od brojnih varijeteta, koje su drevni majstori napravili da bi sečivu olakšali prodor kroz oklop. Tradicionalni tanto češće ima zaobljen, izvijen vrh podesan za sečenje, a ovaj trouglasti se naziva “kareru”. To je ustvari pravougli trougao sa naoštrenom hipotenuzom. Nož posmatran odozgo, od vrha do pune debljine sečive neretko ima svega 1 cm, što vrh čini praktično nesalomivim, uz probojnost uporedivu sa kamom. Pored neuništivog vrha tanto noževi imaju idealno zakrivljeno sečivo, što ih čini podesnim za svaki borbeni zadatak. Od 80 – tih godina kada je ovaj dizajn popularisao legendarni “Cold Steel”, tanto nož doživljava renesansu i danas praktično nema ozbiljnijeg proizvodjača sečiva, koji ne nudi neku varijaciju na ovu temu. Naravno i ovaj nož pati od već pomenutog nedostatka – vrha koji izlazi iz simetrale sečiva. Ima proizvodjača koji ovaj problem ublažavaju pomeranjem vrha naniže i dodavanjem manjeg trouglića sa gornje strane (Muelin model “Kendo

Još jednu stvar treba imati na umu: sve pobrojane prednosti i mane kod navedenih noževa tiču se njihove prvenstveno borbene upotrebe, pa ih tako treba shvatiti. Mnogohvaljeni tanto ili kama su praktično neupotrebljivi kada treba oderati ulov, a sa bodežom sigurno nećete zašiljiti kočić za šator ili pripremiti potpalu. Takodje glomazni bovi, možda može da preseče automobilsku gumu, ali teško da sa njime možete da očistite upecanu ribu itd itd. Jednostavno nema idealnog i univerzalnog noža.


Slika

9. Tupi vrh (Blunt point) - Neobicno je da se nozevi prave na ovaj nacin ali postoje situacije kda vrh vise smeta nego sto koristi. Narodi sa severa Evrope, a kasnije i "Boyscout" organizacije u SAD promovisali su klasicne nozeve sa zatupljenim ili zaobljenim vrhom kao prelazno resenje dok decaci koje zanima zivot u prirodi ne ovladaju nozem kako treba. Slika Nacelno, ubodne rane prave opasnije povrede pa je noz sa tupim vrhom bezbedniji. Neki modeli nozeva namenjeni deranju imaju tupe, zaobljene vrhove da ne bi slucajno ostetili kozu. Ponekad (doduse jako retko) noz je jedini alat koji imate a morate ga upotrebiti kao polugu ili pajser. Da se izbegne ostecenje finog vrha, najcesce kod ronilackih nozeva, daje mu se oblik dleta ili srafcigera pa na taj nacin postaje alatka koja za nuzdu ipak moze da ubode ali uz prilicno upotrebljene snage.

Slika

10. Sheepfoot - Noževi ovog tipa se odlikuju sečivom koje daluje kao da je naoštreno sa pogrešne strane. Oštrica je ravna a leđa sečiva su zaobljena I nalik su ovčijem stopalu odakle I naziv za ovaj tip sečiva. Ovakvi noževi su jako zgodni za sečenje kože, papira I uopšte tankih materijala.

Veći deo teksta napisao Hobo :handgestures-thumbupleft:

Korisnikov avatar
Hobo
Site Admin
Postovi: 3455
Pridružio se: Ned Okt 24, 2010 8:16 pm

Re: Anatomija Noža--diskusija

Postod Hobo » Čet Sep 22, 2011 1:06 am

A koliki je moj deo? :teasing-tease: *


*ozalosceni Mirko Topalovic ("Maratonci trce pocasni krug")

Korisnikov avatar
odiseys
muzičar
Postovi: 1218
Pridružio se: Pon Okt 25, 2010 4:33 pm

Re: Anatomija Noža--diskusija

Postod odiseys » Ned Mar 11, 2012 7:46 pm

Pitanje za hitan odgovor:

kako se kod nas kaze: FERULLE ?????
A little flesh, a little breath, and a reason to rule all – that is myself

Korisnikov avatar
odiseys
muzičar
Postovi: 1218
Pridružio se: Pon Okt 25, 2010 4:33 pm

Re: Anatomija Noža--diskusija

Postod odiseys » Ned Mar 11, 2012 9:20 pm

feRRule


ybga :(
A little flesh, a little breath, and a reason to rule all – that is myself

Korisnikov avatar
vlay
moderator
Postovi: 2668
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 8:58 pm
Lokacija: Beograd

Re: Anatomija Noža--diskusija

Postod vlay » Ned Mar 11, 2012 9:31 pm

Okov?
:think:
...a ja mislio da je zivot reka!

Korisnikov avatar
scgracke
Postovi: 310
Pridružio se: Sre Jan 04, 2012 1:17 am

Re: Anatomija Noža--diskusija

Postod scgracke » Pet Apr 06, 2012 3:19 pm

Jedno glupo pitanje: Da li se guard-stitnik , branik, obavezno stavlja kod nozeva skrivenog tanga?
Twitter and Facebook are useless websites. I hope they both just die out.
For that to happen though they will need to be replaced by an even more worthless website.


Povratak na “Noževi”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost