Anatomija Noža--diskusija

Moderator: benz

Kodžo

Anatomija Noža--diskusija

Postod Kodžo » Čet Jan 27, 2011 1:23 pm

U nožarstvu se koriste mnogi izrazi koje smo jako brzo usvojili i koristimo ih u izvornom obliku naj češće na engleskom jeziku. Mislim da bi bilo korisno da ih zajedničkim snagama prevedemo i preciznije definišemo. Ja ću za početak da okačim jednu svoju skicu sa par osnovnih pojmova a ostale članove molim da prema svojim stavovim istu dopunjuju i menjaj.

Slika

1(tip)-vrh sečiva
2(belly/sweep)-trbuh sečiva
3(edge)-oštrica
4(false edge)-lažna oštrica/kvazi oštrica
5(spine)-leđa sečiva
6(ricasso)-?
7(choil)-?
8(guard)-štitnik/branik
9(rivet)-nitna/?
10(handle scales)-korice/?
11(lanyard hole)-?

Korisnikov avatar
Hobo
Site Admin
Postovi: 3458
Pridružio se: Ned Okt 24, 2010 8:16 pm

Re: Anatomija Noža--diskusija

Postod Hobo » Čet Jan 27, 2011 2:46 pm

O, hvalim te BOZE! :pray:
Konacno je mocni moderator napravio pocetni korak u prosvetljenju vaskolike nozarske poulacije u Srbalja (a dace Bog i sire...) :banana-wrench:
Elem:
4. false edge- prevedeno kao "lazna ostrica" sto i jeste. Ali! Vrlo cesto cete naici na pojam "clip" tj. deo seciva koji fizicki predstavlja spoj izmedju ledja ("spine") i vrha ("tip" ili "point"). Taj "clip" ja mogu samo opisno da formulisem kao "zasecen prema vrhu" i moze biti ravan ili konkavan poput starih bowie seciva. A u vezi oblika vrhova otvoricemo zaseban topic
6. ricasso- u nedostatku adekvatnog domaceg pojma, opet cu ovaj Italijanski izraz tumaciti opisno. Poreklo mu je sa maceva, ranije je ricasso na nozu bio veoma redak. To je ustvari deo u bazi seciva, neposredno uz stitnik/drsku koji nije oblikovan kao ostrica vec je zadrzao punu debljinu materijala. Prakticna funkcija (ako je uopste ima) sastoji se u tome da je na tom mestu izbegnuto strukturno slabljenje seciva i posledicno njegov lom. To ima logike kod maceva koji uz daleko duza seciva trpe i drugacija opterecenja a kod nozeva uglavnom sluzi da proizvodjac upise kojesta na noz... :D
7. choil- je jos jedan pojam neprevodiv na maternji (i ocinji ?) jezik. Odnosi se na obradu ostrice pri samom rukohvatu. Moze imati razlicite oblike (kruzni, ovalni ili cetvrtasti usek). Kod veceg "choil"-a mozete postaviti kaziprst u njega i time olaksati precizne radove kada je noz za njih predugacak (napr. Randall pravi takav choil) ali moze biti i u obliku minijaturnog polukruznog useka od samo par mm. E, za to stvarno ne znam cemu sluzi osim da na neki nacin koncetrise napone pri poprecnom opterecenju seciva. Sigurno ce neko od masinaca ovo bolje objasniti od mene.
11. lanyard hole- je rupa u drsci/usadniku (ili "tang"-u) cija je osnovna namena da se kroz nju provuce parce kanapa kao osiguranje od ispadanja noza iz ruke. Taj kanapcic je veoma retko stvarno potreban, ali i onda mi vise odgovara da bude provucen spreda, kroz rupu na stitniku/balcaku (guard) ali odoh u OT...

Kodžo

Re: Anatomija Noža--diskusija

Postod Kodžo » Čet Jan 27, 2011 3:39 pm

Moderatora nema ni od korova i ne znam zašto ih plaćamo kad ništa ne rade :roll: tako da ćemo morati ovaj posao da isteramo sami.

6. ricasso ... :think: ne znam dali se slažete ali ja mislim da bi ovaj pojam trebalo prihvatiti u izvornom obliku kao rikaso pošto adekvatan prevod ne postoji ni sa engleskog ni sa italijanskog jezika. Kao što Hobo reče odnosi se na deo između oštrice i drške koji je jasno odvojen rikaso linijom.

7. choil E ovde razlikujemo finger choil i sharpening choil. taj mali polukružni zarez ili uopšte zarez u koji ne može da stane prst
Slika
služi da omogući da se sam kraj oštrice korektno naoštri, da nema onog tupog trougla na samom kraju oštrice.
Dok finger choil služi da se (uglavnom kod dugis sečiva ) prs "metne :) " što bliže oštrici radi nekih preciznih radnji.
Inače ti polukružni oblici imaju svoju ulogu kod rasporeda opterećenja ali o tome kad bude više vremena i kad nađemo nekog mašinca :mrgreen: .
Koji bi bio adekvatan prevod za choil ne znam... :think: :snooty:

Korisnikov avatar
Vrabac
Nožar
Postovi: 892
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 8:29 pm

Re: Anatomija Noža--diskusija

Postod Vrabac » Čet Jan 27, 2011 9:15 pm

Super THREAD :lol:
..bilo bi lepo kad bi počeli više da koristimo neke "domaće" izraze
to ponekad, čini mi se, može čudno da zazvuči kad smo već toliko naviknuti na strane sajtove o noževima kojih je daleko više
:think:
choil, sam negde pročitao da nazivaju utor.. može da bude udubljenje, usek, zarez?
lanyard hole je rupa za uzicu, kanap..
bevel sam isto čuo da zovu faseta, a možemo da ga zovemo kosina, .. brus :mrgreen:
stvarno mi pomalo neobično zvuči, al' aj' da probamo :)
daj ako neko ima još koju ideju, pošto mi ove moje nisu baš sjajne

Korisnikov avatar
Knife
Postovi: 2183
Pridružio se: Sub Okt 23, 2010 8:10 pm
Lokacija: Wherever you meet me

Re: Anatomija Noža--diskusija

Postod Knife » Čet Jan 27, 2011 9:51 pm

Bevel je oštrica i tako ga treba prevesti jer na to se misli kad kažu scondary bewel koliko ja shvatam je sekundarna oštrica, mada može da bude shvaćeno i kao sekundarno brušenje
:angelic-blueglow:
Fly on your way like an eagle

Kodžo

Re: Anatomija Noža--diskusija

Postod Kodžo » Čet Jan 27, 2011 10:08 pm

Ne bih se složio.3 Edge je oštrica ili sama ivica dok bevel predstavlja ravan brušenja a oštrica liniju u preseku ravni.

Evo i ilustracije gde se na preseku sečiva vidi da bevel predstavlja ravan(u ovom konkretnom slučaju) ili površ brušenja kod npr. konveksno brušenog sečiva.

Slika

Grobo
Postovi: 25
Pridružio se: Pon Dec 13, 2010 7:53 pm
Lokacija: Grobnik

Re: Anatomija Noža--diskusija

Postod Grobo » Čet Jan 27, 2011 10:43 pm

8-balčak

Korisnikov avatar
Hobo
Site Admin
Postovi: 3458
Pridružio se: Ned Okt 24, 2010 8:16 pm

Re: Anatomija Noža--diskusija

Postod Hobo » Čet Jan 27, 2011 11:00 pm

Rec balcak (koju i ja cesto koristim) je ipak turcizam i tudjica. Stitnik ili branik su po meni sasvim odgovarajuci.
Nego, idemo dalje:
@kodzo
Postavi sliku da bismo mogli da objasnimo pojmove kao sto su "tang" "distal tapper" "grind" i vec pomenuti "bevel"

Kodžo

Re: Anatomija Noža--diskusija

Postod Kodžo » Pet Jan 28, 2011 12:52 pm

Hobo napisao:@kodzo
Postavi sliku da bismo mogli da objasnimo pojmove kao sto su "tang" "distal tapper" "grind" i vec pomenuti "bevel"

Razumem! :handgestures-salute: i nije mi smeš...teško :? ili tako nešto :doh:

Slika

Slika

a(hidden tang)- skriveni usadnik..........(ne znam da li je ovo naj srećniji prevod :think: )
b(full tang)- pun usadnik...............( -II- :think: )
c(bolster)- oslonac..........(ovo je ujedno i doslovni prevod ove reči i mislim da odgovara)
d(bevel)- kosina.........(opet doslovni prevod :think: )

Na sledećoj slici se lepo vidi (taper tang) sužen usadnik.
Slika Ovo bi bila (full taper tang)konstrukcija sa punim suženim usadnikom.

Na slisi ispod se vidi (distal taper :think: )sečivo ne bih znao kako to da prevedem. U principu isto kao i kod usadnika samo što se ovde sečivo u kontinualno sužava od oslonca ili branika prema vrhu.
Slika

Korisnikov avatar
goranns
Postovi: 399
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 8:10 pm
Lokacija: Novi Sad

Re: Anatomija Noža--diskusija

Postod goranns » Pet Jan 28, 2011 4:58 pm

nego ovaj distal taper bi neko mogao da pojasni malo vise,vrste,duzine..... :roll: :roll:


Povratak na “Noževi”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost