Astrolux A01

Moderator: Hobo

Korisnikov avatar
SlobaBG
OOUR Održavanje
Postovi: 1323
Pridružio se: Sre Sep 07, 2011 9:15 pm
Lokacija: Beograd

Astrolux A01

Postod SlobaBG » Uto Maj 23, 2017 6:29 pm

Postadoh vlasnik još jedne baterijske lampice, koja se napaja AAA baterijom i veličine je priveska za ključeve.


Slika


Slika


Brand je Astrolux, kineski je, a slična se lampica može naći brandirana sa "Manker E01", koja je nešto skuplja a i navodno ima malo drugačiju elektroniku. Astrolux je sa poštarinom do Srbije koštao nešto manje od 10 US$, a Manker je oko 15 US$.
Dimenzije su joj 65x17mm, 15g je teška i zaista je sasvim ok veličine da se nosi kao privezak za ključeve.

U poređenju s nekim drugim lampicama:

Slika

Od nje je duža jedino Maglite Solitaire (moja prva AAA baterijska lampica :) ) a Astrolux je primetno šira od svih.

Slika

Da se primetiti da za razliku od svih ovih na slici ima reflektor sa udubljenjima kao pomorandžina kora (tzv. orange peel reflektor) koji pomaže da snop svetlosti bude ujednačeniji. Nije da je to esencijalno na lampici te veličine, ali svakako lep detalj. Sama kontrukcija je dosta jaka, aluminijum je dobro obrađen, navoji precizno odrađeni. Uz lampicu se dobija i jedan rezervni "o-ring" odn. dihtung gumica i jedna mala alka za kačenje na privezak.

Slika


LED dioda je Nichia 219B koja može da pruži do 102 lm, kada se napaja iz jedne alkalne 1.5V AAA baterije. Lično volim tu "toplinu" svetlosti Nichia diode (oko 3900 K), koja nije ni previše žuta ni previše plava već, barem za moje oči, baš onako kako treba. Čitam na Internetu da toplina svetlosti ove lampe ume da varira od isporuke do isporuke, ali eto, izgleda da sam sa tim imao sreće.

Sasvim lepo rade i NiCd i NiMh punjive baterije od 1.2V. Litijum-jonske veličine kao AAA se ne mogu koristiti.

Lampa ima 4 moda: Low (ispod 1 lm), Medium (oko 10tak lm) , High (oko 100nak lm) i Strobe. Nema memoriju, pa kad je sledeći put uključite ona ide u prvi sledeći mod, što realno ume da smeta, ali nije nešto na šta se ne možete navići. Takođe, Strobe se uključuje tek nakon 2 ciklusa L-M-H odn. ciklus je L-M-H- L-M-H -S-L-M-H .... Uključivanje i izbor modova se radi okretanjem "glave" lampice, i može se uključivati jednom rukom bez problema (rotiranje glave palcem i kažipstom).

One Manker varijante navodno se uvek uključuju u low modu. U tom Low modu na jednu AAA bateriju navodno može da radi i 3 dana neprekidno, pa i više. To je sasvim dovoljno da po mrklom mraku vidite gde idete a da vam se oči gotovo iste sekunde adaptiraju na mrak kada isključite lampu.

Generalno, odlična lampica za cenu koliko je plaćena. Osim vrlo korisnog Low tzv. moonlight moda i medium i high modovi su više nego jaki i upotrebljivi tako da ni tu nema nikakvih primedbi. Mogla bi biti bolja elektronika u njoj (da se uvek uključuje u low modu npr. ili da pamti u kom je mogu bila isključena pa da se u njemu i uključi i tome slično). Ali opet, za ispod 10 US$ više nego korektna lampica za svakodnevno nošenje.
Most powerful is he who has himself in his own power / Seneca

Korisnikov avatar
Hobo
Site Admin
Postovi: 3385
Pridružio se: Ned Okt 24, 2010 8:16 pm

Re: Astrolux A01

Postod Hobo » Uto Maj 23, 2017 7:03 pm

Deluje kao pametna investicija. Hvala za lep "review" ;)

Korisnikov avatar
vlay
moderator
Postovi: 2654
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 8:58 pm
Lokacija: Beograd

Re: Astrolux A01

Postod vlay » Uto Maj 23, 2017 7:17 pm

Sasvim dobra za te novce. :handgestures-thumbupleft:
...a ja mislio da je zivot reka!


Povratak na “Baterijske lampe”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost