4Sevens Preon P0 - konačno "savršena" EDC lampica?

Moderator: Hobo

Korisnikov avatar
SlobaBG
OOUR Održavanje
Postovi: 1370
Pridružio se: Sre Sep 07, 2011 9:15 pm
Lokacija: Beograd

4Sevens Preon P0 - konačno "savršena" EDC lampica?

Postod SlobaBG » Sre Jan 16, 2013 3:09 pm

Pre koji dan dobih na poklon ovu lampicu i toliko sam se oduševio da sam prosto morao da napravim jedan prikaz jer verujem da bi mogla biti interesantna mnogima sa ovog foruma.

Dakle, Preon P0 je najmanja lampa koju pravi 4Sevens, no kako naš narod kaže : "otrov se drži u malim bočicama" :)


Prvi utisak kada se ova lampica uzme u ruku je da je vrlo, vrlo, vrlo sićušna da bi se napajala iz jedne AAA baterije. Pre liči da u nju idu one dugmaste baterije spojene na red nego standardna, jeftina i lako dobavljiva AAA baterija.

A zaista radi na jednu AAA bateriju, bilo alkalnu bilo punjivu. Ima dve jačine svetlosti: slabu sa oko 0.25 i jaku sa oko 25 lumena.


Dolazi pristojno zapakovana u praktičnu plastičnu kutijicu, koja je upakovana u kartonsku - a osim same lampice tu se nalazi i jedna AAA Duracel alkalna baterija i rezervna zaptivka:

Slika


Uključuje se jednostavno okretanjem glave, i uvek se uključuje u slabom režimu. Ako je potrebna jača svetlost isključi se pa se brzo potom ponovo uključi, i tada je u modu od 25 lumena.
Ako stoji isključena duže od 2 sekunde uključiće se opet u slabom režimu. To je lepo objašnjeno i na samoj kutijici:

Slika

Deklarisano je da u slabom režimu može da radi neprekidno oko 5 dana a u jakom režimu oko sat ipo. To naravno zavisi od toga koju bateriju koristite, pa čak i ambijentalne temperature itd - no, mogu da potvrdim da je na solidno korištenu punjivu AAA bateriju svetlela neprekidno 48 sati, i da mi je ta baterija još uvek unutra, tj. nije se istrošila. Što je za taj gabarit "privezak lampe" svakako fascinantno.

U jakom režimu sam je držao oko 5 minuta uključenu, i nisam primetio da se vrh lampe nešto greje - što ume da bude problem kod pojedinih kineskih lampica koje se napajaju iz jedne AAA baterije.


Težine bez baterije je 14 grama a sa baterijom celih 26 grama.

Slika


Da bude zanimljivije, i verujem svima nama dobro poznata Maglite Solitaire je isto 26 grama s baterijom :)


SlikaOno što se da primetiti i to iz aviona jeste da je Preon P0 daleko kraća od Solitaire, i to je što ovu bateriju čini vrlo zanimljivom svima nama koji smo pojavom LED lampica prestali da nosimo Solitaire.

Slika


Preon je napravljena od nerđajućeg čelika, pa je zbog toga iste težine kao i Solitaire koji je nešto veći:

Slika


Na slici se i vidi da je materijal nekako posebno obrađen, hrapav je, pa lampica ne klizi ni iz vlažnih ruku. Generalno utisak završne obrade je odličan - sve je pod konac, sve upasovano kako treba, sve centrirano, navoj deluje robusno...

Slika


Ovde sam ih obe slikao pored klasičnog Zippo upaljača, jer se tako najlakše stiče otisak o njenoj veličini.

Slika


I Solitaire i Preon P0 su po širini (prečniku) tek nešto veći od prečnika AAA baterije. Takodje, P0 nema klasičan sjajan reflektor (aluminijum ili metalizirana plastika), već je to posebno obrađena plastika koja ima osobinu da svetli u mraku (slično kao kazaljke na satovima) što treba i da olakša nalaženje te lampice u mraku. Staklo je standardno za 4Sevens baterije - "optical grade", sa anti-refleks premazima s obe strane. Dobro, nisam baš siguran koliko je tako nešto neophodno i na ovakvoj lampici. Ali svakako je pohvalno što koriste em staklo, em dobro staklo, em sa antirefleks premazima s obe strane. (za razliku od većine sličnih kineskih lampica koje koriste neku vrstu plastike koja vremenom počne da matira i da se grebe...).


Slika


Kada se se stave jedna pored druge, vidi se da je Solitaire dosta duži:


Slika


Bitno je da napomenem da se i jedna i druga isporučuju sa malom kružnom alkom na zadnjem delu koji je tako usečen da ni kod jedne ni kod druge ne smeta da se lampica postavi uspravno na sto i "izigrava" sveću. I jedna i druga mogu da rade i ako im se glava skroz odršrafi, kada baterijska lampica glumi sveću, što može biti korisno za kampovanje i sl.

Slika


Ono što Preon P0 ima a Solitaire nema, a korisno je, jeste magnet u zadnjem delu. Služi da se baterija na brzinu postavi u fiksiran položaj prislanjanjem uz neki feromagnetni materijal (gvožđe). Može zgodno da posluži da se prikači na unutrašnju stranu haube kada se noću nešto čačka oko auta :) ili pak da se u sekundi prikači na metalni luster i osvetli cela soba kada nestane struje, i tome slično.


Magnet je dosta jak i možete da vidite na slikama da se lepo drži vertikalno i ne klizi čak i sa dodatna četri ključa (i naravno AAA baterijom unutra :) ).

Evo P0 vertikalno na metalnom prozoru:

Slika

i naravno na vratima od frižidera :

SlikaP0 ima i dužu autonomiju u radu na AAA bateriju i dalje daleko, daleko, daleko jače svetlo nego Solitaire. I svetlo je lepo, belo, i ravnomernog inteziteta u celom snopu a ne žućkasto i razlčitog inteziteta kao kod Maglite.

Prihvatljive je veličine da se nosi na privesku s ključevima i da se pritom njen gabarit i ne oseti. Tj. ko je nosio Maglite Solitaire i nije mu smetala, tek ovu neće ni osetiti. Napaja se iz standardnih, lako dobavljivih i jeftinih AAA baterija, bilo alkalnih bilo punjivih (modifikacija Solitaire da koristi "dugmaste" baterije s otpornikom mi se iz ovog razloga nikad nije previše sviđala).

P0 nema fokusiranje snopa svetlosti kao što to ima Solitaire - no, iskreno, taj "feature" mi nije nikada bio bitan na lampici te namene, ali možda nekom jeste.

Meni se izuzetno svidja to što ima mod od 0.25 Lumena, jer mi je toliko u 90% slučajeva dovoljno, a sa povremenim uključivanjem na ovom modu baterija će mi trajati pa sigurno barem godinu dana ako ne i više.

Za one koji se nisu sretali sa lampama od 0.25 lumena - to je više nego dovovljno da po mrklom mraku idete kroz bilo kakvu prirodu jer može da osvetli 2-3 metra oko vas. Dovoljno je da osvetlite ceo šator a da ne probudite onog koji spava pored vas, dovoljno čak i da čitate knjigu u mraku. Dovoljno da osvetlite gepek auta ili unutašnjost ranca-torbe noću i nađete šta vam treba. I pri tome čim isključite takvo slabo svetlo oči vam se gotovo trenutno privikavaju na tamu.

Otporna je na kišu a i pad u baru svakako :D , a sam proizvođač ju je deklarisao kao IPX-8.


Dakle, da li je Preon P0 najbolja EDC lampica na svetu?

Za moje potrebe svakako jeste, i nesumnjivo je dostojan zamenik vremešne i legendarne Maglite Solitaire. :character-oldtimer:


Konačno. :handgestures-thumbupleft:
Most powerful is he who has himself in his own power / Seneca

Korisnikov avatar
MWDP
Postovi: 2168
Pridružio se: Pon Jan 10, 2011 1:42 pm
Kontakt:

Re: 4Sevens Preon P0 - konačno "savršena" EDC lampica?

Postod MWDP » Sre Jan 16, 2013 3:21 pm

Odlična lampica, i prava stvar za privezak. Hvala na detaljnom prikazu i poređenju sa Maglite-om :)
www.edcnozevi.com

https://www.facebook.com/EDCNozevi

Korisnikov avatar
cvelepepsi
Postovi: 125
Pridružio se: Uto Dec 13, 2011 6:34 pm

Re: 4Sevens Preon P0 - konačno "savršena" EDC lampica?

Postod cvelepepsi » Sre Jan 16, 2013 6:41 pm

Svaka čast. Po ovome što napisa ispade da je lampica neka ultra-mega-giga... :clap:
Iskreno, meni se sviđa pa me interesuje koliko zelembaća, ili u našem slučaju crvendaća, treba izdvojiti za nju? I gde?
Radio, ne radio, svira ti radio

Korisnikov avatar
SlobaBG
OOUR Održavanje
Postovi: 1370
Pridružio se: Sre Sep 07, 2011 9:15 pm
Lokacija: Beograd

Re: 4Sevens Preon P0 - konačno "savršena" EDC lampica?

Postod SlobaBG » Sre Jan 16, 2013 7:20 pm

Ja sam je dobio na poklon, a verujem da ju je prijatelj koji mi je poklonio poručio preko Interneta jer ih nisam viđao kod nas u prodaji.

http://www.foursevens.com/product_info. ... ts_id=3140

Nije baš nežna cena, ali to je cena s poštarinom, a i dolar je trenutno slab u odnosu na euro... pa ako ti se svidja - samo napred. :)
Most powerful is he who has himself in his own power / Seneca

Korisnikov avatar
salem
Postovi: 98
Pridružio se: Čet Mar 29, 2012 10:12 am
Lokacija: Sremska Mitrovica

Re: 4Sevens Preon P0 - konačno "savršena" EDC lampica?

Postod salem » Čet Jan 17, 2013 10:42 am

Cena $24 !!??
Za te pare ima Fenixa, LedLensera, Marataca, iTP da se bira u AAA klasi.
Naravno poklon je pa svaka čast ! Da je pohabaš od korišćenja i od ključeva !
Čudi me da nije od aluminijuma. Dimenzije su OK i protivklizna završna obrada.

Korisnikov avatar
MWDP
Postovi: 2168
Pridružio se: Pon Jan 10, 2011 1:42 pm
Kontakt:

Re: 4Sevens Preon P0 - konačno "savršena" EDC lampica?

Postod MWDP » Čet Jan 17, 2013 12:09 pm

Da je od aluminijuma ne bi mogla da se koristi kao magnet... A i nisam video lampe ostalih proizvođača koje nude sve ovo u ovakvom pakovanju
www.edcnozevi.com

https://www.facebook.com/EDCNozevi

Korisnikov avatar
SlobaBG
OOUR Održavanje
Postovi: 1370
Pridružio se: Sre Sep 07, 2011 9:15 pm
Lokacija: Beograd

Re: 4Sevens Preon P0 - konačno "savršena" EDC lampica?

Postod SlobaBG » Čet Jan 17, 2013 12:18 pm

SlobaBG napisao:Bitno je da napomenem da se i jedna i druga isporučuju sa malom kružnom alkom na zadnjem delu koji je tako usečen da ni kod jedne ni kod druge ne smeta da se lampica postavi uspravno na sto i "izigrava" sveću. I jedna i druga mogu da rade i ako im se glava skroz odršrafi, kada baterijska lampica glumi sveću, što može biti korisno za kampovanje i sl


Ovde sam, nenamerno napravio mali lapsus - poceo da pisem nesto drugo (hteo zapravo uporediti sa Maglite Solitaire ili Mini-Maglite koje obe rade kad im se lampica skidanjem glave ogoli i kada lice na svecu) a zurbi da sto pre zavrsim pisanije ostalo ovako :) Dakle, P0 radi kao sveca sasvim ok, ali se glava ne skida, vec je izuzetno sirok ugao snopa pa se sasvim lepo vidi okolo.

Sto se cene tice (ovih 24$ je sa postarinom, dakle "realna cena" same lampice je oko 18-19$) - i sam sam rekao da nije nezna, ali posto je poklon...
E sad, verovatno je i za ovakvu minijaturu trebalo razvijati posebno modul s elektronikom (jer nije prosto prepakivanje u pitanju), a verovatno i neke druge alate. Samo nagadjam.

Bilo kako bilo, privlacnost ove lampice je u njenoj zaista maloj velicini - neprimetna je na privesku. Baterija zaista dugo traje, i to je za mene velika prednost. I svidja mi se jednostavan izgled tj. sto nisu pokusavali da naprave umanjenu verziju njihovih "taktickih" lampica. Takvih makar ima na dx.com koliko hoces. Pretpostavljam da su uzeli nerdjajuci celik a ne aluminimum zbog tankih zidova - celik je ipak jaci materijal.

P.S. Evo par slika sa drugih foruma, slikali ljudi uporedo razne popularne AAA lampice:

Slika

Slika

Slika
Most powerful is he who has himself in his own power / Seneca

Korisnikov avatar
SashaM
Postovi: 540
Pridružio se: Sub Avg 20, 2011 3:31 pm
Lokacija: Beograd, Voždovac

Re: 4Sevens Preon P0 - konačno "savršena" EDC lampica?

Postod SashaM » Čet Jan 17, 2013 12:20 pm

Ova fora sa magnetom je odlična a i gabariti same lape mi se sviđaju. Koliko sam samo puta držao maglite u zubima dok sam čačkao ispod haube :doh:

Korisnikov avatar
Misha77
Postovi: 164
Pridružio se: Uto Jun 19, 2012 3:29 pm
Lokacija: Beograd

Re: 4Sevens Preon P0 - konačno "savršena" EDC lampica?

Postod Misha77 » Čet Jan 17, 2013 11:43 pm

Pa ovo je jako pristojna lampa.... Ja vec godinu i kusur dana nosim Fenix E05 I po karakteristikama i ceni je on u tom rangu,,,

I mojim Fenixom sam ja prezadovoljan ali vidim da je sad dobio dobru konkurenciju... :handgestures-thumbupleft:

Jedinu "zamerku''' koju imam ali to je vec stvar licnog afiniteta je sto ja volim da je crna i da nije glatka....

U svakom slucaju ja cu ovo sigurno u nekom trenutku da kupim da probam... :)
Mišljenje je kao zadnjica... To svi imaju... ;)

Korisnikov avatar
zex66
Postovi: 318
Pridružio se: Sub Nov 19, 2011 8:28 am
Lokacija: Zemun

Re: 4Sevens Preon P0 - konačno "savršena" EDC lampica?

Postod zex66 » Pet Jan 18, 2013 6:07 am

Ploviti se mora


Povratak na “Baterijske lampe”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Google [Bot] i 2 gosta