Kako je krenulo, ovog proleca nam krpelja bas nece nedostajati? Jos dok su bile one prilicno niske temperature, moj zver je pokupio par komada. Odmah smo zivotinje zastitili, macka Frontline-om a psa Nexgard-om, ali dzukac na dlaci svaki dan donese po nekog kuci. Macak se uglavnom muva oko kuce pa i nije neka opasnost, ali dzukac i ja vise volimo divlje predele pa smo ovih dana svaki dan u sumi. Kao mladji sam tih zveri povadio iz koze za jedan dobar gulas, ali nisu bili opasni kao ovi savremeni. Vreme da se prisetimo sredstava za zastitu, a mozda je neko iskopao nesto novo.
Od ljudskih sredstava, ja sam koristio Autan stik i Szuku mast, i sa oba bio zadovoljan, i kad su u pitanju krpelji, i komarci. Autan cini mi se ima duze dejstvo, ali Szuku bolje radi i dodje povoljniji. Jeste da ga treba cesce mazati, ali je nekako masan i pokrivan pa se manje trosi. Do zakljucka u vezi dejstva sam dosao zbog komaraca, jer sa Szuku posle 4-5h pocnu da grickaju, a ni sa jednim nisam doneo krpelja kuci.
Za setnje, kad ne planiram da se valjam po travi, koristim sprej Ektosan za zivotinje. Isprskam ga po obuci i nogavicama. Ove godine cu morati i psa da prsnem pre nego sto izadjemo napolje, i ako je on licno zasticen, da bih zastitio ukucane. On na zivotinjama deluje i po nekoliko dana, a ja takodje nikad nisam sa njim pokupio krpelja. Prskam ga jednom u nedelju dana odprilike, ili posle pranja pantalona koje nosim napolje. Leti sam ga prskao i po golim nogama, ali ih dobro izribam kad dodjem kuci
Za valjanje po travi... Ovo nisam radio godinama, jer su mi dva pomenuta sretstva dovoljna. Ali jedne godine, pre desetak i vise godina, takodje je bila neka najezda krpelja, a bas smo cesto rostiljali u prirodi i svaki put neko pokupi po nekog. I onda smo poceli da praktikujemo da teren prvo isprskamo rastvorenim neostemosanom (ili kako su se vec tad zvale te ampule). Kod kuce rastvorimo ampulu u prskalicu, i celo okruzenje dobro pofajtamo. Dok se vatra raspali sve se lepo izluftira, i vise nije bilo problema. Doduse tad nisam znao za Szuku, a ni Autan nije bio protiv krpelja, za koje mislim da su dovoljna zastita, ali mozda nije lose ovo praktikovati za neko vece drustvo i duzi boravak na jednom mestu. Ko ce posle uobicajene kolicine alkohola da se seti da se macka kremama i stikovima