Taktička olovka

Moderator: Hobo

Korisnikov avatar
EDCgear
Postovi: 1165
Pridružio se: Sub Okt 23, 2010 9:06 am
Lokacija: Zrenjanin

Taktička olovka

Postod EDCgear » Sub Okt 15, 2011 5:21 pm

Taktička olovka je u stvari Kubotan sa dodatom vrednošću.

Kubotan, Kobutan, Kubaton ili Yawara, Pasak, Dulodulo, kao i mnogi srodnici su oružja za blisku samoodbranu. Korištenjem ovih sredstava upotrebljava se kontrolišuća ili prinudna sila putem pritiska na određene tačke, kao i udaraca tupim ili oštrim delom.

Taktička olovka je direktan proizvod konstrukcije Kubotana, koji je opet prizašao iz Yawara-e.

Yawara je originalno Japansko oružje (ako se tako može nazvati) i potiče od budističkog predmeta Kongou. Po ovom malom ali efektivnom oružju postoji cela borilačka veština Yawara Jitsu. To je štap sa zatupastim krajevima (presek izgleda kao dve spojene pečurke) koji je širi od šake za cca 2cm. Koristi se na presurnim tačkama, za zadavanje tupih udaraca i bacanje protivnika. Nimalo nije bezazlen i sa uvežbanom upotrebom s'lakoćom lomi kosti i onesposobljuje, pa čak može i usmrtiti protivnika.

Kubotan je po ugledu na Yawara proizveo Takayuki Kubota, i on je konkretno oružje za blisku samoodbranu. Dugačak je nekih 15cm a debeo oko 2cm. Može imati tupe krajeve ravno odsečene, blago zaobljene, ili jedan kraj tup a drugi sužen u zatupast vrh. Takođe može imati i paracord radi boljeg i čvršćeg hvata. U poslednje vreme vrlo često se proizvode od raznih laganih materijala (Ti, Al, ABS, PC, itd.) i to u vidu priveska za ključeve. Na ovaj način se izbegava uočljivo nošenje, a samom Kubotanu se dodaje na vrednosti tako što svežanj ključeva funkcioniše okačen o njegov kraj kao minijaturni buzdovan. Sami znamo koliko ključevi mogu biti oštri i teški, a ozlede od njih vrlo bolne. Postoje posebne tehnike korištenja Kubotana, mada i potpuno neuka osoba može potpuno efikasno upotrebiti ovo oružje u samoodbrani.

Taktička olovka je logičan nastavak kubotana, dodaje mu vrednost olovke, kao i mogućnost neprimetnog nošenja. Takođe se kod olovaka vrlo često mogu primetiti tri opcije upotrebe, tup kraj sa krunicom za pritisak, udarac ili grebanje, suženi zatupasti kraj za udarce u meko tkivo bez penetracije, i naravno kraj na kojem je sam vrh olovke i koji je dovoljno oštar da pri jačim udarcima u meko tkivo mogu dovesti do penetracije i teških povreda. Ove tri opcije konkretno ima Tao Pen, ali vrlo često se javljaju olovke bez poklopca sa klik mehanizmom i dve od ponuđene tri opcije. Takođe se javljaju varijacije sa krajem na kojem je karbidna kuglica za probijanje stakla, LED lampa ili kresivo... Ali svakom po ličnom ukusu...

Inače Kubotan i Yawara se mogu lako napraviti u kućnoj radinosti, a takođe umesto njih se mogu iskoristiti i mnogi svakodnevni predmeti (naravno pod pretpostavkom da su pri ruci kada zatrebaju)....

Zanimljivi sajtovi:

http://www.alphainnovationsselfdefense.com/

http://yawara.com/YawaraStick.html

http://www.donrearic.com/yawara.html

http://www.worldknives.com/info/kubotan ... an-61.html
Rule #9: Never go anywhere without a knife.
http://svakodnevnesitnice.blogspot.com/
http://www.youtube.com/user/edcgear1?feature=mhee
Molon labe...

Korisnikov avatar
MWDP
Postovi: 2168
Pridružio se: Pon Jan 10, 2011 1:42 pm
Kontakt:

Re: Taktička olovka

Postod MWDP » Sub Okt 15, 2011 9:06 pm

Ideja je dobra - imati nešto za samoodbranu što napadaču (a u našoj nesrećnoj državi i organima reda) neće upadati u oči kao opasno, hladno oružje. Postoji par stvari koje nisu dobre u zamisli:

- kao i sa svim sredstvima za samoodbranu ovog sveta, nema odbrane bez treninga. Čisto posedovanje ovakve olovke neće prepasti narkomana kojem treba 10 jevreja za fiks... Ovo zaboravlja hrpa kućnih nindža. Potpisivanje čekova za alimentaciju i računa za struju ne spada u vežbanje.

- imati napisano Smith and Wesson ili Glock na olovci je besmisleno... To je kao da napišeš na čelu da želiš da te pretresu. Pritom većina tih olovaka izgleda kao sve osim sredstva za pisanje, sa gomilom oštrih krajeva, krunastih vrhova, šiljaka i ostalog. Najbolja taktička olovka je ona koja ne izgleda kao da je ispala iz džepa Robokapu.

Ne kažem da ne želim nešto ovakvo, sviđaju mi se određeni modeli, ali čisto kao nešto što je izdrživo, nelomljivo i napravljeno od kvalitetnih materijala. Gedžet k'o gedžet, ja sam za sada veoma zadovoljan Parker olovkama i ne menjam ih
www.edcnozevi.com

https://www.facebook.com/EDCNozevi

Korisnikov avatar
EDCgear
Postovi: 1165
Pridružio se: Sub Okt 23, 2010 9:06 am
Lokacija: Zrenjanin

Re: Taktička olovka

Postod EDCgear » Ned Okt 16, 2011 12:01 am

Samo jedan brz odgovor, ovo i nije predviđeno da zastraši ikoga, već nasuprot da bude nešto dovoljno neprimetno kako bi stvorilo faktor iznenađenja.

Imam i Tao Pen, a i Alpha Inovation Kubotan privezak za ključeve...

Tao Pen je do sada najbolje poslužio kao tzv. "ice breaker" za započinjanje razgovora...

Kubotan je na privesku, sa ključevima, iz zezanja ga je moj kolega isprobao na sebi... I posle toga kukao.... :D :D

Trening je svakako poželjan, u bilo kom vidu i u bilo čemu... počev od "golorukosti" preko kubotana pa do noža ili drugog sredstva... Ali opet, uz malo logike i refleksa, sigurno povećava šanse za uspešnu samoodbranu.

Najzad da dodam da je po mom mišljenju, ako želite kubotan ili slično sredstvo, investirajte ne u olovku, već u taktičku baterijsku lampu tipa 2xAA ili 2xCR123, dužine je i prečnika kubotana, od jakog je i čvrstog materijala, imaju bezel - krunicu oko sočiva od čelika uglavnom... I imaju još jednu dobru stranu za samoodbranu. Jako svetlo!! Što je poprilična prednost ako ste napadnuti u mraku (što se najčešće i dešava). Zaslepljivanje će kupiti dosta dragocenog vremena za tutanj!!
Rule #9: Never go anywhere without a knife.
http://svakodnevnesitnice.blogspot.com/
http://www.youtube.com/user/edcgear1?feature=mhee
Molon labe...

Korisnikov avatar
MWDP
Postovi: 2168
Pridružio se: Pon Jan 10, 2011 1:42 pm
Kontakt:

Re: Taktička olovka

Postod MWDP » Ned Okt 16, 2011 12:17 am

Imam blokadu u glavi koja mi ne da da potrošim 50 evra na lampu, jednostavno ne mogu, koliko god nabudžena bila. Dalje s diskusijom...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZAktRDAIvkw[/youtube]

Postoji 7 delova, pa ko voli...
www.edcnozevi.com

https://www.facebook.com/EDCNozevi

Korisnikov avatar
Pathfinder
Postovi: 1889
Pridružio se: Pon Jun 13, 2011 1:13 pm
Lokacija: Močvara

Re: Taktička olovka

Postod Pathfinder » Ned Okt 16, 2011 8:05 am

Ja se slažem sa MWDP, bez treninga ništa. A ako već treniram, ulažem vreme u nešto praktičnije.
I gde držati olovku koju možeš brzo da "potegneš"??
What is steel compared to the hand that wields it?

Korisnikov avatar
banebeograd
Postovi: 178
Pridružio se: Uto Nov 23, 2010 6:21 pm

Re: Taktička olovka

Postod banebeograd » Ned Okt 16, 2011 1:00 pm

ja sam mislio da ovu olovku zovete "takticka"
Slika
siguran sam da bi vezbanje samoodbrambrenog "potpisa" sa ovakvim penkalom dalo vise rezultat od vezbanja nekakvih nazovi zahvata sa onom standardnom "taktickom" olovkom...
"Dođe tako vreme kad pametan zaćuti, budala progovori...." Ivo Andrić

Korisnikov avatar
Pan
Postovi: 618
Pridružio se: Uto Mar 01, 2011 12:29 am
Lokacija: N Bgd

Re: Taktička olovka

Postod Pan » Ned Okt 16, 2011 1:20 pm

Uh!
Ova pise crveno.

Korisnikov avatar
MWDP
Postovi: 2168
Pridružio se: Pon Jan 10, 2011 1:42 pm
Kontakt:

Re: Taktička olovka

Postod MWDP » Ned Okt 16, 2011 1:39 pm

Slika

Imao sam ja ovakvu, isto piše crveno... Sreća pa sam se opametio i poklonio je. Ne mož' bit' više taktička od ovoga
www.edcnozevi.com

https://www.facebook.com/EDCNozevi

Korisnikov avatar
Hobo
Site Admin
Postovi: 3530
Pridružio se: Ned Okt 24, 2010 8:16 pm

Re: Taktička olovka

Postod Hobo » Pon Okt 17, 2011 12:42 am

banebeograd napisao:ja sam mislio da ovu olovku zovete "takticka"...

:handgestures-thumbupleft:
Da se razumemo: ne zelim da zvucim prepotentno ali "takticka olovka" ima smisla koliko i "takticki kacket", mobilni telefon ili vibrator. Voleo bih da mi neko opise SMISLEN scenario u kome ce ta nazovi "takticka olovka" zadati vise od 2-3 udarca. A za takvu namenu posluzice vecina metalnih hemijskih olovaka koje mozete naci za par stotina dinara.
Sto se uvezbanosti tice... :think:
Veci deo zivota zamajavam se kojekavim borilackim vestinama i drugim opasnim recima. Iz radoznalosti, radili smo simulaciju u kojoj je moj kolega (inace nas reprezentativac u prakticnom pucanju-IPSC) odgovarao na napad neuvezbanog protivnika naoruzanog nozem. Distanca 5m (vise nego u vecini realnih situacija u kaficu, hodniku, busu, na ulici...). Pistolero NIJEDNOM nije bio brzi! Isto vazi i za nekoga ko bi se branio "taktickom olovkom". Iznenadna akcija (udarac, guranje, cak i galama) moze dati dovoljno vremena za beg. I za takvu akciju posedovanje namenske "takticke olovke" je suvisno . A u pravoj borbenoj situaciji titanijumska, celicna ili osiromaseni uranijum olovka ne cini nikakvu razliku. Nesto se ne secam nijednog slucaja u kome je "tactical pen" bio kljucni faktor u resavanju neke talacke situacije ili slicnog kriticnog dogadjaja (siguran sam da bi marketing to veoma glasno propratio). Dakle, iz moje perspektive ovakva spravica ima primenu koliko i uredjaji za rasterivanje ajkula kod prosecnog kupaca. A vama kako je volja...

Korisnikov avatar
Pathfinder
Postovi: 1889
Pridružio se: Pon Jun 13, 2011 1:13 pm
Lokacija: Močvara

Re: Taktička olovka

Postod Pathfinder » Pon Okt 17, 2011 6:13 am

To!!
BTW gledao sam sličnu simulaciju o kojoj pričaš, distanca na kojoj policajac uspešno uspeva da potegne pištolj protiv napadača sa nožem je PREKO deset metara! Sve ispod toga je preblizu za pravovremenu reakciju.
What is steel compared to the hand that wields it?


Povratak na “Ostala oprema”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 6 gostiju