Casio Protrek PRW-3000

Moderator: Hobo

Korisnikov avatar
gray_wolf
Postovi: 870
Pridružio se: Sre Feb 01, 2012 6:23 pm
Lokacija: salaš

Casio Protrek PRW-3000

Postod gray_wolf » Ned Avg 23, 2020 6:54 pm

Пре неког времена сам одлучио да набавим неки „озбиљнији“ сат. Онда сам кренуо да лутам интернтом,да читам рецензије,да гледам снимке на YouTube,да се распитујем код људи који имају неке везе са материјом. Искрено кад сам све то прочитао,видео,чуо био сам још збуњенији него кад сам решио да хоћу исти да набавим. У почетку ми се дигитални сатови уопште нису свиђали,да би ми касније постали прихватљивији комбиновани дигитално/аналогни,да би на крају дошао до става да ми се допадају дигитални,али уз став или чист дигитални,или чист аналогни,комбиновани ми више нису опција. Јер кад реално сагледам само са скроз аналогним или скроз дигиталним можеш лако и без неке претеране зајебанције очитати податке са сата,небитно да ли се ради само о тренутном времену,или о нечему другом ако тај сат има друге модове. Није да не можеш очитати на комбинованима,али су дигитални екрани на њима знатно мањи,плус обично само лице сата буде „испресецано“,реално све то смањује могућност очитавања података. Да се не правим мнного паметан,ја поводом тога у почетку нисам ни размишљао,више сам размишљао о естетици сата,па ми је ту очи отворио један другар са форума,у једној успутној причи о сатовима,коју поведосмо. Брале ако те пут наведе да читаш ово моје глупирање на тему сата,хвала на том савету,јер би вероватно купио нешто друго,па бих тек касније увидео грешку у корацима. Наравно,ово је неко лично виђење ствари,има људи којима се свиђају ти комбиновани дигитално/аналогни сатови,али мој став је да имају лошу корист у практичној примени у односу на чисте аналогне или чисте дигиталце.

Да кренем са личним утисцима око овог конкретног сата. Гледајући по фотографијама чинио ми се мало већи,али после пар дана ношења је све легло на своје место. Иако је врућина испробао сам га увече са дуксом,уопште ми не смета,једина замерка је да мало чупа и затеже длаке на зглобу,али не због самог каиша,већ због уметака који имају између кућишта и каиша,који наводно служи да усмери каиш да се обликује спрам зглоба, то у скорије време планирам решити са неким мало дргачијим „aftermarket“ каишом. Осим тога,сат веома удобно лежи на злобу. Друга ствар која ми смета је безел који је алуминијумски,и офарбан у црно,реално не очекујем да ће дуго издржати без огреботина,али кад сам се дао у потрагу нисам могао наћи са неофарбаним безелом,тј могао сам али за много вишу цену коју као сваки прави Балканац нисам хтео да платим. На срећу (или на несрећу) и за то има лека,постоји „aftermarket“ безел од нерђајућег челика без фарбе по прихватљивој цени.

Slika

Slika

Slika

Slika

Да се мало осврнем сад на техничке карактеристике сата. Осим што показује време,има још по коју функцију.

Tough Solar,илити простије речено нема класичну батерију која се мења кад се потроши,него има неку врсту малог соларног панела уграђену по ободу екрана,па помоћу сунца или другог извора светлости допуњава допуњава батерију,мада колико сам прочитао није класична пуњива батерија већ акумулатор,искрено нисам толико писмен поводом наведене материје,да бих знао боље објаснити,мени то исто,битно да ради. Још једна ствар око ове опције соларног пуњења,која је утицала на то да изаберем баш њега је то да сам на више места прочитао да било какво отварање сата са AБЦ сензором,па чак и због промене батерије није баш најбоље да се ради у кућним условима,већ у комори специјализованој за то,јер може доћи до тога да се сензор поремети. Такође нисам баш упућен,можда им је то само маркентишки трик,али знам и човека којем се прљавштина накупила на сензору,хтео да очисти,и кад је очистио сензор после није баш најбоље функционисао. Због свега тога одлучио сам за сат са овођ опцијом коришћења соларне енергије,мање отварања сата – мање главобоље. Такође на дну екрана пише колики је ниво напуњености батерије.H за High,M за Medium и L за Low.

Multiband6,опција која ми је дефинитивно привукла пажњу. Ради се о томе да се сат у току ноћи у вемену између 00:00 и 05:00 на сваки пун сат повезује са радио сигналом атомског сата,и тада усклађује време са њим. Када једном у току ноћи успе да синхронизује време,више те ноћи не покушава до наредне. Опција се може и искључити,уколико се нпр налазите негде где се радио сигнал не може ухватити. Само повезивање доста зависи од места где се налазите,тј од јачине сигнала,јер га највише ометају грађевине и електонски уређаји. Мени се обично успе ускладити из прве,тј у поноћ,али док нисам провалио како,јер док нисам укапирао било је и да се уопште не синхронизује,те сам мислио да немам сигнал,а затим сам чекао увече да видим кад се синхронизује,а он уопште то није ни покушавао,прво сам мислио да ми је сат у дефекту,али сам ипак узео да детаљније проучим упуство,онда сам скапирао да је проблем у поставкама које сам урадио за мерење ваздушног притиска. Кад је у моду барометра укључена опција „barometric change indicator“ сат не може да се синхронизује са атомским временом,о томе мало више касније. Још једна ствар,је то што можете проверити кад је задњи пут одрађена синхронизација. Знак да се претходне ноћи сат синхронизовао је троугао овде где пише „RC indicator“,мада ако се прво синхронизовао,па ушао у „pover save“ мод (уколико је исти укључен,а описаћу после) неће бити тог троугла на екрану,али свакако можете мануелно проверити. Не треба бити нешто превише оптерећен синхронизацијом,као што бејах ја у почетку,сад погледам с' времена на време када се синхронизовао,па проверим са атомским временом,за сада никад није каснио ни секунде,а реално синхронизује се сваке вечери.


Slika

Slika

World Time,опција где можете подесити своју временску зону,свој матични град,и прегледати време у свим осталим временским зонама. Искрено мени небитна та друга функција,али не могу је избрисати,али могу да разумем да неком и та функција значи. Поред тога што можете да подесите свој матични град (којих понуђених има 52,у свим временским зонама),уколико од понуђених градова ниједан није у вашој непосредној близини (најближе нама а у истој временскок зони понуђено је Берлин или Рим),можете да подесите своју географску дужину и ширину. То у овој функцији „world time“ је небитно,али зна да буде корисно у функцији Sunrise-Sunset.

Slika

Slika

DST је функција која кад је укључена аутоматски када дође време за то пребацује време са зимског на летње рачунање времена и обрнуто. Ако на вашој локацији хватате радио сигнал за синхронизовање времена то је мање битна фунција,али ако не онда може бити корисно.

Power Save је функција која ако у току ноћи оставите сат да није изложен светлости и не помера се,он уђе мод штедње енергије,тј не приказује ништа на екрану,али и даље су све фунције активне,да би активирали екран довољно је да сат померите или да буде изложен некој светлости. Ако је целе ноћи био у том моду уштеде енергије,сам ће да упали екран у 06:00. Уколико неко дуже време нећете носити сат,па га одложите у неку фиоку,он после неког времена (пар дана) уђе у „дубљи“ мод уштеде енергије,тј погаси све активне функције сем одбројавања времена,не пали екран и не синхронизује се радио сигналом атомског сата.

Sunrise/Sunset је функција која омогућава да видимо време изласка и заласка сунца. Поред тога што се може видети за текући дан,може се видети и за било који датум који одаберете,све до краја 2099 године. Ту до изражаја долази то што осим понуђених градова,можете своју тренутну локацију изабрати уношењем географске ширине и дужине,јер добијате тачније податке. Затим осим што се време изласка и заласка сунца може видети за одабрану локацију,можете прегледати исте податке за све остале временске зоне,тј да понуђене градове у тим зонама,такође за било који датум,а не само садашњи. Одва друга опција да погледам време изласка и заласка сунца у другим времским зонама такође мени небитна,као ни нешто да у мојој временској зони исте податке могу видети све до 2099 године,мада погледам некад за неке ближе датуме,мада шта је ту је,не могу је обрисати.

Slika

Stopwatch & Countdown Timer,штоперица и „одбројавање у назад“,функције којима се нисам нешто посебно позабавио,ту су,имам их на располагању,знају понекад бити корисне,и то је све коликл сам до сада о њима размишљао. У принципу то су две одвојене функције,али сам их овде навео под једном ставком из разлога који сам навео,да не бих ишао сувише опширно. Колико сам видео има ту разних опција попут раздвајања резултата,мерење више резултата,подешавања колико да одбројава,меморисања,ако неког баш занима могу се мало више тиме позабавити. Мислим да ова фунција много више значи људима који sе озбиљније баве неким спортом.

Slika

Slika

Slika


Slika

Аларми. Поред тога што има 4 аларма који се оглашавају у подешеном времену у трајању од 10 секунди,постоји могућност да се укључи аларм који 2 пута запишти на сваки пун сат,и аларм који они зову „snooze“ што у стварности значи да се он оглашава 7 пута по 10 секунди а у размаку од 5 минута у одабраном времену. Звук аларма и није нешто јак,мада ће пробудити оне са лакшим сном (моју жену пробуди,док мене ни много јача бука не може пробудити),по мени највећа замерка је што нису ставили функцију вибрирајућег аларма који Касио има и на много јефтинијим сатовима,али шта је ту је. На срећу лично не користим те аларме за буђење,а нити би ме пробудили овакви какви су,него их користим за нешто друго тако да мени такви какви су потпуно одговарају.

Slika

Slika

Slika

Data Recall Mode је фунција која омогућава очитавање запамћених података из очитавања алитметра,може да памти до 30 засебних очитавања,и памти највишу и најнижу тачку на којој је икад вршено очитавање. Е сад са мојим индијанским познавањем енглеског језика још нисам успео да утврдим јел се у овом моду могу очитати и запамћене вредности из мода штоперице и одбројавања уназад,или се то очитава у тим модовима,али искрено за сада ми и није нешто битно и потребно,па се нисам ни бавио тиме.


Slika


Slika

Осветљење екрана,може бити на два начина. Прво „ручно“ притискањем дугмета предвиђеним за то,а други начин је да се укључи „аутоматско“ осветљење,што значи да када направите покрет руком,тј закренете зглоб да подледате у екран светло се аутоматски упали. У оба начина можете одабрати да ли ће светло бити упаљено 1,5 или 3 секунде. Лично преферирам ручно паљење светла на дугме,мада читао сам на интернету да некима смета кад подесе на аутоматски,јер им се светло сувише често пали,да би проверио ту теoрију,две вечери где сам до касно био будан,радио нешто,а и добар део времена возио,упалио сам аутоматско осветљење да видим како се понаша. До нежељеног паљења светла је дошло само једном и то кад ме је у току вожње,јер је прозор био отворен нека буба ујела за леву подлактицу,па сам одреаговао десном руком да се почешем,у свим осталим случајевима није се палило осим кад сам ја то хтео.

АБЦ сензор,што у релности значи да има сензор који од функција има алтиметар,барометар,сензор за очитавање температуре и компас.

Компас,овај мод има пар могућности. Осим што показује стране света,тако што одређује магнетни север,има опцију да се калибрише,што је чак пожељно с' времена на време,уопште није компликовано,уради се за мање од једног минута,такође има опцију да се унесе податак за магнетну деклинацију,па не показује магнетни већ географски север. Проверавао сам у пракси,када се изврши калибрација,и унесе магнетна деклинација,(која се не мора уносити сваки пут,осим ако нисте толико променулу положај,да су се вредности толико промениле да утичу на прецизност) показује прави првац географског севера,као и остале стране света,уз то на (условно речено) позицији 12 пише словима правац који је директно испред нас,нпр северозапад. Поред свега тога Такође има опцију да се запамти угао (изражен у степенима) што може бити корисно као функција нпр код кретања,да се види колико одступаш од предвиђене руте или кад са мапом одређујеш свој положај.

Slika

Slika

Slika

Slika

Барометар,опција где осим одређивања тренутног ваздушног притиска,можете на графикону пратити раст или пад истог,та функција графикона може бити укључена на главном екрану,да поред тренутног времена имате и графикон ваздушног притиска.Е сад и ту у графикону има две опције да буде укључена или искључена индикација ваздушног притиска,мислим да се нисам наш најбоље изразио,али са мојим индијанским енглеским не могу боље да преведем „barometric change indicator“,у принципу када је укључен пише "Baro" поред графикона,а на графикону вам приказује податке 11 мерења узетих у последња 22 часа,али сам сензор узима податке свака 2 минута,и онда сваких два сата ствара просечан податак који се узима за графикон,у стварности значи ако хоћете прецизније податке,онда укључите ову опцију,али ако вам та функција остане активна током ноћи,сат се неће синхронизовати са атомским сатом,мада реално је да вам не требају стало прецизни податци у графикону ваздушног притиска,па самим тим и нећете га толико често укључивати,али ако вам треба,а треба вам и синхронизација са атомским сатом,има две опције,да током ноћи искључите функцију индикатора ваздушног притиска,па се сат сам синхронизује,или да искључите опцију,урадите мануелну синхронизацију са атомским сатом кад ви хоћете,не мора само ноћу,може било кад мада сигнал је јачи током ноћи,и онда кад завршите синхронизацију,укључите индикатор,уколико је функција индикатора искључена графикон приказује податке од 21 мерења узетих у протеклих 42 часа и у том моду сензор узима податке сваких 2 сата,и нема сметњи током синхронизације са атомским сатом. Такође кад уђете у главни екран овог мода,има опција референтна тачка,због тога по ободу екрана стоје бројке 10,5,0,-5,-10,и када очитавате тренутни притисак изражен у hPa (хелтопаскалима),имате тачку на екрану која вам показује осцилације тренутног притиска који је очитан у односу на недавна мерења у графикоу,а опет у зависности која врста графикона је укључена. Још једна ствар у овом моду која постоји је мерење температуре,да би очитавање било тачно потребно је да сат скинете са руке,оставите га пар минута па онда урадите очитавање.


Slika

Slika

Slika

Алтиметар,функција око које се ломе копља јер многи тврде да је непрецизна у односу на „smart“ сатове,или неке друге наменске иструменте. То је тачно,али делимично. С' обзиром да овај сензор висину очитава помоћу сензора ваздушног притиска,а с' обзиром да има дана кад он баш варира,тако да очитавања могу бити збуњујућа у најмању руку. Фора је у томе да непосредно пре него што желимо да извршимо нека очитавања у овом моду,извршимо корекцију на некој тачци познате висине,нпр ако се налазимо негде где знамо висину или ако не помоћу мапе или на други начин одредимо своју локацију,самим тим нађемо референтну висину,унесемо податак,и онда даље вршимо очитавања. У самом моду постоје две врсте приказа екрана. Први начин је да поред очитавања тренутне висине изнад имамо графикон који показује осцилације у висини у односу на то кад смо почели очитавање,а други начин је то да осим очитавања тренутне висине,изнад тога има податак где приказује колико смо ниже или више у односу на почетну тачку. Као што сам већ поменуо постоји и опција памћења до 30 тачака очитаних у овом моду,плус највиша и најнижа тачка на којима је икад извршено очитавање. Овај мод прихватам као сасвим ок за негог коме ти податци нису од изузетне важности и њихова прецизност. Реално ако вам требају баш прецизни подаци везани за висину,ваздушни притисак,температуру и важни су вам,наравно са ћете носити наменске иструменте,а не користити податке са сата. Није да су екстра непрецизни,али пре бих их назвао оријентационим,него податци са којима можете бити 101% сигурни.

Slika

Slika

За крај још по који податак и лични утисак. Нисам напоменуо,да иако сте у било ком другом моду,приказ тренутног времена имате на дну екрана,такође на главном екрану осим приказа тренутног времена можете да одаберете да вам се изнад тога приказује датум у формату месец/датум у месецу,или дан у недељи/датум у месецу или графички приказ ваздушног притиска,а он опет може бити на два начина као што сам описао. Од реалних замерки са моје стране има само то што мема вибрирајући аларм и што осветљење није решено као нпр код Suunto Core где кад упалиш осветљење можеш и да наставиш да идеш кроз друге модове,а оно остаје да осветљава екран,овде се гаси кад си га подесио (1,5 или 3 секунде) мада те замерке су личне природе,а и нису нешто што ми баш значи и што не могу да превазиђем. А и реално у каквој то „тактичкој ситуацији“ могу бити да не могу упалити лампу на „moonlight“ мод па да могу нормално очитати шта желим. Још једна ствар коју бих поменуо је да у току ноћи у већини ситуација чак не морате палити осветљење да би прочитали време,осим кад није „мрак ко у дупету“,тад осветљење треба,за остало мање – више не. Није да се лако очитава без осветљења летимичним погледом као на механичким сатовима где сјаје казаљке,али није ни да напрежеш очи као кад „минули рад“ неће лагано да изађе. Једноставно позиционираш и за секунду – две прочиташ нормално. Оном поменутом чупкању длачица са зглоба сам доскочио једмом методом,док не стигну адаптери и каиш који желим,траку од танке текстилне гуме ставим на зглоб,па онда сат преко тога. Звучи кретенски,помало и јесте,али ради посао одлично,а и не изгледа толико лоше колико ми се чинило,мада не деле сби то мишљење самном. Стакло на екрану је минерално,а знајући себе већ сам поручио једну ону заштитну фолију као за телфон,на срећу има да се поручи за овај сат,као и за многе друге. Релно ја сам задовољан овим сатом,и мислим да нисам добио ништа мање од онога што сам очекивао,чак напротив много више од онога што ми реално треба. Кад све ово прочитам,иако сам сам написао,делује да је сат комликован и да захтева времена да све то ускладиш,калибришеш,уђеш у функције,у стварности је то мало другачије,кад мало проучиш упуство,пар пута прођеш кроз модове,све је лако и брзо се обавља,не тражи никакав ментални напор нити неко изразито фокусирање. На почетку овога поменух како сам дошао на идеју за сат и како је текла моја потрага за истим,најгоре од свега што сам у тој потрази наишао на још неке сатова који ми се свиђају,и сад озбиљно размишљам о набавци још којег. Лудило као и са ножевима,један довољан а 100 је мало.

Slika

Slika

Фотограгије и нису неког квалитета,али боље нумем,а и немам шчим,тако да оне који имају мало боље знање и опрему молим да не коментаришу тај део. Остајем дужан још фотографију сата по мраку кад је упаљено осветљење,за коју ме тренутно мрзило да силазим у подрум,лакше ћу увече кад изађем напоље.

Slika

Korisnikov avatar
Joca
Postovi: 152
Pridružio se: Ned Feb 10, 2013 2:02 pm
Lokacija: Planina

Re: Casio Protrek PRW-3000

Postod Joca » Ned Avg 23, 2020 8:29 pm

Озбиљан сат и заслужује овако озбиљну рецензију, свака част.

Korisnikov avatar
veselibajker
Postovi: 2437
Pridružio se: Čet Mar 22, 2012 12:24 pm
Lokacija: Beograd

Re: Casio Protrek PRW-3000

Postod veselibajker » Pon Avg 24, 2020 4:06 pm

Кад сам погледао, учинило ми се много текста, али брзо се прочита.
Фотографије су јасне. Опис је добар. Чупање длака и буђење жене нису добри.
Будући да смо у истом периоду тражили сатове, почели од истог модела, а завршили на три различита, добро смо и прошли. Casio MDV-106-1AV смо заборавили. Сиви вук га није набавио на време, а ја сам свој продао.
Најбитније је да си задовољан.
Синхронизација на оваквом сату скоро да није потребна. Он је месецима прецизан. Можда би ниске температуре правиле неки утицај, али власник није Еским.
Живи и пусти друге да живе!

Korisnikov avatar
gray_wolf
Postovi: 870
Pridružio se: Sre Feb 01, 2012 6:23 pm
Lokacija: salaš

Re: Casio Protrek PRW-3000

Postod gray_wolf » Pon Avg 24, 2020 8:21 pm

Као што рекох једна фотографија у мраку како светли екран
Slika
Заборавио сам да поменем,али Весели ме подсети,у спецификацијама пише да му је екран отпоран на ниске температуре.

Korisnikov avatar
SlobaBG
OOUR Održavanje
Postovi: 1381
Pridružio se: Sre Sep 07, 2011 9:15 pm
Lokacija: Beograd

Re: Casio Protrek PRW-3000

Postod SlobaBG » Pon Avg 24, 2020 11:45 pm

Osvetli li ti taj backlight lice kad gledaš koliko je sati?
Most powerful is he who has himself in his own power / Seneca

Korisnikov avatar
ОХОТНИК
moderator
Postovi: 1103
Pridružio se: Pet Dec 21, 2012 10:45 am
Lokacija: ВИНОград

Re: Casio Protrek PRW-3000

Postod ОХОТНИК » Uto Avg 25, 2020 10:53 am

Брале, ако приметиш Јапанце у твом крају бежи главом без обзира, дошли су да те киНДапују, ко ће ићи у Јапан да те тражи!? Морали би да ратујемо са овима Касијанцима, таквог стручњака не би дали без борбе. :D
Проучио си сваку ситницу овог сата, ја сам ленчуга, кад узмем неку справу провалим само оне функције које ми тренутно требају, оне које не користим обично ми затребају тамо где немам ни упутство ни интернет па се онда бијем по овој шупљој глави. Мало сам се опаметио па у телефону имам сачувана утутства само што тог издајника обично не носим са собом по терену, тако да се опет враћамо на почетак, нема ништа без квалитетног образовања.
Ово си сјајно написао, фотографије су одличне за труд скидам капу! :text-bravo:
Е сад нећу ни како ја хоћу!

Korisnikov avatar
gray_wolf
Postovi: 870
Pridružio se: Sre Feb 01, 2012 6:23 pm
Lokacija: salaš

Re: Casio Protrek PRW-3000

Postod gray_wolf » Uto Avg 25, 2020 6:52 pm

veselibajker napisao:Casio MDV-106-1AV смо заборавили. Сиви вук га није набавио на време, а ја сам свој продао.


Ја сам тај модел заборавио у корист другог Јапнаца из супарничког табора,који треба да дође из Америке,али неће скоро,кад дође ако ми легне биће представљен.

SlobaBG napisao:Osvetli li ti taj backlight lice kad gledaš koliko je sati?


Питање на које ти не могу одговорити са да или не (као у оној фори :mrgreen: ),јер зависи од много фактора,од тога да ли има месечине или другог осветљења,не сија ништа јаче од осталих Casio Iluminator-a,него је некако јасније на екрану,пробаћу вечерас да направим фото,мада не верујем да ћу успети јер као што наведох нити имам знање нити опрему.

ОХОТНИК napisao:Брале, ако приметиш Јапанце у твом крају бежи главом без обзира, дошли су да те киНДапују, ко ће ићи у Јапан да те тражи!? Морали би да ратујемо са овима Касијанцима, таквог стручњака не би дали без борбе. :D


Брале са овим првим се и не бих сложио,нисам ти ја неки стручњак и познавалац,овде сад иде смајли који средњим прстом намешта наочаре.И за оваковог "стручњака" не би они тражили откуп,него би га нудили само да ме врате назад. Пре је ово друго што си поменуо,јер сам отприлике исти по том питању,упутсво читам или кад баш затреба или кад сјебем нешто. Баш зато сам овај сат и проучио да се не бих чешао по глави кад нешто хоћу са њим дурадим,имао сам времена,а и магичне течности па полако,мада још учим,ваљда што има још течности :confusion-shrug: :obscene-drinkingdrunk:

zarekg
Postovi: 92
Pridružio se: Ned Jul 26, 2015 9:29 pm

Re: Casio Protrek PRW-3000

Postod zarekg » Sub Avg 29, 2020 8:33 pm

Odlican tekst, sve lepo objasnjeno ;).

Tough Solar lepo radi posao, imam ga ja na satu ali sa dosta manje funkcija, najbitnija mi je stoperica sa prolaznim vremenima. Vidim da je na Medium, par sati na suncu i bice High vrlo dugo. Inace, na suncu se puni mnogo brze nego na vestackom svetlu.

Barometar je klasicna prica i tu si sve lepo objasnio. Nema preciznog odredjivanja visine sa barometrom. Imao sam dosta isustva sa biciklistickim brzinomerima koji su imali merenje visine. Najkrace receno, nema preciznosti, ko je trazi. Podjem kuci sa resetovanom visinom a vratim se posle par sati sa sa 20-30 metara u plusu ili minusu.

Korisnikov avatar
gray_wolf
Postovi: 870
Pridružio se: Sre Feb 01, 2012 6:23 pm
Lokacija: salaš

Re: Casio Protrek PRW-3000

Postod gray_wolf » Ned Avg 30, 2020 11:04 am

Прешао је на H пре неки дан,а нисам га остављао директ на сунцу,ваљда зато што доста времена проводим напољу. Сад један трик око ти соларних сатова са дигитаним екраном. Ако их оставите директно изложеним сунцу,а сунце пече као ових дана може доћи до тога да екран привремено изгуби функције због прегревања. Да до тога не дође,ако желите да на брзину напуните сат,узмете неку провидну посуду,типа онај балон од 5L од воде,одсечете горњи део,напуните водом,спустите сат унутра,окренете ка сунцу,и брзо се пуни а не долази до прегревања екрана.

zarekg
Postovi: 92
Pridružio se: Ned Jul 26, 2015 9:29 pm

Re: Casio Protrek PRW-3000

Postod zarekg » Ned Avg 30, 2020 9:01 pm

Nisam mislio bas direktno na suncu, nego na dnevnoj svetlosti ;).


Povratak na “Ostala oprema”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gosta