Stranica 1 od 1

Upotreba ručnih uređaja za navigaciju

Poslato: Sub Feb 24, 2018 10:34 pm
od veselibajker
Upotreba ručnih uređaja za navigaciju nije mnogo komplikovana, ali zahteva malo učenja.
Iz tog razloga kupio sam korišćen uređaj Garmin Dakota 20 u junu 2014. godine. Verovatno će naši predobri mooderatori prebaciti prethodno pisanje u ovu temu da bismo objedinili materiju.
U temi Kosmaj 02.2018. najavio sam ovo pisanje. Pokazaću kako i za šta koristim pomenutu spravu. Bitna napomene – i dalje sam skroman sa znanjem i primenom. Prikaz na ovom uređaju verovatno se razlikuje od nekog drugog uređaja starije ili novije generacije. Slobodno dodajte drugačije i bolje načine upotrebe! Fotografisanje ekrana je bilo vrlo neuspešno.

Stigao sam na Kosmaj i uključio sokoćalo. U donjem delu se vide statusi baterije (puna) i status GPS signala (bez prijema).

Slika

Ovaj ekran je rezistivni i reaguje na pritisak. Pritisnem ekran u delu gde se prikazuje jačina GPS signala i otvara se novi prikaz na ekranu. Gore piše da prikuplja podatke sa satelita, a dole su neki prikazi s brojem satelita i jačinom signala. Inače, svaki satelit nosi atomski sat i šalje signal s tačnim vremenom. Garmin prikuplja podatke, računa udaljenost, preklapa podatke s više satelita i daje rezultat u vidu koordinata.

Slika

Posle nekog vremena smrzavanja kod spomenika na Kosmaju, moja sprava odlučuje da sarađuje i izbacuje koordinate mesta na kome stojim. U donjem desnom ćošku je i procenjena tačnost. Još nije uhvatio najjači signal pa je greška 6 m, ali za šumarenje je to sasvim dovoljno. Na sredini je i podatak o nadmorskoj visini. Dakota 20 ima i barometarski visinomer.

Slika

Izlazim iz prikaza pritiskom na crveni X donjem levom ćošku. Vratio sam se u osnovni meni. Klizač omogućava da vidim još neke opcije. Na dnu ekrana se vidi promena. Crni štapići koji su pokazivali jačinu signala postadoše zeleni. Tri od pet zelenih – treba još vremena da primi signal sa svih satelita i da smanji greške.

Slika

Moj Garmin je kupljen s mapama Adria Topo pa se u pozadini vidi poneki put, staza, izohipse… Na ovom primeru vide se pristupni putevi s obe strane spomenika. Veliki plavi trougao je osnovni pokazivač smera kretanja i nikad ne menja veličinu. U gornjem desnom uglu nalaze se dugmići za smanjenje ili uvećanje prikaza. Na vrhu je crna linija koja pokazuje rastojanje. U ovom slučaju 200 m.

Slika

Nisam samo fotografisao, nego sam i hodao. Posle nekog vremena dolazim do drvene kule namenjene turističkom osmatranju Kosmaja. Izrazio sam želju da zabeležim ovo mesto. Vraćam se u osnovni meni i biram opciju “Mark Waypoint = označi putnu tačku”.

Slika

Imam opciju da je sačuvam ili da je sačuvam i izmenim.

Slika

Mogu promeniti ime putne tačke, dodati joj fotografiju, simbol, komentar…

Slika

Dosad sam uvek birao opciju da izmenim ime. Otvara mi se tastatura i kucam proizvoljno ime. U ovom pokaznom slučaju napisao sam “KULA”. Postoje i mala slova, brojke, a nalaze se u drugom prikazu kad upotrebim donje crne strelice za levo i desno.

Slika

Nakon unosa imena putne tačke, vraćam se na prikaz mape i vidim natpis KULA tačno ispod mog pokazivača lokacije i smera kretanja. Ova tačka je sastavni deo mog treka (putanje), ali i jedna od tačaka na zasebnom spisku sačuvanih putnih tačaka.

Slika

Odlučio sam da iskoristim mapu u pozadini i činjenicu da se na njoj vidi simbol za manastir Tresije. Ugrubo naciljam prema manastiru i krenem na tu stranu birajući put sa najmanje prepreka.

Slika

Odmakao sam kroz šiprag, prošao mesto koje sam označio kao PIKNIK i izašao na asfaltni put. Radi sporta i zabave, vraćam se u osnovni meni, biram opciju TRACK MANAGER i otvaram trenutni trek koji upravo snimam. Izaberem opciju da ga prikaže na mapi i dobijem sledeći prikaz. Prešao sam 3.6 km do sada. Mogu izabrati povratak u meni ili pritisnuti dugme TRACKBACK koje će pokrenuti navigaciju istim putem nazad.

Slika

Pretpostavimo da sam kod osmatračke kule zaboravio flašu s vodom. Vraćam se u osnovni meni, otvaram opciju WHERE TO? = KUDA, KONJU?

Slika

S ponuđenog spiska biram WAYPOINTS.

Slika

Otvara se spisak i biram putnu tačku označenu kao KULA. Imam i prikaz udaljenosti do nje.

Slika

Kad sam je izabrao, vratiću se na prikaz mape, videću neku putanju do tamo i ostaje mi da pritisne dugme GO = KRENI da bih se vratio do mesta na kome sam “ostavio flašu”. Srećom, to se nije desilo u realnosti pa sam nastavio dalje.

Slika

Nastavljam šetanje i dolazim na makadamski put prema Rogači. Na mapi se jasno vidi da pratim izohipsu, tj. idem ravno bez uspona ili pada. Dosta je bilo šetkanja pa krećem uzbrdo. Na mapi se vidi da sečem izohipse i da idem prema vrhu koji je iznad 600 m n/v. Na taj način grubo određujem na koju ću stranu i gađam početak treka koji se vidi kao zelena krivudava linija na ekranu.

Slika

Posle nekog vremena izbijam na put, dolazim do mesta gde sam parkirao vozilo i odlučujem da ugasim navigaciju. U meniju biram TRACK MANAGER i opciju SAVE TRACK (čuvanje snimljene putanje).

Slika

Otvara se prozor s tastaturom i već ponuđenim imenom – 24-FEB-2018. Danas nisam planirao novu šetnju, ne želim kuckati ime treka pa prihvatam ponuđeno i u donjem desnom ćošku štikliram u znak odobravanja imena.

Slika

Dobijam informaciju da je trenutni trek sačuvan pod određenim imenom i u određeno vreme. Na ponuđeno pitanje Da li želite obrisati trenutni trek odgovaram sa DA. To znači da brišem dalje pisanje, odnosno da prethodno sačuvani trek “odsecam” od daljeg snimanja. Navigacija bi samo nastavila da snima posle svakog uključivanja.

Slika

Gasim ručni navigacioni uređaj i odlazim na šumski ručak. Nahranio sam i neko poplašeno štene koje je namirisalo dimljene mesne proizvode.
Mnogo je ovde prozora, menija, pisanja, kliktanja…pa javite ako se nešto ne uklapa s prikazom na ekranu!
Jedan od razloga za bedne fotografije je pokvašena zaštitna folija na ekranu. Skinuo sam je s telefona jer je navigaciji bila potrebnija.

Re: Upotreba ručnih uređaja za navigaciju

Poslato: Ned Feb 25, 2018 10:04 am
od Nietzsche
Steta sto nisi postavio i nekoliko fotografija tog sumskog rucka da "zacinis" na kraju... onda bi tutorijal bio kompletan. ;) :text-bravo:

Re: Upotreba ručnih uređaja za navigaciju

Poslato: Ned Feb 25, 2018 10:15 am
od veselibajker
Izvoli! Da li treba dodati dve go-go umjetnice? :D
Iskreno se nadam da ćemo ubediti Pana na troši pare (bez ženinog odobrenja) pa da vidimo kako radi e trex 25 (na terenu, ne u sobi).
Slika

Re: Upotreba ručnih uređaja za navigaciju

Poslato: Ned Feb 25, 2018 10:16 am
od Nietzsche
E to je vec pos'o! Go-go nekom drugom prilikom, ovo je za mene prava umjetnost. ;)

Re: Upotreba ručnih uređaja za navigaciju

Poslato: Sre Feb 28, 2018 7:14 pm
od druid
Treba platu da ti dajemo za ovakve pisanije. Majke mi. Volim ovako preCtavljene stvari.

Re: Upotreba ručnih uređaja za navigaciju

Poslato: Čet Mar 01, 2018 12:25 am
od mbole
veselibajker napisao:Izvoli! Da li treba dodati dve go-go umjetnice? :D
...

Pokemoni? Mozeeeee :mrgreen: