Garmin GPSmap 62sc

Moderator: Hobo

Korisnikov avatar
SashaM
Postovi: 540
Pridružio se: Sub Avg 20, 2011 3:31 pm
Lokacija: Beograd, Voždovac

Garmin GPSmap 62sc

Postod SashaM » Pet Okt 19, 2012 2:48 pm

Nedavno sam pazario dugo željeni garmin ručni gps uređaj. Posle dugog vaganja i prikupljanja finansija odluka je pala na model GPSmap 62sc. Dvoumio sam se između 62sc i novog eTrex30 koji pored GPS-a podržava i ruski sistem satelita Glonass međutim posle nekoliko razgovora sa ljudima iz Garmina i drugarima koji se bave gpsovima ipak sam se odučio da za 62sc.
Pokušaću da podelim sa vama neke svoje utiske.
Da krenemo prvod modela. Gpsmap 62 porodica ima nekoliko modela sa sličnim oznakama:
62, 62s, 62st, 62sc, 62stc (s - sensor , c - camera, t - 100k topo map)
Svi modeli od 62s pa na dalje imaju kao dodatak slot za microSD karticu (uz internu memoriju od 3,5Gb i microSD mogu se učitati bukvalno sve karte koje vam trebaju).
Da ne bi dužio i davio o dimenzijama i karakteristikama predlažem da pogledate informacije na garminovom zvaničnom sajtu gde je sve lepo opisano.
https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID=145&pID=89556
http://www.garmin.rs/prodavnica/gpsmap-62sc/
Gps uređaj dolazi u kutiji koja sadrži karabiner klip, micro USB kabl, punjač za baterije (sa adapterima za različite zemlje), punjive NiMH baterije. Sam uređaj deluje dosta robusno.
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Pošto sam na raznim forumima čuo sa se ekran vrlo lako izgrebe odmah sam poručio i zaštitne folije za njega.
E sada malo utisaka. Nakon inicijalnog paljenja u stanu na nekih 1m od prozora gps je uhvatio 6 satelita za manje od 30 sekundi. Mapa sveta koja je učitana u njegovu internu memoriju nije detaljna i sadrži samo velike saobraćajnice poput auto-puteva. Priključio sam gps na računar i krenuo da instaliram karte koje imam. Tu se desio prvi bag. Nakon skidanja gps-a sa računara nije hteo da se upali. Uradio sam master reset i sve je proradilo kako treba. Učitane karte SCGroute i CityNavigator Europe su radile besprekorno sa visokim nivoom tačnosti. Moja preporuka je da se odmah nakon kupovine uređaja registrujete na zvaničnom garminovom sajtu i uradite update softvera jer su izašle nove verzije koje su umnogome ispravile gomilu bagova. Nakon što sam uradio update softvera uređaj radi besprekorno.
Na otvorenom gps hvata skoro sve satelite (uglavnom 11) sa preciznožću do 3m. Brzina kojom pronalazi poziciju nakon paljenja je fenomenalna pa se gps opušteno može gasiti radi uštede baterije.
Slika
Uređaj poseduje troosni kompas koji se mora kalibrisati. Kalibracija je vrlo jednostavna i treba samo pratiti uputstva. Mana je što se kalibracija kompasa mora raditi uvek nakon promene baterija. Kompas odlično radi i postoje brojne opcije za njegovo podešavanje. Takođe postoji i Sight'n'Go opcija.
Slika
Prvo što sam testirao je automotive mod. Gps podržava rutabilne karte i veoma brzo iscrtava rutu sa onim klasičnim iskošenim prikazom. Postoji opcija da trenutni položaj vezuje za postojeću ulicu ili da iscrtava track sa tačnom pozicijom koju očita. Razlike između ova dva moda su skoro zanemarljive (greška nekih 2m). Rekalkulacija ruta je brza. Na vrhu ekrana se ispisuje sledeće skretanje a nivo detalja mape se može vrlo lako podešavati. S obzirom da nema glasovno navođenje biper upozorava kada se auto približava raskrsnici i na mestu skretanja. Nije preterano glasan ali radi posao. Svi parametri se mogu podešavati i prilagoditi korisniku.
Zaista sam zadovoljan kako navigacija radi u ovom modu iako nije prvenstveno napravljena za to.
Slika
Slika
Kao što se vidi na slici vrlo lako se može menjati profil koji koristite a postoji opcija kreiranja sopstvenog profila.
Slika
Meni je vrlo pregledan i logičan tako da nema nekih većih problema oko njegovog korišćenja. Ono što je veliki propust Garmina je što uz uređaj dolazi Quick start manual koji je skoro pa beskorisan tako da sam sve cake oko korišćenja skinuo sa youtube-a gde postoji nebrojeno mnogo tutorijala za korišćenje ovog modela.
Slika
Slika
Slika
Slika
Rad sa rutama i track-ovima je lak. Beleženje trackova počinje automatski čim se gps upali tako da ne morate da razmišljate da li ste uključili beleženje ili ne. Uz instaliran MapSource ili BaseCamp prebacivanje svih podataka na uređaj i sa njega je vrlo lako i brzo. Prebacivanje i najobimnijih karata traje dvadesetak minuta. Još jedan bag koji se desio je da se gps isključio tokom rada i prestao da beleži trackove, međutim ovo se samo jednom desilo ali ću obratiti pažnju da se ovako nešto ne ponovi.
Karte možete učitavati ili u internu memoriju ili na microSD karticu. Brzina iščitavanja karata je podjednako dobra bilo da se karta nalazi na kartici ili u internoj memoriji. Ono što je bitno je da kada formatirate microSD karticu obratite pažnju da formatirate sa FAT32 jer bilo koji drugi format uređaj neće prepoznati (lično isprobao sa NTFC i neće). Uređaj podržava do 32Gb microSD katricu međutim postoji neka caka da uređaj svaku karticu preko 4Gb vidi kao da ima kapacitet od samo 4Gb. Tu je caka da se kontroliše da veličina pojedinačne karte učitane na microSD karticu ne pređe 4Gb i onda je sve ok (najveća karta koju sam pronašao na netu je nekih 3,7Gb velika tako da mislim da sa veličinom fajlova neće biti problema).
Prilagođavanje gps-a kartama Srbije:
Naše karte su rađene u Gaus-Krigerovoj projekciji (Transverse Mercator), Hermannscogel datumu koji koristi Bessel 1841 elipsoid. U novijim gps-ovima postoji format datuma sličan našem koji koristi Hrvatska i koji na našim kartama daje grešku od dva metra (što nije strašno ako ne želite da se bakćete podešavanjima). Za precizno podešavanje i prilagođavanje gps-a našim kartama treba ukucati par podataka koji se vide na slici (lako se mogu naći na netu). Trenutnu poziciju možete očitavati na ekranu a gps možete podesiti da u isto vreme na ekranu očitava i poziciju prilagođenu našim kartama i WGS84 (što je dobro za geocaching).
Slika
Slika
Slika
Slika

SGCroute karta je prilično dobro urađena a postoji i preklapajuća topo karta Srbije koja je poprilično precizna. Na kartama su ucrtani i pojedini izvori vode što je dobra stvar. Ono što je zanimljivo je to što se naše topo karte mogu georeferencirati u GoogleEarth-u i ubaciti u gps kao custom mape. Tako dobijate topo kartu u gps. Ove karte možete isključivati u uključivati po potrebi. Isto važi i za bilo koji satelitski snimak sa GoogleEarth-a. GPS podržava Birdseye Satellite Imagery karte ali se za njihovo korišćenje mora platiti godišnja članarina od 30 usd.
Visinomer je precizan i prikazuje tačnu visinu koja se poklapa sa izohipsama.
Slika
A sada malo o geocachingu. Čini mi se da je ovaj uređaj pored outdoor namene pravljen i po meri geocach-era. Podržava paperless geocaching (uz premimum članstvo na geocaching.com). Navođenje do cilja je fantstično. GPS vas bukvalno dovede na 1m od geocasha sa antenom koja direktno pokazuje gde se geocache nalazi. Fenomenalno. Možete učitati i slike (tzv. spoiler-e) pa ako niste sigurni kako izgleda cache ili koje drvo ili kamen je u pitanju lako možete malo ¨varati¨ (uz premium članstvo svi ovi podaci sa slikama i opisom mesta gde se gocache nalazi se direktno prebacuju na gps). Postoje razne opcije prilagođavanja korisniku - od traženja najbližih geocacheva preko podataka koje ste geocachove pronašli itd. Baš ima dosta opcija i mislim da je idealan za strastvene geocach-ere.
Slika
Slika
Pored običnih karti (CityNavigator, CityExplorer, topo) 62sc podržava i BlueChart pomorske mape. Isprobao sam Adria BlueChart i radi fenomenalno.
Takođe se mogu učitati i razni dodaci poput marina i privezišta u Beogradu, znamenitih kuća Zlatibora, kamera postavljenih u Beogradu (vrlo je lako naći kamere za sve svetske metropole)...
Vek trajanja baterija je po proizvođačkoj specifikaciji 16h neprekidnog rada ali je to ako se pozadinsko osvetljenje ne gasi. Ako stavite režim uštede baterije, baterija zna da traje i do 5 dana (toliko je meni trajala sa dnevnim korišćenjem od nekih 6-7 sati). Na samom gps-u postoji opcija za prilagođavanje uređaja u zavisnosti koji tip baterije koristite.
Slika
Ekran je vrlo lako čitljiv sa i bez pozadinskog osvetljenja (osim kada gledate slike na njemu - tada vam treba max pozadinskog osvetljenja da bi slika bila jasna). Postoji dnevni i noćni režim rada koji se može paliti automatski ili manuelno.
Slika
Slika
Ugrađena kamera od 5.0 megapixela pravi odlične fotke i automatski dodaje poziciju na kojoj je fotografija snimljena.
Slika
Postoji još toliko opcija o kojima bih mogao da pišem ali mislim da je za sada dosta.
Moj opšti utisak o ovom gps-u nakon mesec i više dana maltretiranja je izuzetno dobar. Par bagova koje je pokazao na početku korišćenja su verovatno ispravili novijom verzijom softvera tako da za sada radi besprekorno. Brzina pronalaženja satelita i učitavanje karata je fenomenalno (čak i sa maksimalnim nivoom detalja). Preciznost pozicije, kompasa i visinomera je odlična. Za sada sam izuzetno zadovoljan i mogu reći da je ispunio moja očekivanja. Cena ovog uređaja je u našim prodavnicama oko 63000rsd pa sam se ja odlučio za kupovinu preko tako da me je sa povraćajem poreza izašao oko 300eura.
Voleo bih da čujem druga misljenja i utiske ako neko ima iskustva sa korišćenjem ovog ili sličnog modela.

Korisnikov avatar
druid
moderator
Postovi: 1434
Pridružio se: Sre Dec 22, 2010 4:05 pm
Lokacija: Koliba u Lapovu

Re: Garmin GPSmap 62sc

Postod druid » Pet Okt 19, 2012 3:08 pm

Nisam stručan za ovakve uređaje ali meni deluje odlično.
Hvala na iscrpnom objašnjenju, domaćinski si ga sročio.

Korisnikov avatar
RADO
Nožar
Postovi: 1346
Pridružio se: Čet Dec 02, 2010 10:03 pm
Lokacija: ZVORNIK

Re: Garmin GPSmap 62sc

Postod RADO » Pet Okt 19, 2012 6:24 pm

:think: komplimenti, srecno upotrebljavao, a i cijena je bogami prilicno visoka, vjerovatno i vrijedi ?
Ove operacije Garmin-a da li bi se moglo izvesti na mobilnom nove generacije sa nekim programima ?
:text-bravo:
www.radoradic.com

Korisnikov avatar
SashaM
Postovi: 540
Pridružio se: Sub Avg 20, 2011 3:31 pm
Lokacija: Beograd, Voždovac

Re: Garmin GPSmap 62sc

Postod SashaM » Pet Okt 19, 2012 7:22 pm

Hvala.
@Rado postoji garmin navigacija za mobilne telefone ali gps prijemnik na mobilnom, pored toga što nije podjednako precizan kao na ručnom gps-u, jednostavno jede bateriju.

Korisnikov avatar
vlay
moderator
Postovi: 2671
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 8:58 pm
Lokacija: Beograd

Re: Garmin GPSmap 62sc

Postod vlay » Pet Okt 19, 2012 7:31 pm

Potrudio si se, kapa dole! :handgestures-thumbupleft:
Dobar prikaz i jos bolja stvarcica.
...a ja mislio da je zivot reka!

Korisnikov avatar
t03a
Postovi: 2599
Pridružio se: Uto Mar 27, 2012 9:41 am

Re: Garmin GPSmap 62sc

Postod t03a » Pet Okt 19, 2012 7:55 pm

Kao ponosni vlasnik starijeg modela 60csx, mogu samo da kazem da je ovo odlicna kupovina.
Pravu snagu ces videti kada uparis sa tk25 :)
scio me nihil scire
ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα hèn oîda hóti oudèn oîda
Tout ce que je sais c'est que je ne sais rien
I know that I know nothing

Korisnikov avatar
StepenWolf
moderator
Postovi: 2443
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 8:34 pm
Lokacija: kafanče u benzovom bloku

Re: Garmin GPSmap 62sc

Postod StepenWolf » Pet Okt 19, 2012 9:29 pm

:text-bravo:
I za nabavku i za opis.

...

Da li ovaj uređaj podržava GLONASS?
Nešto ne mogu da nađem podatak...

Korisnikov avatar
t03a
Postovi: 2599
Pridružio se: Uto Mar 27, 2012 9:41 am

Re: Garmin GPSmap 62sc

Postod t03a » Pon Nov 05, 2012 11:33 pm

Mislim da ne podrzava GLONASS. Koliko je meni poznato jedini Garmin modeli koji podrzavaju GPS i GLONASS su eTrex 30 i eTrex 10 ...
scio me nihil scire
ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα hèn oîda hóti oudèn oîda
Tout ce que je sais c'est que je ne sais rien
I know that I know nothing

Korisnikov avatar
SashaM
Postovi: 540
Pridružio se: Sub Avg 20, 2011 3:31 pm
Lokacija: Beograd, Voždovac

Re: Garmin GPSmap 62sc

Postod SashaM » Sre Nov 07, 2012 12:45 am

Ne. modeli serije 62s ne podržavaju GLONASS već samo noviji eTrex modeli.

Korisnikov avatar
StepenWolf
moderator
Postovi: 2443
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 8:34 pm
Lokacija: kafanče u benzovom bloku

Re: Garmin GPSmap 62sc

Postod StepenWolf » Sre Nov 07, 2012 1:43 am

E kad je tako (što sam i pomišljao) , može li neki rezime zašto si se odlučio za ovaj model umesto za etrex 30 ?
Da li je u +200$ (62 sc) stalo dovoljno kvaliteta u vidu dobre antene i geotagovanih fotografija u odnosu na -200$ (etrex) i dupli broj korektivnih satelita?
Ostale karakteristike su skoro identične.

Ovo pitam da bih sebi pomogao oko lične dileme.


Povratak na “Navigacija, Komunikacija, Signalizacija”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gosta