Stranica 1 od 5

Iglo

Poslato: Čet Nov 17, 2011 9:00 pm
od Korto
Polako, ali sigurno stize zima, pa sam hteo da pitam ima li ove iko iskustva u pravljenju igloa? Da li ga je neko pravio? Ako jeste ima li neki savet? I na kraju da li je neko boravio u ovakvom sklonistu zimi? :)
Ove godine nameravam ako bude snega da probam napraviti jedan :)

Re: Iglo

Poslato: Čet Nov 17, 2011 9:06 pm
od MILAN
Zar za iglo ne treba led? Dosta leda?

Re: Iglo

Poslato: Čet Nov 17, 2011 9:39 pm
od StepenWolf
Ne milane, nije potreban led.
Ali je poželjan stari (nabijen i krupnozrnast) sneg... Ako ga nema u tom obliku izrada se komplikuje utoliko što se mora izraditi kalup pa onda ručno nabijati sneg u blokove što zna biti jako zamorno i dvojici ljudi (koji znaju tehniku gradnje ali nemaju eskimsko iskustvo) može oduzeti čitav vidni deo dana.

Ja sam ga u par navrata pravio tokom zima provedenih na skijalištima, i ono na šta najviše treba obratiti pažnju je "posmak" u završnici.
Preveliki daje opasnost od urušavanja, a premali iglo pretvara u vigvam :D

Re: Iglo

Poslato: Pet Nov 18, 2011 9:27 pm
od Korto
StepenWolf, jesi li boravio unutar njega? Jer sam procitao da uz jednu svecu unutra upaljenu temperatura moze da se podigne za desetak stepeni? :think:

Re: Iglo

Poslato: Pet Nov 18, 2011 9:48 pm
od StepenWolf
Vidi druže, ukoliko iglo praviš za zezanje, posmatraj to kao "snežnu kućicu" i tu se mudrolija projekta završava...
Ukoliko imaš nameru da bivakuješ, moraš onda voditi računa i o tome da nivo izlaska (izlazni otvor) bude ispod nivoa boravka.
To se rešava kanalnim ulazom u obliku slova U, a svrha je da se spreči izlazak toplijeg (i lakšeg) vazduha na običan otvor za ulaz.

Ja nisam bivakovao u tim objektima, nije bilo potrebe, hotel mi je bio odmah pored :D , ali ne sumnjam da bi moglo u tome da se prespava. Doduše, cvokotanje zasigurno ne gine. Potrebna je i dobra izolacija od tla i kvalitetna vreća (eskimi to rešavaju sa životinjskim kožama, odnosno puno njih).

A temperatura koju podiže sveća... pre svega zavisi od trenutne temperature okoline, 3-4 stepena radi, ali 10 ne bih rekao.

Re: Iglo

Poslato: Sub Nov 19, 2011 1:59 am
od Korto
Da za svecu sam i ja tako nesto mislio..

A nameravam da boravim u njemu koji dan, pa cemo videti kako ce to ispasti.. Sa tim da bude snega, i to onog odgovarajuceg :D Hvala bogu pa je internet tu, pronaci cu neki detaljan tutorijal :)

Re: Iglo

Poslato: Sub Nov 19, 2011 6:10 am
od MILAN
Nekada davno sam video Rej Mirsa da je pravio iglo. Može da pomogne.

Re: Iglo

Poslato: Sub Nov 19, 2011 10:32 pm
od canis lupus
Na zimskoj obuci u vojsci ,moj vod je za potrebe snimanja cuvene emisije "Dozvolite da se obratimo"
dobio zadatak da napravi iglo i vuciju jamu .Nas trojica smo napravili vuciju jamu za otprilike 3-4 sata velicine za 3 vojnika sa sve opremom , a ostak voda njih oko 12-15 je dva cela dana pravio iglo velicine za 5-6 vojnika .
Koristili su one velike manjerke za kalupe , trojica lopatama ubacuju sneg a cetvrti gazi i nabija ga , tako na dva mesta a ostali te blokove slazu i kvase vodom da zalepi sto pre .
Ispratio sam ceo rad i u pitanju je velika muka jer sneg nije bio nekog kvaliteta za izradu tih blokova (moram da nadjem negde slike da ih skeniram da vidite kao je to izgledalo).
Da ne pricam koliko su bili mokri i izmrzli ...
A sto se tice svece i temperature ,porucnik nam je tada rekao da jedna sveca podize temperaturu za jedan stepen unutra.

Re: Iglo

Poslato: Sub Nov 19, 2011 11:55 pm
od StepenWolf
Što će reći da se iglo pravi za pripremu trajnijeg boravka, a nikako kao neko "leteće" sklonište za dan-dva :handgestures-thumbupleft:

Re: Iglo

Poslato: Ned Nov 20, 2011 10:55 pm
od Kodžo
Ja sam kao kalup koristio veliku kofu od jupola a udubljenja koja ostaju na sastavcima sam naknadno popunjavao snegom na ulaz sam postavio neku vrstu zavese. Palio sam sveću unutra i mogu reći da celim konceptom uopšte nisam oduševljen