Medvednica - Sljeme

Moderator: StepenWolf

Korisnikov avatar
Gorštak
Postovi: 9
Pridružio se: Pet Sep 12, 2014 11:03 pm
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Medvednica - Sljeme

Postod Gorštak » Čet Sep 25, 2014 11:54 pm

Koja slika s današnje šetnje do Horvatovih stuba, za fotič nisam uzel karticu ustanovio kad sam krenul slikat, pa je poslužil i čelavi mob, al brzo sam zgubil volju za slikanjem s njim ... no ići ću opet gore pa bude više slika :handgestures-thumbupleft: :handgestures-thumbupleft:

Slika

Slika

Slika

Slika


I opcenito info o Horvatovim stubama, kako je dobilo ime itd.

VLADIMIR HORVAT

Slika

Veliki zaljubljenik u Medvednicu, planinar, novinar, publicist i fotograf, Vladimir Horvat (1891-1962) u periodu od 1946-53. godine vlastoručno je izgradio 500 kamenih stuba na tada nepristupačnom dijelu Medvednice. Horvatove stube su bez sumnje najljepši izletnički objekt na Medvednici izrađen ljudskom rukom.

Horvat je također uredio za posjet špilju Medvednicu, otkrio još jednu novu pećinu i nekoliko ponora, a na obali potočića u gustoj šumskoj hladovini, ispod 500 stuba, uredio lijepo izletište s terasama, klupama za izletnike i jednom nadstrešnicom za slučaj nevremena te ga nazvao Srnec.


HORVATOVE STUBE


S livade Hunjke pristupna je staza do Horvatovih stuba. Staza se strmo spušta kroz bukovu šumu pa ponovo preko livada s prekrasnim vidicima na Zagorje. Put, markiran planinarskom markacijom, prolazi pokraj prekrasno razgranatog stabla tise, ponovo preko livade ulazi u šumu visokih borova kroz koju se za nekoliko minuta dolazi na početak Stuba. Na početku stuba nalazi se "Patuljkova špiljica", pukotina u stijeni u koju bi se mogao uvući manji čovjek (patuljak).

Slika

Iza pedesete stube je vidikovac s prekrasnim pogledom. Malo kasnije stubama silazi se do kamena nazvanog Moj naklon, a odmah iza sljedećeg zavoja je 15-ak metara dubok Tisin ponor. Dvadesetak stuba iza je još jedan ponor, a ispod 400-te stube put prolazi kroz dio špiljice Medvednica. Špiljica je dugačka oko 25 metara, ali put prolazi tek nekoliko metara kroz nju.

Visinska razlika između prve i posljednje Horvatove stube je 117 metara, a vodoravna udaljenost iznosi oko 300 metara. Ovdje se nalazi spomen ploča graditelju stuba: Vladimiru Horvatu.

Ovo je područje osobito zanimljivo zbog raznolikih kraških oblika u vapnenačkom terenu. Osim spilja i jama, tu ima voda ponornica, stijena, ponikava i škrapa tako da posjetitelj može sebi dočarati raznolikost i zanimljivost kraške prirode. Ovdje izletnika očekuje raznolika šuma u kojoj pravladavaju stabla tise koja nije toliko zastupljena u drugim dijelovima Medvednice.

Povratak na “Outdoors aktivnosti”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost