Hleb nas nasusni...

(Sakupljanje, Priprema, Recepti i Posuđe)
Korisnikov avatar
skybeaver
Postovi: 84
Pridružio se: Pet Feb 10, 2012 8:19 am

Re: Hleb nas nasusni...

Postod skybeaver » Uto Jan 20, 2015 2:02 pm

Najčešće pravim po ovom receptu:

300ml vode
25g maslaca
3/4 veće merice soli
1/2 veće merice šećera
540g brašna
1/4 kockice svežeg kvasca

Važno je da se sve izmeri u gram. Ovih 540g brašna u principu mešam ono što imam u kući. Obično ide ~50g heljdinog integralnog brašna, ~50g ječmenog brašna, ~100g mešavine za raženi hleb, ~100g graham brašna za integralni hleb, i onda dopunim sa T-850, T-950, T-500. Poenta je da u zbiru bude tih 540g. Merim tako što posudicu stavim na vagicu, poništim na nulu i onda usipam, pa koliko se čega omakne, samo pri posledenjm usipanju pazim na merku. Ponekad u malom mlinu sameljem laneno seme, kim, susam, seme suncokreta i šta već imam, pa dodam i to.

Sve se usipa redom koji je napisan. Na vrhu brašna, napravim rupicu i onda u nju izmrvim na sitno svež kvasac i onda ga zatrpam okolnim brašnom. Pazim samo da kvasac i voda ne dođu u dodir. Merica za so i šećer je došla uz pekaricu, s tim da ja jedem poprilično neslano, pa moguće da bi ovo trebalo korigovati.

Pekarice su individualne, pa treba malo ispitati šta i kako, ali ja ovo pečem na prvom, BASIC, programu, za veću veknu (900g), i stavim da korica bude DARK. Lepši rezultat se dobije kada se brašno malo proseje, i kada se sve ovo spremi uveče, a program uključi da počne sa zadrškom od par sati, tako da je hleb gotov ujutru.

Korisnikov avatar
Pan
Postovi: 617
Pridružio se: Uto Mar 01, 2011 12:29 am
Lokacija: N Bgd

Re: Hleb nas nasusni...

Postod Pan » Uto Jan 20, 2015 2:56 pm

A koji model te pekarice valja.
da se razumemo - znam i ja za izreku - "ako ne znas sta je dobro, znas sta je skupo"
sta je donja granica. nisam bas raspolozen da ulazem ko u racunar :teasing-tease:

Korisnikov avatar
skybeaver
Postovi: 84
Pridružio se: Pet Feb 10, 2012 8:19 am

Re: Hleb nas nasusni...

Postod skybeaver » Uto Jan 20, 2015 3:17 pm

Ja imam konkretno ovu: http://www.gorenje.rs/mali_kucni_aparat ... a?c=284332
Sad, imaš ovaj tip, grejač, oblik posude, tastera i programa i od gomile drugih proizvođača. Uzeo Gorenje, jer mi je u tom trenutku odgovarala cena (akcija), uslovi plaćanja (na rate bez kamate), i kažu da je u KGu, najbolji servis za Gorenje (zlu ne trebalo). Mnogi kažu da se obavezno uzme model sa 2 grejača, 2 mešača, ali i sam si rekao, kolko para, tolko i muzike.

vukovsin
Postovi: 1031
Pridružio se: Pet Nov 25, 2011 5:39 pm

Re: Hleb nas nasusni...

Postod vukovsin » Uto Jan 20, 2015 4:40 pm

Има смисла дати до 7-8 хиљада,после тога је све ЕПП.Што рече колега,гледајте гарантни рок,сервис-близу/далеко,добар/лош.
Два грејача,две лопатице,ако је баш већа породица,ако се једе тек испечен хлеб....Овако,нама ''циглица'' састави два дана,додуше,једемо интегрални хлеб,одлежао бар преко ноћи...
Погледајте ово http://www.coolinarika.com/recept/trominutni-kruh па онда само користите програм за печење(код мене 12)ОБАВЕЗНО на посудицу поклопац од дебљег црног лима,са рупицом на средини(због паре за време печења и подизања са посудице док је врела)онда се добије дебела хрскава горња кора!

Korisnikov avatar
mbole
Postovi: 1208
Pridružio se: Sre Dec 03, 2014 12:07 am
Lokacija: Bataja

Re: Hleb nas nasusni...

Postod mbole » Uto Jan 20, 2015 7:16 pm

Za pravljenje leba, ja imam Micu ubicu (ova levo, ova desno se jos nije razvila skroz, mada radi na tome da nasledi mamin nadimak).
Doduse, ne da kosta... nego izuva, al zato jako dugo traje i donosi i kafu u krevet :)
Slika

Korisnikov avatar
duler
Postovi: 315
Pridružio se: Pet Okt 28, 2011 7:47 am
Lokacija: Niš

Re: Hleb nas nasusni...

Postod duler » Sre Jan 21, 2015 10:45 am

Takav tip pecnica je dosta bucan i cesto izbiVa na masu :teasing-tease:

kicca
Postovi: 16
Pridružio se: Čet Jan 29, 2015 9:14 pm

Re: Hleb nas nasusni...

Postod kicca » Čet Jan 29, 2015 10:49 pm

Pozdrav svima na ovoj temi
Najbolji hleb koji sam jeo je nekada pekla moja majka i to je onaj hleb koji je ovde par puta pominjan nekada se verovatno u svakom selu pekao slican. Za "maju" je pravila kolacice od testa koje se sastojalo od belog brasna malo psenicnih mekinja (trice u mom selu)i soli,mislim da je to sve takvo testo bi razvukla oklagijom i isekla na kockice ne znam koliko je nadolazilo i da li je premeseno neki put e sad te kockice bi se na vazduhu ili u rerni koja nije previse zagrejana osusile i nanizale na kanap i tako okacile na suvo i promajno mesto .Kasnije uzme kockicu prelije toplom vodom i kvasci ozive nastavljajuci da rade svoj posao sam postupak je u temi vise puta opisan da ne ponavljam mesenj,premesivanje .... Najbolje je pecenje u furuni koja je koriscena decenijama za pecenje hleba,prasica,jaga,susenje sljiva e to mu daje onaj finalni ukus jos ako je nalozena sasom(kukuruzovinom) e tada je "zajebao vek"
U ovoj temi bih izneo i razocarenje zato sto nisam video nigde da je povodom 100 godisnjice velikog rata neka pekara pustila u prodaju makar i minimalne kolicine Srpskog vojnickog hleba Taina. Oni koji su malo pratili znaju kakvu je istorijsku ulogu odigrao ,zaista sam ocekivao da zauzme svoje mesto i u jubileju ali .....
Za prvi post je msm i previse ;-)

Korisnikov avatar
Nietzsche
Postovi: 507
Pridružio se: Čet Dec 03, 2015 7:17 pm
Lokacija: Vienna

Re: Hleb nas nasusni...

Postod Nietzsche » Pon Dec 19, 2016 6:08 pm

Kad sam vec kod hrane, evo i moje verzije sa malim zakasnjenjem... pa ko zeli zdravo da se hrani moze da proba. :P
Ostavicu samo link da ne kopiram sadrzaj i ne stavljam slike ponovo i na ovaj forum:

http://www.coolinarika.com/recept/integ ... jemenkama/

Korisnikov avatar
BlackPanther
Postovi: 1725
Pridružio se: Čet Jan 24, 2013 2:20 pm
Lokacija: Novi Sad (Leskovac)

Re: Hleb nas nasusni...

Postod BlackPanther » Uto Dec 20, 2016 10:36 am

Zar ovo nije tzv "nanin hleb" iz "Hrono ishrane"? :-)

A i saveti na kraju mi "mirisu" na hrono ishranu. U svakom slucaju, hleb je odlican!
"Be the best you can be and do the best you can do. You want results? Then put in the work...PERIOD!"

Korisnikov avatar
Nietzsche
Postovi: 507
Pridružio se: Čet Dec 03, 2015 7:17 pm
Lokacija: Vienna

Re: Hleb nas nasusni...

Postod Nietzsche » Uto Dec 20, 2016 12:00 pm

Vjeruj da nemam pojma. :roll: Ja sam recept dobio od prijatelja koji je inace nutricionista, ali sam ga dosta izmijenio i "obogatio" i jedem ga uz sve obroke. :-P U svakom slucaju meni je ukusan (narocito za vrijeme posta) i brzo se pravi. Da li je nanin ili nije... to ne bih znao. ;-) U svakom slucaju je kvalitetniji i ukusniji od svakog kupovnog. Kad sam cuo da za crni hljeb u prodavnicama koriste obicno brasno i neke boje... smucilo mi se i tad sam odlucio da ga vise ne kupujem.


Povratak na “Kuhinja”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost