Hleb nas nasusni...

(Sakupljanje, Priprema, Recepti i Posuđe)
Korisnikov avatar
SlobaBG
OOUR Održavanje
Postovi: 1358
Pridružio se: Sre Sep 07, 2011 9:15 pm
Lokacija: Beograd

Re: Hleb nas nasusni...

Postod SlobaBG » Sre Dec 21, 2016 11:18 pm

Ima pekara gde se moze naci takav hleb, ali ni izbliza vise nije jeftiniji od belog. Naprotiv, naprotiv...
Most powerful is he who has himself in his own power / Seneca

Korisnikov avatar
mbole
Postovi: 1213
Pridružio se: Sre Dec 03, 2014 12:07 am
Lokacija: Bataja

Re: Hleb nas nasusni...

Postod mbole » Čet Dec 22, 2016 12:53 am

gravesen napisao:Opa! Citiraš velikane :-D, nego gmo je lep i neukusan.. ..nema vitamina, nema minerala ;-) .Tendencije su da ima i kancerogenih materija :-)

Ukus slabo ima veze sa sadrzejem minerala i vitamina.
A i zasto ih GMO ne bi imao?
I ko je blesav da modifikuje namerno klopu tako da izgubi dobar ukus? Pa valjda je u njegovom interesu upravo obrnuto.
"Tendencije su da ima..." je termin koji se koristi za: nemam pojma, niti bilo kakvih dokaza, al meni lici ili mi se isplati da tako pricam.

Ima utisak da ziasta 90% ljudi nema blagu predstavu sta je GMO. Novinari jos manje, ali ko i obicno ili sire dezinformacije i poluistine (novine ne prodaje "paradajiz je bio dobar" vec "paznja, paradajiz je otrovan"), ili su placeni od jedne ili druge strane da nesto hvale ili pljuju.
Ko da smo svi zaboravili biologiju iz osnovne i srednje skole.

Korisnikov avatar
gravesen
Postovi: 1434
Pridružio se: Sre Avg 24, 2011 10:25 pm
Lokacija: Бг-Вождовац

Re: Hleb nas nasusni...

Postod gravesen » Čet Dec 22, 2016 6:28 am

Ukus ima slabe veze sa sadržajem vitamina i minerala. Da, ima slabe veze, zato stoje tačkice u rečenici, a kada stoji u tom obliku rečenica ima drugi smisao .Kao da nabrajam nedostatke :-). Inače nisam citirao novinarske ili google izvore, a vidim i ti ne izvadi argument zašto je GMO dobar. Što znači ti tvrdiš jedno, a ja eto nešto drugo. Koga zanima neka čita prof. Nikolu Aleksića (mnogo je stručniji) ,koga hapse i zabranjuju, a raspravljati na internetu je suludo :D
''Aл тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветлија'' !

'' И ратне му товаре злочине,што је кости бранио очиње, бранио је Српство од дивљака и чувао гробове предака.''

Korisnikov avatar
mbole
Postovi: 1213
Pridružio se: Sre Dec 03, 2014 12:07 am
Lokacija: Bataja

Re: Hleb nas nasusni...

Postod mbole » Čet Dec 22, 2016 7:28 am

Citiiracu samog sebe:
mbole napisao:Ne kazem ja ni da treba, ni da ne treba. Samo objasnjenja koja cujem, nemaju veze sa relanoscu, vec su u 90% slucajeva neka vrsta teorije zavere, a u ostalih 10 "kako smete da se igrate boga".


Jos uvek cekam neki validan argument protiv (posto je po prirodi stvari, nemoguce dokazivati da nesto nije lose).

Sve do sada izneto, jednostavno ne pije vodu i pausalno je ili pogresno (npr "otporni su na pesticide" samo pokazuje nepoznavanje materije, posto pesticidi i inace ne gadjaju biljke vec to rade herbicidi).

Korisnikov avatar
BlackPanther
Postovi: 1725
Pridružio se: Čet Jan 24, 2013 2:20 pm
Lokacija: Novi Sad (Leskovac)

Re: Hleb nas nasusni...

Postod BlackPanther » Čet Dec 22, 2016 9:44 am

Mnogo vise se zaradi ako se sve radi samo belim brasnom, koje se ponekad ofarba, a sva kvalitetna brasna se prodaju po maloprodajama za velike pare, nego da se od kvalitetnih brasna prave crni hlebovi na veliko.

Nego, dacu ti recept za integralni hleb iz mikrotalasne.
Prednost: Za manje od 10 minuta dobijes svez, vruc, integralni hleb (pece se tacno 4 minuta i priprema se nekih 4-5 minuta, porcija za jednu do dve osobe);
Mana: Nema onu tvrdu, hrskavu koru, kao hleb koji se pece u rerni mal' duze od 4 minuta :-D
"Be the best you can be and do the best you can do. You want results? Then put in the work...PERIOD!"

Korisnikov avatar
Nietzsche
Postovi: 515
Pridružio se: Čet Dec 03, 2015 7:17 pm
Lokacija: Vienna

Re: Hleb nas nasusni...

Postod Nietzsche » Čet Dec 22, 2016 11:57 am

Sve do sada izneto, jednostavno ne pije vodu i pausalno je ili pogresno (npr "otporni su na pesticide" samo pokazuje nepoznavanje materije, posto pesticidi i inace ne gadjaju biljke vec to rade herbicidi).


Ova "rasprava" moze trajati u nedogled. ;) Pesticidi (uopsten pojam) su u prevodu sredstva za suzbijanje stetnih organizama i imaju veoma siroku primjenu u poljoprivredi. Itekako djeluju i na biljke, ali i na druge organizme tako da imas podjelu na herbicide, fungicide, insekticide, baktericide, rodenticide i da dalje ne nabrajam. Sve to se koristi na biljkama i tragovi tih jedinjenja uvijek ostaju u biljci, ali i u konacnom proizvodu. Doduse u dosta manjim kolicinama ukoliko se pravilno koriste, ali ostaju i jako su stetni i za covjeka. U pravu si kad kazes da herbicidi "gadjaju" biljke (tacnije korove), ali i ostala gore navedena jedinjenja takodje imaju veliki uticaj i na samu biljku (nisu bas toliko bezopasna i selektivna).
Elem, sasvim jedno je mutacija nastala prirodnim putem ili evolucijom zivih organizama, a sasvim drugo genetska modifikacija izvedena od strane covjeka. Uzmimo za primjer somove u Cernobilju koji su mutacijom celija sluznih zlijezda razvili povecanu otpornost na radioaktivne zrake, ili kornjace sa Galapagosa gdje je na tri susjedna ostrva zivjela jedna te ista kornjaca, ali se tokom evolucije totalno prilagodila za razlicite uslove zivota na tim ostrivima, a samim tim promijenila izgled i navike. Danas su to prakticno 3 razlicite vrste kornjaca. To su jednostavno zakoni prirode i sposobnost prilagodjavanja gdje samo najjaci prezivljava.
Sasvim druga stvar je direktna manipulacija koja podrazumijeva uzimanje gena iz bakterije i vjestacko umetanje u drugi organizam, u cilju "poboljsanja" tog organizma. Genetskom modifikacijom se upravo to zeli postici (ali zeli)... povecati otpornost biljke na herbicide, razne viruse, pojacati njenu sposobnost da odoli raznim insektima, itd... ali ta biljka u sebi sadrzi i genetski materijal neke bakterije sto, slozices se, nije "normalno". Mora proci jos dosta vremena da bi se dokazalo koliko je ispravno/neispravno to sto se radi i kakve posledice ce izazvati ti postupci. Mene licno sto se tice ja sam protiv toga, ali sve dok sam u mogucnosti da napravim izbor kako cu zivjeti, sta cu kupovati i kako cu se hraniti - nema problema.
I jos nesto za kraj, pa cu zavrsiti na ovu temu GMO i stetnosti pesticida... Sticajem okolnosti sam pcelar (treca generacija) i vjerujem da su pcele odlican primjer stetnosti savremenih metoda zastite i poljoprivrede uopste, gdje preovladavaju monokulture i prakticno ne postoji biodiverzitet. Na njivi nedaleko od pcelinjaka komsija je prije par godina posijao genetski modifikovan suncokret cije sjeme je bilo tretirano neonikotinoidom (insekticid koji djeluje direktno na nervni sistem insekata), to sam tek kasnije saznao kad sam izgubio 10 drustava (od 30) i nisam bio jedini kome se to desilo, zabiljezeno je jos par identicnih slucajeva u Srbiji i Bosni. Metlom i lopaticom sam skupljao mrtve pcele sa leta. To sjeme (za ciji nastanak su zasluzne i moje pcele) je kasnije zavrsilo u ulju ili u nekom hljebu i ja jednostavno odbijam da jedem takav hljeb i naravno da sam protivnik tih mjera zastite i takvog nacina proizvodnje. Nije dovoljan argument?

Korisnikov avatar
mbole
Postovi: 1213
Pridružio se: Sre Dec 03, 2014 12:07 am
Lokacija: Bataja

Re: Hleb nas nasusni...

Postod mbole » Pet Dec 23, 2016 2:40 am

Nije :)

Kakva je razlika dal si uzeo gen od bakterije, ili je taj isti gen nastao slucajnom mutacijom? Slucaj je upravo to: slucajan. I ne postoji pravilo po kome je nesto slucajno. Daklem moze da bude bilo sta.
Ili mislis da je to potpuno nemoguce?
Sta je tu nenormalno? Pa ja i ti imamo gomilu gena istih ko kopriva, ko neka bakterija, o zivotinjama da ne pricamo. Svi "bazni" geni su zajednicki svim zivim vrstama. Od zelenih algi do homo sapiensa. Npr gen koji opisuje kako se preradjuje secer je potpuno identican kod kelerabe, kod praseta koje razmislja dal postoji zivot posle bozica i kod komsinice Stojanke.

Sto bi rekli, tvoje su pare i u levom i u desnom dzepu pantalona. Dal si ih podigo sa bankomata ili ti ih je dala zena, ili ih je odbrojala blagajnica u firmi, ili si ih dobio na pokeru... kakva je razlika? Isto ih trosis, i tvoje su.

Uginule pcele jesu grehota, ali stav: ja to ulje ili leba necu da jedem je emotivan a ne racionalan. Razumem tvoje emocije, i naravno da je tvoja volja dal ces nesto trositi ili ne, al to i dalje nije argument.
Kakva je razlika dal je seme koje je tretirano nekim insekticidom od genetski modifikovane sorte ili od neke druge?
Istim insekticidom je moglo da bude tretirano i seme nekog suncokreta koji nije genetski modifikovan, i pcele bi isto tako pocrkale.

Pesticidi su tu vec decenijama. Bili su tu davno pre nego sto je GMO bio i zamisljen, a kamoli ostvaren. Tako da ne vidim vezu izmedju njih i GMO.

Herbicid-pesticid sam pomenuo posto jedino sto ima svrhe modifikovati je otpornost na herbicide. Sta biljcicu briga za nesto sto gadja vaske.
Samo i ta otpornost na herbicide je "ciljana", to jest nije "opsta" vec gadjas tacno odredjene osobine, kako bi omogucio da biljcica prezivi, a da korov pobijes. U sustini samo olaksavas posao, posto su herbicidi vec decenijama ionako selektivni.

GMO ne mogu biti invazivna vrsta, posto su sterilni. Upravo kao jedan od vidova zastite da ne provalimo kroz 10 godina da smo "trebali da skrenemo levo kod Albukerkija". (dodbro, ponesto je i u parama :))
Al to skretanje desno, moze svakog trenutka da se dogodi i samo od sebe.

Korisnikov avatar
To3a
Postovi: 76
Pridružio se: Sub Feb 04, 2012 12:20 am
Kontakt:

Re: Hleb nas nasusni...

Postod To3a » Pon Apr 17, 2017 10:25 am

Moj hleb. Receptura je slicna za crni i integralni.
100g vode i 100 g integralnog brasna izmesam u plasticnij posudi, zakoopim i ostavim 48h na min 22c da stoji. Dodam opet po 100g izmesam i 48h da stoji. E posle 4 dana fino kiselo mirise i peni i naraslo je. Sipam sve u ciniju i dodam 2dl vode mlake da se razredi i oko 400 g brasna. Soli po zelji oko kasicicu. Testo da ne bude mekano mnogo kao za somun. 10 minuta ga mesim. To radim rano ujutru. Zatim u dublju ciniju stavim krpu i na nju il ostro brasno il integralno nabacam. U to spustim testo oblikovano u loptu il u oblik cinije posude, pospem odozgo brasnom i sve u velku kesu. Sacekam da se testo podigne oko 30%.
ugrejem rernu ubacim sud stakleni sa poklopcem da se dobro ugreje. Kad se sve ugreje na bar 200c izvadim aj stakleni sud, (za ovo treba malo vestine) i onu ciniju sa sve testom brzo okrenem tako da testo upadne po sredini vrele staklene posude. Polako odvojim od krpe i ziletom zasecem krst na testo da hleb lepo pukne. Poklopim i 30 minuta drzim tako. I posle odklopim i jos oko 30 min. Moze da se posle 30 minuta malo nasprica vode iz rasprsivaca da kora ne bude pretvrda. Hleb je dobar da se jede 5 dana. Ostaje isti ukus i vlaznost. Po mogucstvu kad se ohladi drzati u papirnoj kesi pa u najlonu.

Korisnikov avatar
StepenWolf
moderator
Postovi: 2443
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 8:34 pm
Lokacija: kafanče u benzovom bloku

Re: Hleb nas nasusni...

Postod StepenWolf » Pon Apr 17, 2017 12:22 pm

Ovo zvuči sjajno.
Bilo bi super kada bi ovaj tekst pratilo i par fotografija :mrgreen:

Korisnikov avatar
vukzec
Postovi: 69
Pridružio se: Čet Jul 20, 2017 9:47 am
Lokacija: beograd

Re: Hleb nas nasusni...

Postod vukzec » Čet Jul 20, 2017 4:55 pm

Pozdrav svima, iscitah svih 11 stranica o ovoj temi koja me i inace zivo zanima i vidim da se sve vise manje svodi na hleb koji su pravili nasi stari i/ili hleb sa takozvanim sourdough starterom koji sam probao i koji je zaista divan ali trazi posla s tim starterom samo tako, pogotovo za nekog ko svoju hranu uglavnom nabavlja i pravi sam, pa bih bio rad da u sledecem postu dam neka svoja iskustva, jedino mi nije jasno zasto mi svaki post ceka odobrenja admina ili koga god vec . . .
being healthy is basically just dying as slowly as possible. . .


Povratak na “Kuhinja”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta