Hleb nas nasusni...

(Sakupljanje, Priprema, Recepti i Posuđe)
Korisnikov avatar
vukzec
Postovi: 69
Pridružio se: Čet Jul 20, 2017 9:47 am
Lokacija: beograd

Re: Hleb nas nasusni...

Postod vukzec » Čet Jul 20, 2017 11:38 pm

Evo ovako: ovo sto bih sad predstavio nazvao bih beskvasnim hlebom od integralnog brasna.
Poceo bih bih se receptom, premda mi je koncept recepta pomalo besmislen, ako nesto napravis cca 100 puta onda su u pitanju samo modifikacije, drzati se recepta u bilo kojoj oblasti je prilicno suludo.
Beskvasni hleb od integralnog brasna se pravi vrlo jednostavo: pomesa se brasno, so, soda bikarbona i sve se prvo izmesa na suvo, zatim se doda voda, pa se mikserom muti dok se mikser ne zagreje, i oonda se smesa izlije u plitki pleh i pece su u rerni na 200 stepeni 45 minuta - nkon toga se vruc hleb prekrije nekom krpom da "odmori" , ne znam sta to tacno znaci, ali je postupak neophodan.

E sad, brasno. . . vidim da se ovde o brasnu prica kao da je to bogomdana stvar, ali zapravo ne, osnova svakog hleba je psenicno brasno, ne zbog toga sto bi ono bilo neki bogomdani sastojak nego sto sadrzi gluten, koji ja licno zovem jos i glue (lepak) a to je ono sto zapravo poveze hleb u nekakvu kompaktnu masu.
Ima tu jedna kvaka: psenica je prilicno na losem glasu prvenstveno zbog niza novih bolesti od kojih je najznacanija celijakija i josmnogih drugih i zapravo u takozvanoj modernoj nutricionistickoj nauci postoji jak da tako kazem anti-psenicni trend i ja mu se licno priklanjam.
Bilo bi previse jednostavno izbaciti psenicu iz hleba i praviti ga od ostalih vrsta brasna, no nedostajace nam taj glue i svaki hleb bez psenice ce biti vrlo, vrlo sipljiv i prilicno nezgodan za odrzavanje i jos mnogo nevolja s njim. Ukratko, bez psenicnog brasna je prilicno tesko napraviti jestiv i odrziv DIY hleb.

(Zaboravih da kazem da ovde pricamo iskljucivo o integralnom brasnu kontra rafinianog iliti procesuiranog brasno, dakle kad je psenica u pitanju nista ispod tip 850 ne dolazi u obzir.)

U zadnjih 4 godine 2 puta nedeljno sam pravio taj hleb i uvek sam integralnog psenici dodavao razna druga brasna kojih ima mali milion: jecmeno,heljdino, ovseno, kukuruzno belo, kukuruzno zuto itd, itd.
U zadnje vreme sam ajde da kazem postigao neke rezultate s tim sto sam umesto psenicnog brasno poceo koristiti speltino brasno - spelta je zapravo vrsta psenice samo ajde da kazem nekako zdravija i sa manje glutena.

Elem, idem dalje: mere koje sam dobio za recept su sledece:
1,5 kg brasna
3 male kasicice soli (koristim iskljucivo nerafinisanu himalaju)
5 -6 kasicica soda bikarbone
1l do 2 litra vode ( u zavisnosti od brasna,spelta recimo trazi puno vise vode od ostalih brasna)

Kao sto rekoh sve se to lepo smucka, stavi u plitki plej ( u dubljoj posudi meni hleb ispadne vise kao kuvan!) i na 200 stepeni pece se 45 min.

Dalje, ono sto bi survivaliste trebalo zanimati jeste kako od tog hleba izvuci sto dragoceniju namirnicu, a to se postize dodavanjem raznog semenja: obavezno ide mleveni lan, seme suncokreta,mozze golica, itekako, malo mleveno oraha i slicno - ko nije lenje samleti suvu sljivu i suvo grozdje i eto ti namirnice samo takve.

Takav hleb u kolicini koju sam dao 2 ljudi +pas jedu 3-4 dana, s tim da kad se ohladi preporucljivo je staviti ga u plasticne kese u frizider, moze i da se zaledi, meni licno odlednjen nije bas nesto, ali ko je gladan jesce ga.
Za izlete moze ga nositi u istim tim plasticnim kesama i nece se pokvariti sigurno 2 dana,a s obzirom na dodatke, semenke i slicno, prestavlja punovrdni obrok - u kombinaciji sa DIY kefirom i ovim iranskim urmama koje se kupuju po pijacama, moze se bukvalno ziveti ne toj hrani.

Moguce da sam nesto propustio jer sam trenutno slogi-dogi, ali samo jos jedna stvar: hleb nam uopste nije toliko potreban koliko smo naviknuti na njega: moze se lepo provesti dan i sa integralnim pirincem, kacamakom, kuvanim ovsom, jecmom i slicno - sve u svemu, bez obzira da li je u pitanju zdravlje, strast ili long-term obrok, mislim da ovaj lebac pije vodu, barem mi moje tromesecne krvne analize kazuje tako, svako dobro zelim. . .
being healthy is basically just dying as slowly as possible. . .

Korisnikov avatar
gravesen
Postovi: 1434
Pridružio se: Sre Avg 24, 2011 10:25 pm
Lokacija: Бг-Вождовац

Re: Hleb nas nasusni...

Postod gravesen » Pet Jul 21, 2017 8:36 am

Odlično!Volim nešto slično da pravim,ali u principu svaki recept je dobrodošao! :obscene-drinkingcheers:
''Aл тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветлија'' !
''Тко не воли штитнике,не воли ни човјека :D ''


Povratak na “Kuhinja”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost