Hleb nas nasusni...

(Sakupljanje, Priprema, Recepti i Posuđe)
Korisnikov avatar
Hobo
Site Admin
Postovi: 3455
Pridružio se: Ned Okt 24, 2010 8:16 pm

Hleb nas nasusni...

Postod Hobo » Sub Jul 16, 2011 2:27 pm

Ustvari, ovo jos uvek nije uputstvo za spremanje hleba iako se nadam da ce i to doci na red sa svom silom recepata za beskvasne hlebove, one od kiselog testa, sa kojekakvim dodatcima itd...
Jednostavno, danas sam primetio da je jedna od (meni omiljenih) privatnih pekara u mom gradu - zatvorena. Trajno. Tu ce sada da se prodaju alati iz "Wobby House".
Time sam prinudjen da domaci, na drva peceni, vruc, mirisljav hleb sa grubom debelom korom kupujem na drugom kraju grada kod brace Kizica (posten i radan svet iz Metohije, vazda raspolozeni za pricu o svom zanatu).
A zasto?
Ko zna... U svakom supermarketu mogu da kupim izabranu vrstu hleba od tacno odredjenih sastojaka, sa ili bez aditiva, semenki, sa upisanim rokom trajanja, zavijen u celofan tako da ga pre mene ljudska ruka nije ni dotakla.
Smeta mi to. Bozija volja je da covek i hleb (i vino, ponekad) po ovom svetu budu zajedno. Jeste, znam ja za te nove norme i propise, sanitarne preglede i bele uniforme, ALI!
Ja do sada nisam cuo da je neko fasovao kakvu boljku preko hleba koji mu je golom rukom dodao "komsija pekar". I gde je tu onaj ljudski deo? Kako sad da mi na kasi sa ocitavanjem bar-koda sa plastificiranog hleba kazu "komsija, ovaj je od nocas pa valja za dorucak al' za rucak/veceru dodji oko 11 jer tad' vadimo vruc iz furune..."
Znam da nema veze sa forumom ali doslo mi da kazem :angelic-blueglow:

Korisnikov avatar
vlay
moderator
Postovi: 2668
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 8:58 pm
Lokacija: Beograd

Re: Hleb nas nasusni...

Postod vlay » Sub Jul 16, 2011 4:04 pm

Pozdravljam! :bow-yellow:
Mene citav zivot smatraju za veeeeliku budalu, jer insistiram da u kuci bude odredjena vrsta svezeg hleba!
Mozes da mi namazes govance na sjajan hleb i ja cu ga pojesti u slast,kao sto mozes da mi serviras neke djakonije koje necu ni pogledati ako hleb nije kako treba!
Znam da je to vrsta mog privatnog ludila, ali tako je!
Tako da, druze, potpuno razumem ovu temu...a sve je manje dobrog hleba...i snasa...i konja koji jure...
...a ja mislio da je zivot reka!

Kodžo

Re: Hleb nas nasusni...

Postod Kodžo » Sub Jul 16, 2011 8:01 pm

Od pre par meseci jedem samo hleb od brašna iz vodenice. U selu se snabdevam pšenicom koju nosim da se samelje i od njega pečem hleb. Brašno ne prosejavam. Jedem veoma male količine tako da mi jedna mala pogača traje nekoliko dana. Sve ovo radim iz neobjašnjivih razloga i iz istih tih razloga uživam u ovom hlebu. Ako negde ukradem kakav fotoaparat mogao bih ceo proces da uslikam uključujući i fenomenalni finaalni proizvod. Znam da nije ništa spektakularno ali ja ga obožavam.

Korisnikov avatar
vlay
moderator
Postovi: 2668
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 8:58 pm
Lokacija: Beograd

Re: Hleb nas nasusni...

Postod vlay » Sub Jul 16, 2011 9:01 pm

Posto sam iskopao novu novcijatu vojnu vrecu kakvu ti dugujem, mislim da ce jedna mala custom pogaca biti sjajna za trampu na sledecem okupljanju!
Ko tebe vrecom, ti njega lebom!Moze? :obscene-drinkingcheers:
...a ja mislio da je zivot reka!

Kodžo

Re: Hleb nas nasusni...

Postod Kodžo » Sub Jul 16, 2011 9:23 pm

Ma ne duguješ mi, to zavisi od tvoje dobre volje. Ali svakako je veoma lep gest :D a ja ću gledati da se revanširam koliko mogu. Za pogaču smo se zDogovorili :handgestures-thumbupleft:

Korisnikov avatar
vlay
moderator
Postovi: 2668
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 8:58 pm
Lokacija: Beograd

Re: Hleb nas nasusni...

Postod vlay » Sub Jul 16, 2011 10:18 pm

Sto bi rekla nasa juzna braca:
To ti je zavrseno! :D
...a ja mislio da je zivot reka!

Korisnikov avatar
StepenWolf
moderator
Postovi: 2443
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 8:34 pm
Lokacija: kafanče u benzovom bloku

Re: Hleb nas nasusni...

Postod StepenWolf » Sub Jul 16, 2011 10:52 pm

Bravo za temu !!!
Igrom slučaja u Kragujevcu imam 2 izvrsna prijatelja, obojica mlinari a rođena braća (al svako u svom mlinu :D )
U razgovorima o njihovom poslu čuo sam mnogo toga čudnog i ružnog, zbog čega mi je i dalje konfuzno doakati zašto je u ovoj mučenoj državi tako teško živeti od pravljenja leba koji SVI jedu.
Izgleda da se odgovor krije u tome da ajkule ne jedu lebac, ali vole lovu koju svet daje za njega :teasing-poke:

Korisnikov avatar
Hobo
Site Admin
Postovi: 3455
Pridružio se: Ned Okt 24, 2010 8:16 pm

Re: Hleb nas nasusni...

Postod Hobo » Ned Jul 17, 2011 1:16 am

E pa drago mi je sto se razumemo :handgestures-thumbupleft:
Nisam ja neki fanatik za 'leb ali ima tipova koje volim a ima i podosta toga sto ne razumem. Pre onih nesrecnih '90-ih i lomatanja po tzv. "terenima" nisam ni znao za osnovne razlike kod hleba. Ne, nije ona podela: crni, beli, polubeli, proja. Rec je o sustinskoj razlici kako testo fermentira.
Danas je najzastupljeniji hleb koji narasta uz pomoc industrijskog kvasca tj. kulture kvasnih gljivica koje se dodaju mesavini brasna i vode. Nakon par sati, testo je fermentiralo i spremno je za pecenje. E, onda sam od "urodjenika sa terena" saznao da postoji i drugi nacin. Zavisno od podneblja nazivaju ga manastirski hleb, helb od kiselog testa, uskisli itd...
Razlika je u tome sto se za narastanje testa koristi tzv. "divlji kvasac" tj. gljivice i bakterije iz vazduha i pprisutne na zrnu zita. Proces fermentacije je znatno duzi ali postoje i izvesne prednosti. Laktobacili (bakterije koje su izmedju ostalog zasluzne za sirenje mleka) razlazu skrob pretvarajuci ga u mlecnu kiselinu i na taj nacin potpomazu varenje ovakvog hleba. To je odlicno za dijabeticare jer je tzv. glikemijski indeks ovakvog peciva za nekih 40% od klasicno spremljenog. Ali da ne idem dalje u OT. Uskisli hleb je zdrav. Ali je i ukusan, sa specificnom aromom i prilicno dugo moze da se koristi. Evo osnovnog postupka kako se pravi hlebni kvasac tj. "maja" kao i jedan recept za spremanje ovakvog hleba:
Iako sam proces mešenja hleba ne traje dugo, maja za kiselo testo zahteva više dana, tako da se mora spremiti ranije. Kako može stajati nekoliko dana u frižideru i nakon toga se ponovo podmladiti, maja koju jednom napravite može vam služiti godinama.
1. Sipajte manju šolju brašna, napravite udubljenje na sredini i polako sipajte vodu. Mešajte dok se ne dobije mali komad testa.
2. Mesite testo prstima 5-8 minuta, da postane gumasto.
3. Testo stavite u manju činiju, pokrijte mokrom krpom i ostavite ga na umereno toplom mestu 2-3 dana. Kada bude spremno za dalji rad, testo će biti vlažno, nabrčkano i imaće koricu. Ukoliko skinete komad korice, videćete ispod mehuriće i osetićete lep miris testa.
4. Skinite i bacite svu stvrdnutu koricu. Ostatak testa „osvežite“ tako što ćete mu dodati dvostruku količinu brašna u odnosu na onu koju ste prvi put stavili, i dovoljno vode da umesite tvrdo testo. Odložite ga na isti način kao i prvi put.
5. Posle jednog do dva dana, ponovite proces: skinite osušenu koricu i u ostatak dodajte otprilike jednu šolju brašna. Ponovo prekrijte mokrom krpom i ostavite na toplom još 8-12 sati.
6. Gotova maja biće testo koje je lepo naraslo; kad se pritisne prstom, ostaće udubljenje.
7. Pre mešenja hleba sa ovom majom, ne zaboravite da jedan komad ostavite u frižideru, da sledeći put ne biste morali da je pravite iznova!
Kako se koristi maja za kiseli hleb?
- komad maje veličine mandarine
- 2 šolje tople (ne vruće) vode
- 2 šolje brašna (svenamenskog ili polubelog)
Maju iskidajte, rastopite je u vodi, dodajte spremljeno brašno. Prekrijte činiju krpom i ostavite je da stoji na toplom 18-24 sata, odnosno dok ne bude puna mehurića. Ova količina dovoljna je da se uz dodavanje brašna i vode zamesi testo za 3-4 veća hleba. Radi bolje fermentacije, za maju se koristi obično brašno (belo ili polubelo), ali se u daljem procesu može dodavati integralno, ražano, heljdino, itd.
Kiselo testo narasta duže, tako da se mora prethodnog dana zamesiti za sutra. Zavisno od vrste brašna koju koristite, kao i od temperature u prostoriji, neka vam osnovni orijentir bude zapremina testa. Testo treba da naraste dvaput – jednom pošto je zamešeno s majom, i jednom pred pečenje – i oba puta je gotovo kad se po veličini udvostruči.
Uz osnovno testo uvek mozete dodati nesto za obogacivanje hleba. Napr. dinstani luk (crni, beli ili kombinacija), seckane orahe, obarenu koprivu, maslacak, zelje, ostatke ili mrvice sasusenog sira, cuber ili sremus, cak i mlado bukovo lisce koje je prenocilo u slanoj vodi.
Kada je brasno deficitarna namirnica, moze se dodati do cetvrtine kolicine brasno od zira.
Dobija se iskuvavanjem zrelog zira u 3-4 vode (da se odgorci) a zatim se zir susi pa se melje...
Ideja ima puno a svaki hranljiv dodatak doro dodje. ;)

glock19
Postovi: 134
Pridružio se: Pon Jul 11, 2011 5:56 pm

Re: Hleb nas nasusni...

Postod glock19 » Pon Jul 18, 2011 3:12 pm

vlay napisao:Sto bi rekla nasa juzna braca:
To ti je zavrseno! :D

DA !!!! To ti je zavrseno .. :text-bravo:
-Glock19-

Korisnikov avatar
Radiobunker
Postovi: 611
Pridružio se: Sub Avg 20, 2011 1:36 pm

Re: Hleb nas nasusni...

Postod Radiobunker » Pet Okt 07, 2011 5:14 pm

Dobra tema i dobra prica :handgestures-thumbupleft: ...nadovezacu se rado samo dok zavrsim post na ovu temu koji kucam u WORD-u vec neko vreme kako imam slobodnog vremena pa kad zavrsim samo cu da ga copy-paste. ;) :-)


Povratak na “Kuhinja”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta