Stranica 1 od 4

Slatkisi

Poslato: Čet Okt 28, 2010 2:24 pm
od Hobo
Evo recepta za toplu cokoladu by moja "dozivotna"
Vecina zenskih koje znam "slabe" su na cokoladu i jogurt (ne bas istovremeno). Nas kucni recept izgleda ovako:
100 gr crne cokolade (najcesce "Menaz" za kuvanje)
100 gr fine mlecne cokolade (Milka Cream ili Gianduia)
oko 3 dl slatke pavlake
2 dl mleka
Na pari lagano otopiti cokoladu i umesati je u zagrejano mleko. Dok se smesa hladi,uz stalno mesanje dodavati slatku pavlaku da se ne stvore grumuljice. Kada se zena udalji od cinije - ja sipam casicu Bacardi ruma ili Capt. Morgan.
Ona vise voli cimet i da povrsinu solje pokrije slagom. Dobijeni slatkis je dovoljno gust da je jede kasikom.

Re: Slatkisi

Poslato: Čet Okt 28, 2010 10:51 pm
od StepenWolf
Provereno ukusno, isprobano više puta. Jedino izaziva borbu ukućana oko čantre sa čokoladom.
:happy-wavemulticolor:

Re: Slatkisi

Poslato: Čet Okt 28, 2010 10:54 pm
od StepenWolf
A pošto sam baš malopre išao da tražim ovaj recept od drugara MTB-a rešio sam da ga postavim i ovde.
MTB
Nasa kuhinjica
« on: 07 November 2009, 00:36:14 » Reply Quote

--------------------------------------------------------------------------------

Sezona je pitomog kestena, pa ce mi biti zadovoljstvo da podelim s vama recept za kesten-pire koji inace pravim.

U Slavoniji, gde sam odrastao, a narocito u onom malo severnijem i brdovitijem delu, pitomog kestena ima koliko hocete. U BG ni jedno stablo nisam video. Zasto je to tako, ne znam.

Za ovu poslasticu potrebno vam je:

- 500g skuvanog, ociscenog i propasiranog kestena (ja ga nabavljam zamrznutog i upakovanog u kesice, ali jos bolje je da sve spremite sami)
- 125g maslaca (pravog mlecnog, margarin apsolutno ne dolazi u obzir!)
- 100g secera u prahu (ovo je za umereno sladak pire, moze da se varira prema ukusu)
- jedna trecina bocice rum-ekstrakta (ili pravi rum po zelji)
- pola kesice vanilin secera
- malo suvog grozdja.

Maslac se izvadi iz frizidera i drzi na sobnoj temperaturi dok se ne zagreje, zatim se stavi u dublju ciniju, isecka i izgnjeci viljuskom, a potom dobro
umuti (dok ne pocne da se lepo razvlaci). Neko bi ovo radio i mikserom, mislim da nema problema da se i tako radi, ali ja mutim rucno, jacom
viljuskom. U umuceni maslac se doda ekstrakt ruma i iseckano suvo grozdje (prvo ga dobro oprati u toploj vodi, tretirano je hemijski!) i sve se to
izmesa. U ovu smesu se doda kesten i secer u prahu, a ako dodajete pravi rum (sto svakako podrzavam zbog svih njegovih, ehm, nutritivnih
svojstava i vezujuceg dejstva na pire), i on se takodje doda. I ovde bi mogao da se koristi mikser, pa ko voli nek vrti na struju, ja opet koristim
viljusku. Naizgled je ovo nemoguce izmesati kako valja, ali evo trika: prvo treba sve dobro promesati da se dobije grudvasta masa. Ona se zatim
"secka" viljuskom, pa onda gnjeci, pa ponovo secka i tako naizmenicno 10-15min dok se ne postigne konzistencija gustog, suvog pirea. Pire se odozgo
zaravna viljuskom, pokrije kuhinjskom folijom i stavi na hladjenje. Servira se tradicionalno u cinijice, sa slagom i cokoladnom rizlom odozgo. Ovo je fini,
kalorican zimski desert koji izuzetno prija posle nedeljnog ruckica, a jos pogotovo nakon dana provedenog na terenu.

E pa prijatno, i u zdravlje!


Re: Slatkisi

Poslato: Pon Nov 15, 2010 1:16 pm
od Hobo
Nedavno mi je moja "bolja polovima" poklonila knjizicu simpaticnog (ili simbolicnog?) naslova "GRICNI ME" sto valjda treba da asocira na erotski kuvar. :?
A mozda je to jer me uglavnom zatekne pored cinije sa cvarcima?
Uglavnom, isprobavajuci kako rade pojedini recepti dosli smo do tzv. "Terezijine strasti" :banana-wrench:
A to izgleda ovako:
500 grama suvih smokvi i 250 gr sitno seckanih badema prelijete sa 100 gr meda, kesicom cimeta i litrom mleka. Kada mleko provri, skinete sa vatre pustite da se zgusne i prohladi pa filujete 500 gr tankih kora praveci rolnice/savijace. Redja se u podmazan pleh i pece oko 45 minuta na 200'C. Iseceni parcici se posipaju prah secerom. Super je!
P.S.
Ne znam za pomenutu Terezu, ali ja sam posle klope slatko zaspao :D

Re: Slatkisi

Poslato: Čet Feb 10, 2011 11:22 am
od Hobo
Cini mi se da u kujnu samo ja ulazim? A, to ovako vise nece moci! :naughty:
Nego, pozeleo sam da nesto podelim sa vama:
"Takovo" tj. "Swisslion" izbacio je na trziste "Eurokrem" u casi, ali kakav!
SAMO COKOLADNI DEO!!!! :banana-wrench:
:banana-guitar:

Re: Slatkisi

Poslato: Čet Feb 10, 2011 12:29 pm
od StepenWolf
Survival Eurokrem!
Jiiiipiiiii :banana-wrench:

Re: Slatkisi

Poslato: Čet Feb 10, 2011 1:04 pm
od vlada035
Kasnis, odavno ga ima u prodaji

Re: Slatkisi

Poslato: Čet Feb 10, 2011 2:52 pm
od EDCgear
Ljuudiii ne terajte me na greh... Napuco sam 130kg kuku mene!!

Re: Slatkisi

Poslato: Čet Feb 10, 2011 7:55 pm
od MWDP
Momački :lol:

Re: Slatkisi

Poslato: Ned Feb 20, 2011 8:51 pm
od kovac
U Beogradu u radnji SwissLion Takovo kesa od 1kg cokoladnih bananica za nekih 300din. :dance:
Ako jos stisne kriza ja znam sta cu da jedem ;)