Slatkisi

(Sakupljanje, Priprema, Recepti i Posuđe)
Korisnikov avatar
MWDP
Postovi: 2168
Pridružio se: Pon Jan 10, 2011 1:42 pm
Kontakt:

Re: Slatkisi

Postod MWDP » Ned Feb 20, 2011 9:16 pm

Rinfuz! Koliko sam se tih bananica najeo... Šteta što ne prolazim tuda baš često, bilo bi svašta :banana-wrench:
www.edcnozevi.com

https://www.facebook.com/EDCNozevi

Korisnikov avatar
BR_
Postovi: 2597
Pridružio se: Pon Okt 25, 2010 7:22 pm
Kontakt:

Re: Slatkisi

Postod BR_ » Ned Feb 20, 2011 10:20 pm

JOs gore, meni je Swiss odmah iza kuce..

UZasavajuca pomisao :D :D
Inimicus Inimici Mei Amicus Meus Est
Βασιλεὺς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλευόντων
Basileus Basileon Basileuon Basileuonton

Valar God

Re: Slatkisi

Postod Valar God » Pon Apr 04, 2011 9:25 pm

Ovo je uzivanje:

http://www.youtube.com/watch?v=fiMjr3Rwdjs

Ako neko zna gde kod nas ima da se kupi kakao u zrnu, ovako "nativan" ...

Korisnikov avatar
Pan
Postovi: 617
Pridružio se: Uto Mar 01, 2011 12:29 am
Lokacija: N Bgd

Re: Slatkisi

Postod Pan » Pon Apr 04, 2011 10:07 pm

Oni Banini Zlatn Cvetovi me upropastise :(

Korisnikov avatar
Hobo
Site Admin
Postovi: 3444
Pridružio se: Ned Okt 24, 2010 8:16 pm

Re: Slatkisi

Postod Hobo » Pon Apr 04, 2011 10:52 pm

vlada035 napisao:Kasnis, odavno ga ima u prodaji

Opet sam danas naleteo na "crni" Eurokrem. Pazi, za mene je UVEK novina i senzacija :banana-wrench:

Korisnikov avatar
Hobo
Site Admin
Postovi: 3444
Pridružio se: Ned Okt 24, 2010 8:16 pm

Re: Slatkisi

Postod Hobo » Pet Sep 16, 2011 12:18 am

Stizu sljive! Pored svima omiljenog derivata u vidu (prepecenog) tecnog zlata, ova korisna vocka moze da se spremi na jos sijaset nacina. Svojevremeno, u vojsci, pricali su nam kako moze deo prikupljene hrane na terenu da se spremi za duge mesece oskudice. Jos pamtim recept.
Sljive treba da budu sto zrelije tj. sto sladje. Ubrane se ostave jedan dan da odstoje ili se pokupe sa zemlje. Dobro se operu, povate se kospice i sljive ostave da prenoce u kazanu ili serpi. Na umerenoj vatri, bez dodatka secera se kuvaju satima, 4-6 uz stalno mesanje da ne prigore. Uobicajeno, pekmez je gotov kada se prilikom povlacenja varjace vidi "put" tj. dno serpe. Ali, ovde se nastavlja sa kuvanjem na slaboj vatri dok sva tecnost potpuno ne uvri. Pri kraju, moze se dodati rum, cimet, karanfilic, kakao ili crna cokolada - zavisi od zelje i raspolozivih sredstava. Gusta masa se razlije u tankom sloju po dnu posude (velika serpa, tepsija, posluzavnik ili slicno). Posto se potpuno ohladi, masa se isece na trake i rukama se valja dok se ne dobiju kobasice debljine poput cajne. Svaka se dobro uvalja u kristal secer. Takav pekmez dugo moze da se cuva, lako se trasportuje (moze i da se isece na deblje kolutove, poput dugmeta). Sjajan je izvor "brzih" secera za obnovu energije, moze se razmutiti u malo mlake vode, dodati pecivu ili jednostavno zvakati kao poslastica.

Korisnikov avatar
odiseys
muzičar
Postovi: 1218
Pridružio se: Pon Okt 25, 2010 4:33 pm

Re: Slatkisi

Postod odiseys » Pet Sep 16, 2011 11:33 am

SLJIVEEEEE !!!

Pre nekog vremena slucajni stop-over u Blacu, kad tamo:
Dani Sljive
Posle ne znam kog vremena nadjem ljude koji suse sljive bas onako kako ja pamtim:
ne sasvim zrele, otvorene na pola, pa na mrezu, pa u hlad
Praaaaaaaaaaaaaaaaavi ukus Srbije !
U odnosu na dzemovie i pekmeze, na ovaj nacin ostane i neki vitamin
.....
A sto ide dobro uz Mucenicu !!
Bas kao i suve smokve uz Lozu :)
A little flesh, a little breath, and a reason to rule all – that is myself

Korisnikov avatar
BlackPanther
Postovi: 1725
Pridružio se: Čet Jan 24, 2013 2:20 pm
Lokacija: Novi Sad (Leskovac)

Re: Slatkisi

Postod BlackPanther » Sub Feb 23, 2013 8:31 pm

Pozdrav ekipo. Doslo vreme da malo privucem paznju na sebe :-P.
Zezam se :-). Dosao sam ovde da naucim o nozevima i jos mnogim stvarima, ali za uzvrat ja vama da pokazem sta ja znam. A, izmedju ostalog, znam da kuvam :-).
Za pocetak, evo jedne poslastice koja je svima dostupna i lako se sprema.

Prva varijanta
Slika

Druga varijanta
Slika

Druga varijanta = prva varijanta + preliv od cokolade.

Evo recepta:

Po meni, najbolje je ovo raditi sa onim zelenim kiselkastim jabukama (u prodavnicama poznatim kao "granny smith").
Jabuke oljustim u potpunosti i nozem izvadim "srce", odnosno onaj deo sa semenkama. Nakon ljustenja ih malo zarezem nozem da bi kasnije lakse upile preliv. Uvaljam ih u secer i stavim u pleh. U pleh sipam vodu u visini debljine jednog prsta sake ;-). U tu vodu takodje sipam secer i cimet (kolicina i jednog i drugog zavisi od ukusa osobe koja ce jesti). Cimetom pospem i jabuke i na kraju ih pospem i vanilinim secerom zbog arome. To ubacim u rernu ugrejanu na 200 stepeni i tako ostavim barem 30 minuta. Vreme pecenja opet zavisi od ukusa osobe koja ce jesti. Moja gospodja i ja volimo da se jabuke potpuno izdinstaju do te mere, da ih mozes umutiti u kasu. Ona voda ce isparavati i pomoci ce da toplota prodre duboko u jabuke. Posto je voda zasladjena, ispravanjem ce se zgusnuti u slatki preliv od istopljenog secera i cimeta - ja time prelijem jabuke pre sluzenja. Eto, vrlo jednostavno a ukusno. Mozete se sad igrati, pa da na kraju (pre sluzenja) jabuke prelijete medom ili mlevenim orasima ili ..... To je na vama.

Sto se cokoladnog preliva tice:
100g cokolade za kuvanje (najcesce koristim onu Minaz)
jedno malo pakovanje slatke pavlake (mislim da je 250 ml)
kockicu margarina/maslaca
malo mleka
kakao prah (Najbolji je onaj Cokoleva na kojem pise "prah slican cokoladnom")

Rastopim margarin/maslac i u to dodam cokoladu. Cim se cokolada istopi, dodam malo mleka da razredim masu, pa onda dodam svu pavlaku i to mesam dok se masa ne sjedini. Ako ste preterali sa mlekom (pod malo mleka podrazumevam najvise jednu soljicu za kafu), masu cete zgusnuti dodavanjem kakao praha uz neprestano mesanje. Ovo raditi samo sa prahom koji sam naveo. Ostale vrste se ne rastapaju u potpunosti i ostavljaju gorke mrvice za sobom. Previse sam soseva bacio zbog toga.

Uzivajte :-D.
"Be the best you can be and do the best you can do. You want results? Then put in the work...PERIOD!"

Korisnikov avatar
BlackPanther
Postovi: 1725
Pridružio se: Čet Jan 24, 2013 2:20 pm
Lokacija: Novi Sad (Leskovac)

Re: Slatkisi

Postod BlackPanther » Sub Feb 23, 2013 8:36 pm

Smatram da svi volite palacinke. Takodje smatram i da svi umete ili znate nekog ko ume da ih sprema :-D. Samo sam hteo da istaknem da ja volim da eksperimentisem sa nadevima za palacinke. Najvise volim da uz neki slatki premaz ubacim neko voce koje ce sve to malo "osveziti". Evo jednog primera

Slika

Euro krem kao podloga, zatim mlevena obicna plazma i mlevena cokoladna plazma kao izolator i na kraju preliv od jagode i kivi.
Umesto (ili u kombinaciji sa) kivija najvise volim da ubacim visnje i/ili banane.
"Be the best you can be and do the best you can do. You want results? Then put in the work...PERIOD!"

Korisnikov avatar
BlackPanther
Postovi: 1725
Pridružio se: Čet Jan 24, 2013 2:20 pm
Lokacija: Novi Sad (Leskovac)

Re: Slatkisi

Postod BlackPanther » Sub Feb 23, 2013 8:50 pm

Nemam trenutno slike pohovanog sladoleda, pa cu vam to pokazati nekom drugom prilikom. U medjuvremenu, evo vam pohovane banane. Takodje jedna prelepa poslastica, svima dostupna - narocito u ovo doba godine.

Slika

Potreban materijal:
banane
mleko
mleveni keks (bilo koji, ne mora plazma :-P)
brasno
ulje/margarin/maslac

preliv:
bilo koja vrsta krema - euro krem, nutela, lindt :-D....med, preliv koji sam opisao kod jabuka.....sta god pozelite

Priprema:
U tiganju ugrejte ulje. Moze i neka serpica. Sipajte malo vise kako bi omogucili bananama da plivaju u ulju bez da dodiruju dno posude (zagorece tamo gde dodiruje).
Dok se ne uvezbate, toplo vam preporucujem da koristite ulje, a ne maslac ili margarin. A zasto? Pa zato sto je za maslac i margarin potrebna velika brzina izvodjaca posto jako brzo krene da gori i tamni i smrdi i onda pokvari ukus onome sto se sprema. A ulje moze dugo da izdrzi ;-).
Bananu oljustite i podelite na komade po ukusu i velicini posude. Ja obicno delim na pola. Bananu "uvaljajte" u mleko, pa u keks (to je sada toplotni izolator), pa u mleko pa u brasno, pa pravac tiganj. To se jako brzo ispece (3-10 sekundi). Izvadite i stavite u neku posudu u koju ste pre toga lepo namestili salvetu od papira. Ona sluzi da upije visak masnoce ;-). Kad ste sigurni da ste pokupili visak masnoce, bananu prebacite u tanjir u kojem cete sluziti i stavite neki preliv po izboru (na slici je euro krem).

Napomene:
- neko praktikuje da posle dela "mleko + keks" ubaci dvaput deo "mleko + brasno" pa tek onda u tiganj.
- neko voli da sve odradi klasicnim pohovanjem sa jajima, ali ja smatram da je to previse za jednu poslasticu
- neko voli da pripremi jako gustu smesu za palacinke (doda puno brasna pa ispadne kao polu-tecno testo) i onda u to uvalja banane i tako pohuje



Prijatno :-)
"Be the best you can be and do the best you can do. You want results? Then put in the work...PERIOD!"


Povratak na “Kuhinja”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost