Slatkisi

(Sakupljanje, Priprema, Recepti i Posuđe)
Korisnikov avatar
StepenWolf
moderator
Postovi: 2443
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 8:34 pm
Lokacija: kafanče u benzovom bloku

Re: Slatkisi

Postod StepenWolf » Ned Feb 24, 2013 9:33 pm

BlackPanther napisao:1) oljustim celu koru
2) izvadim sredinu
3) napravim zareze nozem tako da moze da se siri pri naletu toplote.


Od svega ovoga nisam jedino uradio ovo treće. Pećnica konvencionalna, 200 stepeni.
Jabuka kisela.
Biće da je sa nekog ratnog područja :teasing-tease:

Korisnikov avatar
gravesen
Postovi: 1434
Pridružio se: Sre Avg 24, 2011 10:25 pm
Lokacija: Бг-Вождовац

Re: Slatkisi

Postod gravesen » Ned Feb 24, 2013 9:46 pm

BlackPanther napisao:
MWDP napisao:Od Pantera ću da dobijem dijabetes :D Sve izgleda super

Nista se ne sekiraj - sad ce udarimo kontru da bi se odrzala ravnoteza. Samo da zavrsim neke poslove po kuci, pa cu okaciti neka slana jela :-D. A i obecao sam gravesen-u da cu okaciti recept za pljeskavicu ciju sam sliku okacio ovde http://www.outdoors-forum.com/forum/viewtopic.php?f=37&t=575&start=10 :-D


Obavezno! :D A bas se pitam gde je nesto za nas slano ljubce ;)
''Aл тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветлија'' !

'' И ратне му товаре злочине,што је кости бранио очиње, бранио је Српство од дивљака и чувао гробове предака.''

Korisnikov avatar
veselibajker
Postovi: 2363
Pridružio se: Čet Mar 22, 2012 12:24 pm
Lokacija: Beograd

Re: Slatkisi

Postod veselibajker » Ned Feb 24, 2013 10:12 pm

Jabuka sadrži vodu. Voda se zagreje i hoće napolje. Kad krene napolje maskira se u vodenu paru i...kabuuum...
A sada logout i odoh da proverim sadržaj frižidera. :D
Живи и пусти друге да живе!

Korisnikov avatar
StepenWolf
moderator
Postovi: 2443
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 8:34 pm
Lokacija: kafanče u benzovom bloku

Re: Slatkisi

Postod StepenWolf » Ned Feb 24, 2013 10:22 pm

Ma sve si ti to prika lepo objasnio, ali kako to da moje jabuke imaju više vodene pare od njegovih? :teasing-tease: :banana-wrench: :think:

Korisnikov avatar
BlackPanther
Postovi: 1725
Pridružio se: Čet Jan 24, 2013 2:20 pm
Lokacija: Novi Sad (Leskovac)

Re: Slatkisi

Postod BlackPanther » Ned Mar 24, 2013 4:43 pm

Danas je mojoj gospodji rodjendan, pa sam joj napravio tortu :-).
Evo recepta za brzu, jednostavnu i izuzetno ukusnu tortu ;-).

Zuto-bela torta

Materijal:
- zuti fil
- 1.5 litar mleka
- 4 pudinga od vanile
- 100g secera
- 250g margarina ili putera
- 100g bele cokolade za kuvanje (ja sam stavio 200g. Ako hocete da jos vise pojacate aromu, mozete staviti mlecnu belu cokoladu umesto one za kuvanje)
- beli fil
- 200g slaga (jedna kesica je 40g, znaci 5 kesica zlaga vam treba)
- hladna kisela voda (na kesici pise 100ml po jednoj kesici, ali meni je 500ml bilo mnogo za 5 kesica, pa sam morao da ubacim i 6-u kesicu)

- kore
- jedno pakovanje rozen kora. Ja sam kupio neko od 8 komada unutra


Priprema

Kore su gotove, sto je super, tako da cete ih samo redjati kad za to dodje vreme.

- Zuti fil:
Prvo vam treba skuvan puding od vanile. Uputstvo pise na svakoj kesici :-). Ovako nesto - uzmete neku posudu ili dublji tanjir i u to sipate sav puding prah i sav secer. To lepo promesate. Uzmete ono mleko (1.5l) i sipate u serpu u koju cete ga kuvati. Pre kuvanja, uzmite malo tog mleka i sipajte ga preko onog praha i mesajte dok se sav prah ne rastopi. Ja mleko sipam odprilike - oko 200ml mislim da je bilo. Ostatak mleka stavite da provri. Kad provri, sklonite sa ringle i sipate onaj rastvoreni prah uz neprekidno mesanje. Bitno je da se sto vise mesa da se ne stvore grudvice. Ako nece lepo da se zgusti, vratite na ringlu (smanjite temperaturu) i nastavite da mesate dok se ne zgusti.
Kad smo skuvali puding, izlomimo belu cokoladu i ubacimo je u puding i mesamo da se lepo istopi i sjedini. To je to. Kad se masa lepo sjedini, ostavite je da se prohladi. Kada bude topla (ne previse vruca) ubacite sav margarin unutra i mesate dok se ne sjedini lepo sa filom (za ovo sam koristio mikser pri kraju mesanja).

- Beli fil:
To je, zapravo, obican slag. Izuzetno je gust i lep kad se umuti kiselom vodom umesto mleka ili obicne vode. Jednostavno je - sipate sav prah i svu vodu u jednu duboku posudu i mesate mikserom dok ne bude potpuno gust (potpuno je gustu kada nece da otpadne sa kasike ;-) ).


Redjate kore u posluzavniku i mazete naizmenicno jedan pa drugi fil i tako sve do kraja :-).

Evo sad malo slicica :-).


Rozen kore
Slika

Gotov zuti fil
Slika

Gotov beli fil
Slika

Namazani slojevi
Slika

Gotova torta
Slika

Prijatno :-)
"Be the best you can be and do the best you can do. You want results? Then put in the work...PERIOD!"

Korisnikov avatar
bugi
Postovi: 52
Pridružio se: Sre Feb 27, 2013 9:17 pm
Lokacija: 46° 3'56.22"N 14°29'28.49"E

Re: Slatkisi

Postod bugi » Ned Mar 24, 2013 7:37 pm

:occasion-birthday: Čestitke!

Izgleda slastno, pohvalno, da se tako potrudiš da spremiš presenečenje za svoju dragu! :clap:

Korisnikov avatar
zex66
Postovi: 318
Pridružio se: Sub Nov 19, 2011 8:28 am
Lokacija: Zemun

Re: Slatkisi

Postod zex66 » Pet Maj 24, 2013 9:02 am

:handgestures-thumbupleft: Bravo. Ovo je moja omiljena. Nemam recept kod sebe ali koliko znam ide 100ml. kisele vode ukupno a ne po kesici. Ja je pravim vec dve godine unazad (jer je bolje spremim od moje zene) a sestricina je pokusala da je napravi pa smo je srkali kasikom kao supu :teasing-tease:
Ploviti se mora

Korisnikov avatar
nik02
Postovi: 40
Pridružio se: Ned Feb 03, 2013 2:28 pm
Lokacija: Beograd

Re: Slatkisi

Postod nik02 » Pet Mar 07, 2014 11:58 am

Evo jedne lagane i jako brze za spremanje (a još brže se pojede :D ) voćne torte. Doduše više je kao kolač. Potrebno je:

800 gr keksa Petit beurre ili neki sličan, 1l jogurta, 300 gr kristal šećera, oko 2 kg voća po izboru (meni su najbolji kivi i banane), 200 gr krem šlaga od vanile i 1/2 l mleka.
Keks se izlomi na 3-4 dela i pomeša u nekoj činiji sa jogurtom i šećerom dok keks malo ne omekša da može da se formira. Masa se stavi na neki malo dublji poslužavnik ili pleh. Na nju se poređa voće sečeno po želji (ja preferiram malo deblje kolutove - 1/2 cm). Šlag se umuti sa hladnim mlekom i premaže se torta njime. Nakon toga se stavi u frižider da se malo stegne i rashladi.
PRIJATNO! :D
KRAV MAGA... So that one may walk in peace...


Povratak na “Kuhinja”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta