Vrucina i ishrana

(Sakupljanje, Priprema, Recepti i Posuđe)
Korisnikov avatar
Hobo
Site Admin
Postovi: 3459
Pridružio se: Ned Okt 24, 2010 8:16 pm

Vrucina i ishrana

Postod Hobo » Ned Avg 06, 2017 11:46 am

Ma jok, necu da smaram sa zdravstvenim savetima i objasnjavam prednosti voca i povrca, izbegavanje "teske hrane" i slicno. Ali, juce i danas na 40+ stepeni zaista bi samo malobrojni manijaci stajali kraj sporeta. Elem, dok mi se porodica marinira u bazenu ja sam spremio hladnu corbu od krastavaca. Ne kuva se, brzo je gotova a recept ide ovako

- nekoliko krastavaca oljustiti, iseci na cetvrtine i odstraniti semenke a potom ih iseci na sitnije komade
- za svaki tako pripremljen krastavac ocistite po cen belog luka
- mozete da dodate i iseckanu svezu (zelenu) papriku
- Sve sastojke ubacite u blender ili koristite stapni mikser dok ne dobijete glatku masu. Tecnost prebacite u ciniju, dodajte casu kiselog mleka, posolite, pobiberite, sipajte kasiku limunovog soka ili jabukovog sirceta, kasiku dobrog maslinovog ulja i dodajte jogurt da dobijete zeljenu gustinu.
- Ja ubacim listice svezeg bosiljka, nane i mirodjije - a vi kako volite.
Ostavite da se ohladi. Dobro ide uz izdrobljene krekere, bruskete, bake-roll's i slicne stvari...

Korisnikov avatar
BR_
Postovi: 2597
Pridružio se: Pon Okt 25, 2010 7:22 pm
Kontakt:

Re: Vrucina i ishrana

Postod BR_ » Pon Avg 07, 2017 7:20 am

Ajd sad kao neko ko je zadnja tri meseca proveo na temperaturama preko 40, i to lepo preko, pri tome se strogo pridrzavajuci pravila da ono sto nije kuvano donosi problem ako nisi u stanju da sterilises i oljustis hranu.

Elem, prvo i najbitnije je smanjivanje kolicine hrane, posto i varenje generise visak toplote koji mora da se odvede. Nema krikanja preko mere.

Druga najbitnija stvar je unos vode i elektrolita. Kada se dnevno kroz sebe prioturi 4-6 litara vode, so se izbaci iz organizma ovas posla, i dolazi do problema. Rehidrali, orosali, ili slicna druga resenja uvek treba imati uz sebe.

Meni je zadnja 3 meseca ishrana bila kombinacija pririnca, paste, krompira i gulasa. Gulasu cu uvek dati prednost nad pecenim mesom, posto je em sigurniji (meso u gulasu je uvek celo proslo kroz termicku obradu) za razliku od pecenog, ili rostilja. Takodje, iz mesa se izbaci daleko manje sokova i soli kada se od njega pravi gulas nego kada se pece.

Ribu sam video samo u obliku konzervi, retko, ali su one odlicno resenje. Uz pirinac. Kada se doda malo africkog, ljutog ajvara. Kada kazem ljutog, onda mislim zaista na ljuto, ne ove domace verzije za devojcice.

Za ova tri meseca samo jedan put sam uzeo nesto sa secerom. Parce cokolade. Bespotrebno.

Sto se tice samog kuvanja, pirinac se odlicno kuva u loncu sa cebetom. Uz minimalno stajanje uz sporet. Uz sardinu, na ovoj vrucini nije potrebno nista vise.

Uz salate, koje su ovde vise nego bezbedne. Posle 3 meseca, meni je najvece zadovoljstvo obican paradajz, nasecen na ploske, sa belim lukom i maslinovim uljem.
Inimicus Inimici Mei Amicus Meus Est
Βασιλεὺς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλευόντων
Basileus Basileon Basileuon Basileuonton

DakiNS
Postovi: 357
Pridružio se: Čet Mar 05, 2015 10:18 am

Re: Vrucina i ishrana

Postod DakiNS » Pon Avg 07, 2017 7:51 am

" Posle 3 meseca, meni je najvece zadovoljstvo obican paradajz, nasecen na ploske, sa belim lukom i maslinovim uljem."
Didaj tu i malo feta sira nasečenog na kockice , koji listić nane i malo crnog luka. Tek tada ćeš uživati.

Korisnikov avatar
Nietzsche
Postovi: 517
Pridružio se: Čet Dec 03, 2015 7:17 pm
Lokacija: Vienna

Re: Vrucina i ishrana

Postod Nietzsche » Pon Avg 07, 2017 8:32 am

DakiNS napisao:" Didaj tu i malo feta sira nasečenog na kockice , koji listić nane i malo crnog luka. Tek tada ćeš uživati.


Mocarela i bucino ulje (od sjemenki bundeve), bez bijelog luka... to je za mene ubitacna kombinacija sa paradajzom. Nana dolazi u obzir...

Sto se tice ribe iz konzerve kao sto rece BR_... Rio Mare tunjevina bez ulja - ona sto se koristi za paste. Odlicno ide u kombinaciji sa mrkvom, maslinama, kukuruzom, kiselim krastavcima, paprikom, crnim lukom, zelenom salatom... Sve se to pomijesa, malo posoli, pobiberi, doda se pola cijedjenog limuna, pospe sa par kapi maslinovog ulja i eto laganog i brzog obroka. Hljeb moze, a i ne mora.

Slika

Korisnikov avatar
Hobo
Site Admin
Postovi: 3459
Pridružio se: Ned Okt 24, 2010 8:16 pm

Re: Vrucina i ishrana

Postod Hobo » Pon Avg 07, 2017 8:51 am

Paradajz, beli luk, listovi svezeg bosiljka i maslinovo ulje :handgestures-thumbupleft:
Koziji sir sa listicima nane ili kombinacijom origana i kajenskog bibera
Sir sa sremusom iz lokalne mlekare... lepo se slaze sa dimljenom slalninom cak i u ovako vrele dane
Sveza paprika napunjena mesavinom sitnog sira i seckane sunke, ohladjena i posle nasecena kao rolat
Hladna (nepecena) musaka od ispecene crvene paprike, grilovanog patlidzana, ploski crnog luka i feta sira uz zacine po zelji
Cips od tikvica sa sosom od belog luka i dobro ohladjen spricer :D
Klasicna "vurda" sa brusketima/prepecenim hlebom
...

Korisnikov avatar
mbole
Postovi: 1220
Pridružio se: Sre Dec 03, 2014 12:07 am
Lokacija: Bataja

Re: Vrucina i ishrana

Postod mbole » Pon Avg 07, 2017 9:02 am

BR_ napisao:...
Sto se tice samog kuvanja, pirinac se odlicno kuva u loncu sa cebetom. Uz minimalno stajanje uz sporet. Uz sardinu, na ovoj vrucini nije potrebno nista vise.
...

Lonac sa cebetom?

Korisnikov avatar
Hobo
Site Admin
Postovi: 3459
Pridružio se: Ned Okt 24, 2010 8:16 pm

Re: Vrucina i ishrana

Postod Hobo » Pon Avg 07, 2017 10:05 am

Predpostavljam da je to isto kao sto se kod nas sprema kuvano zito. Kada sadrzaj prokljuca, skine se sa vatre i dobro umota u cebe tj. izoluje se da ne gubi toplotu i ostavi preko noci tj. dok se ne ohladi. Na taj nacin, kuvanje se praktucno nastavlja u narednih nekoliko sati a nema rizika da jelo zagori. Za ovaj nacin pripreme, najbolje se pokazao ekspres-lonac.

Korisnikov avatar
Nietzsche
Postovi: 517
Pridružio se: Čet Dec 03, 2015 7:17 pm
Lokacija: Vienna

Re: Vrucina i ishrana

Postod Nietzsche » Pon Avg 07, 2017 10:37 am

Ne znam za to cebe, ali rizu iliti pirinac kuvam tako sto uzmem omjer s vodom 1:2. Naspem dvije solje vode i cim voda prokljuca, malo je posolim i dodam jednu solju rize, poklopim providnim poklopcem i "smanjom vatru". Cim sva voda ispari riza je gotova... vrlo jednostavno. ;) Nista se ne otklapa, ne dira, ne mijesa... nikad ne zagori i bude odlicno kuvana.

Korisnikov avatar
Macan
Postovi: 554
Pridružio se: Ned Mar 23, 2014 10:56 am

Re: Vrucina i ishrana

Postod Macan » Pon Avg 07, 2017 1:39 pm

Ja kuvam prirnac tako sto u lonac od jedno 5-6 litara odma nalijem vrucu vodu iz bojlera i cim provri sipam kilo pirinca i odmah smanjim vatru tako da samo baca kljuc. Mora da se malo otvori poklopac da ne pokipi. Ukoliko je u pitanju integralni pirinac kuva se 35 minuta a ako je vitaminizirani ili parbojled onda 20 minuta. Ne mora da se mesa uopste samo se gleda vreme. Kad se skine sa sporeta potpuno ga iscedim i zatim ostavim jos desetak minuta bez poklopca da ispari voda . Bitno je da u njemu nema zaostale vode. Ovako kuvan svako zrno je posebno kao kukuruz i tako u frizideru moze da stoji 7 dana da se ne pokvari. Ja ga jedem sa sojinim sosom ako mi se jede kao slan ili sa malo meda (sto mi je najbolje ) ili sa suvim grozdjem. Za sve sportiste ovo je najbolje za unos ugljenih hidrata
Bas danas sam gledao nekog na BBC ju kako pravi corbu od graska da bi na kraju dodao i kockice prepecene slanine , ali mi to nekao da se slanina jede kasikom malo nastrano...

DakiNS
Postovi: 357
Pridružio se: Čet Mar 05, 2015 10:18 am

Re: Vrucina i ishrana

Postod DakiNS » Pon Avg 07, 2017 2:30 pm

Ja žito kuvam u termosici. šolja žita i dve šolje vrele vode, vrećica vanilin šećera . Zatvorim termosicu i ujutro imam izvanredan mamac za pecanje.


Povratak na “Kuhinja”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost