"Besplatan" rucak

(Sakupljanje, Priprema, Recepti i Posuđe)
Korisnikov avatar
Nietzsche
Postovi: 515
Pridružio se: Čet Dec 03, 2015 7:17 pm
Lokacija: Vienna

"Besplatan" rucak

Postod Nietzsche » Pon Mar 20, 2017 8:13 pm

Sremus/srijemus/medvjedji luk/divlji luk... naprosto je poludio nakon kise koja je padala za vikend. U svim sumama u okolini Beca ga ima u izobilju, ali prilikom branja treba biti oprezan! Greskom moze zalutati i par listova mrazovca ili djurdjevka koji su na prvi pogled dosta slicni. Ima tu jos nekoliko otrovnih biljaka koje imaju slican list (npr. cemerika), ali ne toliko slican kao sto je slucaj sa ove dvije biljke koje sam vec naveo. Ja ga berem duboko u sumi gdje je vjerovatnoca da naletim i na otrovnu biljku malo manja. Po rubovima suma ima dosta mrazovca!!! Zato knjigu u ruke, ili jos bolje nekoga ko se razumije, i pravac u sumu. Sada je najbolje vrijeme za branje... cim ostari i pocne da cvjeta - tada je kasno. Da ne mudrujem vise. :roll:

Slika

Slika

Slika

Slika

Danas sam u povratku nabrao negdje oko kilogram sremusa, donio ga kuci, a onda je to vjesta zenska ruka pretvorila u jedan proljetni rucak. Naravno da ne postoji besplatan rucak, ali eto... nisam smislio bolji naziv. ;) U svakom slucaju sremus obozavam i jedem ga svake godine. Jos kao mali sam isao s djedom po sumama gdje sam naucio kako da ga identifikujem i razlikujem od drugih otrovnih biljaka.

Slika

Evo jos par slika koje ce malo bolje docarati sta se danas naslo na trpezi: Krem corba od povrca i sremusa, pita od sira i sremusa i salata od sremusa, rukole i mrkve... dakle cijeli dan u znaku sremusa. Sve lagano i iznad svega mnogo zdravo. ;)

Slika

Slika

Slika

Slika

Kako cu sutra izaci iz stana... to jos uvijek ne znam. :D

Korisnikov avatar
Pathfinder
Postovi: 1840
Pridružio se: Pon Jun 13, 2011 1:13 pm
Lokacija: Močvara

Re: "Besplatan" rucak

Postod Pathfinder » Uto Mar 21, 2017 8:49 am

Mene podseća na klinčorbu, "ženo evo tebi ovaj sremuš i to nam je ručak a ti dodaj one sitnice" :mrgreen:
What is steel compared to the hand that wields it?

ostres
Postovi: 90
Pridružio se: Čet Dec 27, 2012 2:29 pm

Re: "Besplatan" rucak

Postod ostres » Uto Mar 21, 2017 4:05 pm

Sremuš se može raspoznati po karakterističnom mirisu na beli luk a koji otrovne slične biljke nemaju.
Inače je riznica svakojakih vitamina i drugih korisnih elemenata.

Ja ga najviše volim kao prilog jagnjetini :)

Korisnikov avatar
ОХОТНИК
moderator
Postovi: 1041
Pridružio se: Pet Dec 21, 2012 10:45 am
Lokacija: ВИНОград

Re: "Besplatan" rucak

Postod ОХОТНИК » Uto Mar 21, 2017 5:14 pm

ostres napisao:Ja ga najviše volim kao prilog jagnjetini :)

Волим га уз све и без ичега, али у том облику стварно је најбољи. :D :handgestures-thumbupleft:
Е сад нећу ни како ја хоћу!

Korisnikov avatar
sAx
Postovi: 2109
Pridružio se: Čet Nov 03, 2011 1:27 pm
Lokacija: Lazarevac

Re: "Besplatan" rucak

Postod sAx » Uto Mar 21, 2017 5:34 pm

:text-+1:
How long will an edge last?
Depends on the user, what he is cutting, how the blade is
ground and sharpened, the hardness and the steel grade.
Pretty much in that order I think.
Phil

Korisnikov avatar
gravesen
Postovi: 1434
Pridružio se: Sre Avg 24, 2011 10:25 pm
Lokacija: Бг-Вождовац

Re: "Besplatan" rucak

Postod gravesen » Uto Mar 21, 2017 7:48 pm

:D +2
''Aл тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветлија'' !

'' И ратне му товаре злочине,што је кости бранио очиње, бранио је Српство од дивљака и чувао гробове предака.''


Povratak na “Kuhinja”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta