Valjevski brancin u tegli, ili domaci mesni narezak

(Sakupljanje, Priprema, Recepti i Posuđe)
Korisnikov avatar
BR_
Postovi: 2597
Pridružio se: Pon Okt 25, 2010 7:22 pm
Kontakt:

Re: Valjevski brancin u tegli, ili domaci mesni narezak

Postod BR_ » Pon Dec 22, 2014 6:45 pm

Kuvas ga zatvoreno, i prakticno sterilises. Posle kuvanja poklopac stoji kao i na svakoj drugoj zimnici, tj ne klikce i uvucen je. Nekada su se ovakve konzerve cuvale nekoliko meseci na hladnom mestu. Na vrhu se uz sve to napavi sloj masti, koji ostatak stiti od vazduha. Tako da pretpostavljam da je desetak dana u frizideru apsolutno sigurno. U svakom slucaju, imam jos jednu, koja je u frizideru vec nedelju dana, tako da rap[ortiram kada je budem otvorio.

Inace su sendvici sa ovim, majonezom i rukolom odlicni. ;)
Inimicus Inimici Mei Amicus Meus Est
Βασιλεὺς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλευόντων
Basileus Basileon Basileuon Basileuonton

Korisnikov avatar
rista
Site Admin
Postovi: 1086
Pridružio se: Sre Nov 24, 2010 9:56 pm
Lokacija: Beograd

Re: Valjevski brancin u tegli, ili domaci mesni narezak

Postod rista » Uto Dec 23, 2014 1:15 am

s obzirom da se nekada meso stavljalo u mast i tako cuvalo na duze periode (pod uslovom da ta mast ne uzegne od toplote) na hladnom
ovako zatvoreno u tegli posle kuvanja ima da traje koliko hoces......vidim da cu i ja morati da napravim koju teglu, cisto da vidim koliko ce da traje ;)

Korisnikov avatar
Hobo
Site Admin
Postovi: 3459
Pridružio se: Ned Okt 24, 2010 8:16 pm

Re: Valjevski brancin u tegli, ili domaci mesni narezak

Postod Hobo » Uto Dec 23, 2014 9:21 am

rista napisao:...cisto da vidim koliko ce da traje ;)

Sadrzaj u tegli? U zavisnosti od velicine tri-cetiri obroka :D

Korisnikov avatar
t03a
Postovi: 2537
Pridružio se: Uto Mar 27, 2012 9:41 am

Re: Valjevski brancin u tegli, ili domaci mesni narezak

Postod t03a » Uto Dec 23, 2014 10:57 am

Ak ouspete da zatvorite teglu tako da nema vazduha izmedju poklopca i sadrzaja, ili je vakumirana ili napunjeba inertnim gasom, sadrzaj moze da stoji dugooo dugo vremena, u kombinaciji sa dosta soli, masti i vitamina C moze da potraje par godina ...
scio me nihil scire
ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα hèn oîda hóti oudèn oîda
Tout ce que je sais c'est que je ne sais rien
I know that I know nothing

Korisnikov avatar
Hobo
Site Admin
Postovi: 3459
Pridružio se: Ned Okt 24, 2010 8:16 pm

Re: Valjevski brancin u tegli, ili domaci mesni narezak

Postod Hobo » Uto Dec 23, 2014 11:57 am

Da bi sadzaj bio zastiocen, pre svega mora da bude pasterizovan tj. da se termicki neutralisu potencijalni patogeni. Vakuumizacija nije od pomoci jer postoji sirok spektar anaerobnih bakterija kojima ne smeta nedostatak kiseonika. Neke namirnice u svom sastavu imaju enzime koji mogu dovesti do autokatalize tj. razlaganja hranljivih materija (meso je medju njima). Tako da je nezahvalno govoriti o "sigurnim nacinima" jer se i kod dodavanja konzervansa u ozbiljnim kolicinama rok trajanja ogranicava u zavisnosti ood uslova cuvanja. Sa druge strane, nisu ni sve bakterije koje izazivaju truljenje mesa patogene pa se cesto i "smrdljivo" meso moze konzumirati nakon termicke obrade.
Ali, ovo je vec za novi topic o konzerviranju hrane.

Korisnikov avatar
t03a
Postovi: 2537
Pridružio se: Uto Mar 27, 2012 9:41 am

Re: Valjevski brancin u tegli, ili domaci mesni narezak

Postod t03a » Uto Dec 23, 2014 12:17 pm

Pasterizacija se podrazumeva, nisam ni mislio da se bilo sta radi bez predhodne pasterizacije, to je osnova svega.
scio me nihil scire
ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα hèn oîda hóti oudèn oîda
Tout ce que je sais c'est que je ne sais rien
I know that I know nothing

Korisnikov avatar
duler
Postovi: 317
Pridružio se: Pet Okt 28, 2011 7:47 am
Lokacija: Niš

Re: Valjevski brancin u tegli, ili domaci mesni narezak

Postod duler » Uto Dec 23, 2014 1:04 pm

Sto se mene tice ne mora ni da se zatvara tegla, odma cu gu icepim :chores-chopwood: :dance: :srecica:

Korisnikov avatar
Mitosaurus
Postovi: 147
Pridružio se: Uto Jan 08, 2013 8:29 am

Re: Valjevski brancin u tegli, ili domaci mesni narezak

Postod Mitosaurus » Sre Dec 24, 2014 11:40 am

BR_ napisao:

Inace su sendvici sa ovim, majonezom i rukolom odlicni. ;)

To je sigurno...pričo mi deda...pokosi livadu, do pola, pa kad namaže majonez, otvori teglu sa mlevenim prasićima, napravi sendvič, potegne mal viskija, pospe rukolice...pa udri...sve uz kiselu salatu od brokolija :character-oldtimer:
ISTERUJEM ZLO - UTERUJEM DOBRO

Korisnikov avatar
Pan
Postovi: 617
Pridružio se: Uto Mar 01, 2011 12:29 am
Lokacija: N Bgd

Re: Valjevski brancin u tegli, ili domaci mesni narezak

Postod Pan » Sre Dec 24, 2014 11:43 am

:lol: U, pa deda ti je fenser. Imalo se, moglo se

Korisnikov avatar
Hobo
Site Admin
Postovi: 3459
Pridružio se: Ned Okt 24, 2010 8:16 pm

Re: Valjevski brancin u tegli, ili domaci mesni narezak

Postod Hobo » Sre Dec 24, 2014 2:35 pm

Joj, to bese onaj mucenik sto je umro u 97-oj godini zivota od prijapizma? :shock:
Eh, a da se zdravije hranio (manje majoneza i brancina a vise nesoljenog brokolija i kurkume) mozda bi docekao i 98-mu... :cry:


Povratak na “Kuhinja”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost