Suvo meso

(Sakupljanje, Priprema, Recepti i Posuđe)
Korisnikov avatar
canis lupus
moderator
Postovi: 995
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 9:11 pm

Re: Suvo meso

Postod canis lupus » Sre Feb 12, 2014 4:50 pm

divlji pecarosh napisao:... nisi ni odgovarao na mejl ...


Можда је мејл у џанку па га Сале није ни видео, немо' да си на крај срца.. :handgestures-thumbupleft:
I'm gonna make him an offer he can't refuse

Korisnikov avatar
veselibajker
Postovi: 2352
Pridružio se: Čet Mar 22, 2012 12:24 pm
Lokacija: Beograd

Re: Suvo meso

Postod veselibajker » Sre Feb 12, 2014 5:00 pm

Ova tema je otišla na drugu stranu od početne.
Sada je: Suvo meso i kako ga vi jedete
Analizirajući neke druge stvari i čuvanje podataka, obavezno preporučujem da svako ko je u prilici opiše, fotografiše, izdetaljiše proces sušenja mesa u svom kraju. Nekada u budućnosti biće to vredan podatak. Prilazak i ulazak u EU doneće nam mnogo zabrana i ograničenja koja će za sobom povući i napuštanje nekih tradicija. Niko se neće setiti svih detalja što će ostaviti mesta nagađanjima i greškama. Ostaće samo proces 'sušenja' uz pomoć pomenute nitratne soli. Ogromne razlike u kvalitetu mesa primetne su između domaće svinje svaštare i svinje koja je uzgajana na industrijski način - jedi brzo da brzo porasteš!
Što se tiče proizvodnje rakije, kod nas je osnovni problem kako sačuvati recepturu i kvalitet pored teturajućih prilika koje se vrzmaju oko kazana. :D Gde nema pameti, nema ni ujednačenog kvaliteta. Dok sam bio mlađi i u rodnom kraju, redovno sam bio angažovan na prikupljanju šljive za rakiju (minimalne količine su išle u džem). Ni jedan list, ni jedna peteljka nisu išli u posudu sa šljivom. Malobrojni ekstremisti su vadili i semenke iz voćaka - za rakiju koja ide u kućnu upotrebu.
Живи и пусти друге да живе!

Korisnikov avatar
Jones
Postovi: 409
Pridružio se: Ned Sep 30, 2012 8:53 pm
Lokacija: Zrenjanin

Re: Suvo meso

Postod Jones » Sre Feb 12, 2014 5:01 pm

Joj ovo je bas lepa tema, ali mi nekako posna bez slika, pa reko da je malo obogatimo. Ovako to radi moj cale, a i ja sam pokupio malo od te vestine...

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Prijatno...
"Twenty years from now you will be more disappointed by the thinks you didn't do than by the ones you did do" Mark Twain

divlji pecarosh
Postovi: 314
Pridružio se: Uto Nov 16, 2010 5:44 pm

Re: Suvo meso

Postod divlji pecarosh » Sre Feb 12, 2014 5:04 pm

Koliko se ja secam sa predavanja iz ekologije coveka, Hercegovci i Skandinavci su najvisi u svetu u proseku. Ne secam se bas tacno proseka, moguce je da je tih 185 u proseku, ali secam se daje na moju konstataciju" da i nije neka razlika par cm" profesor rekao da je i te kako velik i 1cm u proseku a kamoli nekoliko cm.
Sto se tice Saleta i mejla- i vise nego dobro on zna o cemu ja govorim :teasing-poke:

Svako dobro

Korisnikov avatar
Dane
Postovi: 836
Pridružio se: Sub Dec 18, 2010 3:23 pm
Lokacija: Gostivar. R.Makedonija

Re: Suvo meso

Postod Dane » Sre Feb 12, 2014 5:04 pm

Jones, raj zamisljam kao na ove tvoje slike....uz koju sarmicu :handgestures-thumbupleft: .

Korisnikov avatar
t03a
Postovi: 2508
Pridružio se: Uto Mar 27, 2012 9:41 am

Re: Suvo meso

Postod t03a » Sre Feb 12, 2014 5:10 pm

@Jones sam.tak. :handgestures-thumbupleft: :obscene-drinkingcheers:
scio me nihil scire
ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα hèn oîda hóti oudèn oîda
Tout ce que je sais c'est que je ne sais rien
I know that I know nothing

divlji pecarosh
Postovi: 314
Pridružio se: Uto Nov 16, 2010 5:44 pm

Re: Suvo meso

Postod divlji pecarosh » Sre Feb 12, 2014 5:22 pm

Sto se tice te svinje svastare(svinja koja jede cist kukuruz i jecam, travu i splacinu i koja se nekoliko meseci gaji duze za istu kilazu od one na farmi) i te svinje sa farme je ogromna razlika sto se tice ukusa i zdravlja. Svinje na farmama se hrane koncentratima koji u sebi imaju hormone i daju im se preventivno antibiotici i meso ima veci procenat vode, tako da je itekako velika razlika u mesu, narocito ako ce to meso i susi...

Sto se tice rakije, ne slazem se da je najveci problem pijanac koji se gura oko kazana, vec nas mentalitet da ne zelimo da ucimo tj. da primenjujemo i savremenu tehnologiju, zatim zelja da imamo sto vise rakije(a kvalitet i kvantitet ne ide ruku, pod ruku), zatim to sto ne cenimo i ne znamo sta je kvalitet(edukacija na niskom nivou)...
Sto se tice peteljki i lisca, nikako u kljuk, naravno i koscica se odvaja( kod ranke je to problem, jer nije cepaca i jedino kod nje mi ostanu i koscice u kljuku, ali zato u kazan ne idu, obavezno je i pranje, zatim selekcioni kvasac.... i jos dosta drugih ispostovanih uslova da bi rakija bila dobro, naravno osnovno je branje zdravih plodova u tehnoloskoj zrelosti i na kraju milovanje i tepanje oko sazrevanja i starenja u hrastovom buretu...

divlji pecarosh
Postovi: 314
Pridružio se: Uto Nov 16, 2010 5:44 pm

Re: Suvo meso

Postod divlji pecarosh » Sre Feb 12, 2014 5:26 pm

Jones - po kolicini garezi u pusnici, da se zakljuciti da nije mlada i da se izrabljuje :text-bravo:
U mom kraju nisu ostre zime, pa je tesko izvodljivo susiti sunku...
Ova tema je izgleda ljudima bas inspirativna :teasing-poke:
Svako dobro

Korisnikov avatar
t03a
Postovi: 2508
Pridružio se: Uto Mar 27, 2012 9:41 am

Re: Suvo meso

Postod t03a » Sre Feb 12, 2014 5:46 pm

divlji pecarosh napisao:U mom kraju nisu ostre zime, pa je tesko izvodljivo susiti sunku...


Susenje se obavlja suvim vazduhom, temperatura igra ulogu ali samo ako predje neku granicu.
Druga je stvar sto je hladan vazduh najcesce i suv vazduh.
scio me nihil scire
ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα hèn oîda hóti oudèn oîda
Tout ce que je sais c'est que je ne sais rien
I know that I know nothing

divlji pecarosh
Postovi: 314
Pridružio se: Uto Nov 16, 2010 5:44 pm

Re: Suvo meso

Postod divlji pecarosh » Sre Feb 12, 2014 5:52 pm

Ne suv vazduh jer bi se onda meso naglo osusilo i uhvatila bi se pokorica... ali ne i vlazan, vec je idealno 70% vlaznosti vazduha, a za sunku treba i znanje i klima, prvo znanje oko pripreme za salamurenje, zatim oko 6 nedelja u salamuri, zatim ako je mala sunka treba da se susi bar 6 meseci, a ako je veca cak i par godina - kod mene u ravnici, na 70mnv to je tesko izvodljivo, mislim da necu ni pokusavati, lakse je izvaditi kost i iseci na dva-tri parceta...

Svako dobro


Povratak na “Kuhinja”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost