Suvo meso

(Sakupljanje, Priprema, Recepti i Posuđe)
divlji pecarosh
Postovi: 314
Pridružio se: Uto Nov 16, 2010 5:44 pm

Re: Suvo meso

Postod divlji pecarosh » Sre Feb 12, 2014 8:55 am

Tesko da cu ja prihvatiti taj vas cacanski termin, posto sam lokal patriota pre ce biti moravski brancin, ili jos lokalnije - veliko-moravski brancin :teasing-tease:
Svako dobro

Korisnikov avatar
veselibajker
Postovi: 2365
Pridružio se: Čet Mar 22, 2012 12:24 pm
Lokacija: Beograd

Re: Suvo meso

Postod veselibajker » Sre Feb 12, 2014 9:29 am

Hvala охотнику na pomoći!
Ja naivan pomislio da ljudi s kopna znaju kako izgledaju ptice prasice i čačanski brancini. Sad nam nedostaju priče o istoriji sušenja mesa, značaj za ratovanje, tradicionalne metode, razlike od kraja do kraja... malo svađe oko toga ko bolje suši meso... :D
Живи и пусти друге да живе!

Korisnikov avatar
ОХОТНИК
moderator
Postovi: 1041
Pridružio se: Pet Dec 21, 2012 10:45 am
Lokacija: ВИНОград

Re: Suvo meso

Postod ОХОТНИК » Sre Feb 12, 2014 10:19 am

divlji pecarosh napisao:Tesko da cu ja prihvatiti taj vas cacanski termin, posto sam lokal patriota pre ce biti moravski brancin, ili jos lokalnije - veliko-moravski brancin :teasing-tease:


Потпуно си у праву, исто тако су ајвар, кајмак и шљивовица традиционални словеначки прозиводи. :D
Мало сам разочаран, "дивљи пецарош", а не познајеш врсте рибе. :character-ariel:
Што се тиче географије (ни ту ниси баш најjачи) :doh: , тај Bеликоморавски бранцин није лосос да плива узводно, него се спустио из
Чачка преко Западне Мораве и стигао у ваше крајеве. :clap:
Е сад нећу ни како ја хоћу!

Korisnikov avatar
t03a
Postovi: 2528
Pridružio se: Uto Mar 27, 2012 9:41 am

Re: Suvo meso

Postod t03a » Sre Feb 12, 2014 10:40 am

hehe!

Sto ne bi bio jednostavno Moravski brancin pa da povezemo sve uz/niz Moravu :D
scio me nihil scire
ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα hèn oîda hóti oudèn oîda
Tout ce que je sais c'est que je ne sais rien
I know that I know nothing

vukovsin
Postovi: 1031
Pridružio se: Pet Nov 25, 2011 5:39 pm

Re: Suvo meso

Postod vukovsin » Sre Feb 12, 2014 11:21 am

Мислим да је нешто могло да залута у Мораву и низ Ибар....

divlji pecarosh
Postovi: 314
Pridružio se: Uto Nov 16, 2010 5:44 pm

Re: Suvo meso

Postod divlji pecarosh » Sre Feb 12, 2014 1:17 pm

Kud me pogodi gde sam najtanji, jos da si preko te geografije i ihtiologije poceo da prozivas da sam tanak i u istoriji, geometriji, fizici, logici, filozofiji... i da si povrh toga rekao kako sam nikakav domacin a samim tim i Srbin, ja bi morao da ti kazem da ni kod vas nije autohton taj brancin, no je od Arnauta preko Hajle, Prokletija i Ibra stigao u te vase(uvek spremne na bunu) krajeve... mozda bi se i povela rasprava i koji je to vas rod od Arnauta ucio kako se susi meso :teasing-poke:(a ako bi ti poceo da se vadis da to nije tacno jer Arnauti ne jedu svinje, ja bi dodao da ste ucili od njih kako se generalno susi meso ili bi vec izvadio keca iz rukava, pa rekao da i kod Arnauta itekako ima pravoslavaca i katolika)...
ovako cu samo reci da su ipak autohtoni krajevi za susenje mesa oduvek bili krsni krajevi u Hercegovini, no to ce pretpostavljam bolje znati Hogar, jer ja nisam bas nesto ni visok, ni krupan :obscene-drinkingcheers:
A sto se tice te sljivovice, ipak da uozbiljim pricu, nazalost ko sto nije sljivovica autohtoni slovenacki proizvod, isto tako nije ni nas... u svetskoj literaturi se Srbija jako malo pominje sto se tice sljivovice, mnogo vise se spominju npr. Bugari... a da kod nas seljaci nemaju pojma o fizici i hemiji, a samim tim i tehnoloskom procesu, kako napraviti kvalitetnu rakiju( ne samo sljivovicu) nemaju pojma... Zato kad dodjes u neko selo i uzmes 100 razlicitih rakija ni jedna nije ista i uglavnom je loseg kvaliteta(cast izuzecima), samim tim nemamo usaglasenu tehnologiju i samim tim nismo ni mogli da zastitimo sljivovicu jer u nasem narodu se jako malo postuje intelektualna svojina tj. tehnoloski proces za pravljenje bilo kog proizvoda, a da je to tako govori nam i nas odnos u drustvu, podvlacim generalno- tu ne pripadaju svi Srbi, prema ljudima koji imaju znanja, a kakav je odnos prema pevaljkama, politicarima, sumljivim biznismenima, fejsbuku, tviteru, ogovaranju... koliko je degradirano zanimanje profesora tj. ljudi koji uce decu, samim tim i narod i da ne nabrajam...
Sto se tice ajvara i kajmaka, da su dobri, dobri su a da su izvorno bas nasi - zaista ne znam

uh kud me dirnu `de sam najtanji :obscene-drinkingcheers:
Svako dobro

vukovsin
Postovi: 1031
Pridružio se: Pet Nov 25, 2011 5:39 pm

Re: Suvo meso

Postod vukovsin » Sre Feb 12, 2014 2:09 pm

Стара Херцеговина антрополошки гледано допире све до ''пред врата'' Краљева тако да има ту нешто...А гледано по очевини,ту смо тек кршевити-тј.упућени у варијанте сушења
јагњећег и брављег меса...
Најбоље би било,како већ мудри Охотник вели,да ми направимо неки ''семинар'' па да повадимо сечива и да попаднемо по сувом месу....А наравно,подразумева се и ''текућа''
проблематика:шљива,крушка,дуња,јечмене прерађевине...

divlji pecarosh
Postovi: 314
Pridružio se: Uto Nov 16, 2010 5:44 pm

Re: Suvo meso

Postod divlji pecarosh » Sre Feb 12, 2014 2:24 pm

Ma davnih dana su Hercegovci presli preko Maglica i uputili se preko Save i Dunava... i moji pitomi krajevi uz Veliku Moravu(izedju Smedereva I velike Plane) su bili skoro potpuno pusti pre 250 godina, u vreme velikih previranja i Austro - Turskih ratova, pa su dve glavne struje u migraciji stanovnistva bile Kosovska( oni su zauzeli pitome i ravne krajeve jer su iz takvih krajeva i dosli i na njih navikli, ovoj struji i moji preci pripadaju) dok se Hercegovacka struja naselila po brdima. Danas u mom kraju ima samo oko 5% stanovnistva koje je po poreklu autohtono tj. da su starosedeoci.
Mala zanimljivost i dokaz da su se Srbi selili i u suprotnom pravcu, je to da sje posle pada Smedereva 1459 stanovnistvo napustilo ove krajeve i naselilo predele oko planine Kozare. Jos jedna zanimljivost za sve one koji su po poreklu Hercegovci je ta da su zajedno sa Skandinavcima u proseku najvisi na svetu!
A sto se tice mascenja tih ugljenicnih seciva o slaninicu, ja sam za ;)
Svako dobro

Korisnikov avatar
Hobo
Site Admin
Postovi: 3455
Pridružio se: Ned Okt 24, 2010 8:16 pm

Re: Suvo meso

Postod Hobo » Sre Feb 12, 2014 3:49 pm

Cini mi se da Masaji drze prvo mesto po visini?
Tzv. "Dinarski tip" (antropoloski) ima najsire kukove i najveca stopala u odnosu na visinu.
Ja generalno pripadam tipu "alav na meso" a ne bezim ni od rakije...

vukovsin
Postovi: 1031
Pridružio se: Pet Nov 25, 2011 5:39 pm

Re: Suvo meso

Postod vukovsin » Sre Feb 12, 2014 4:19 pm

Херцеговци држе прво место у Европи са 1,85 у просеку.....Онда,сви смо за,чекамо прилику за упоредни тест суво месо/лкарбонци/ракијица...А прилике стварају људи па...


Povratak na “Kuhinja”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost