Riba na neke moje nacine

(Sakupljanje, Priprema, Recepti i Posuđe)
Dule
Postovi: 50
Pridružio se: Pet Sep 14, 2012 8:16 pm

Riba na neke moje nacine

Postod Dule » Čet Sep 27, 2012 2:30 pm

SARDINA-MARINET
Evo da za ljubitelje sardine odam tajnu koju me je naucio starac.Uzme se riba sitnija(oko 200-300 g komadi sa obavezno isecenom glavom,veci komadi se i vise kuvaju i zato ja koristim manje).Riba moze biti babuska(karas),deverika,mrena,klen,bodorka,beovica cak se moze stavljati i somcic patuljasti cverglan ali mu se seku bodlje sa strane i na ledjima.Ociste se,dobro ispere,iseku glave a zatim se na dno suda u kojem ce se kuvati sardina(na Moravi je nazivaju marinet)postave grancice u vidu resetki da riba ne bi zagorela.Grancice moraju biti ciste,suve i oljuscene od kore.Potom slozimo red ribe da prekrije dno i sipamo vegetu i kasicicu sirceta(sirce nagriza kosti i tako ribu mozemo jesti celu,bez vadjenja kosti,sirce najbolje bip).Sirce pospemo svuda da se ravnomerno rasporedi.Potom mozemo staviti i sargarepu secenu na kolutice,svez persunov list ali ja stavljam cisto bez toga,sve je to je stvar ukusa.Potom redjamo opet red ribe pa opet vegetu i sirce i tako do kraja.Kad poredjamo ribu opet sipamo kasiku veliku sirceta i sipati dosta ulja da prekrije ribu celu.Tako propremljen lonac staviti na kraj vatre,tiha vatra kao za sarmu.Na pocetku ne stavljati poklopac da ispari voda(na vrhu izlazi belo),jedno pola sata je dovoljno da voda ispari i ostane samo cisto ulje,a zatim poklopiti.Sardina se kuva u zavisnosti od debljine ribe,manje ribe oko 3 sata a krupniji komadi 6-7 sati.Sardinu ne mesati vec samo povremeno prodrmati serpu.Pri kraju probati komad i ako je kuvana ostaviti da se ohladi.Komadi moraju da ostanu celi i imaju istu boju kao sveza riba.Ovako skuvana sardina se moze ostaviti u tegli i naliti uljem u kojem se kuvala i moze se cuvati za kasnije jelo..Sardinu na tanjiru posuti svezim persunovim listom i sluziti sa krompir salatom.

Dule
Postovi: 50
Pridružio se: Pet Sep 14, 2012 8:16 pm

Re: Riba na neke moje nacine

Postod Dule » Čet Sep 27, 2012 2:38 pm

SUSENA RIBA-SARAGA
Jos jedan recept sa Morave a delo mog tasta Stanoja.Sitniju ribu ocistiti i busenjem(igla sa malo jacim koncem koji ne gori) i naredjati na konac.U kotlicu sa uljem koje je zagrejano za przenje nekoliko puta provuci ribu.Riba ce se malo skupiti,iskriviti ali to nema veze.Potom se ostavlja da visi u pusnici i dok se ne osusi.Ribu susiti tako da se oba kraja konca vezu za eksercice koji su zakovani na 2 daske.Ribu razvuci po koncu da ne dodiruje jedna drugu jer se tako bolje susi.Ovako suva riba se moze ubacivati u razne vrste jela umesto mesa.

Korisnikov avatar
Hogar
Postovi: 1538
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 9:27 pm

Re: Riba na neke moje nacine

Postod Hogar » Čet Sep 27, 2012 2:55 pm

Чек, чек..... ове сардине су заправо пржене у дубокој масноћи а не куване у класичном смислу?

Које уље се користи, сунцокретово?
Најбоља пржена риба коју сам пробао је била пржена на палмином уљу..... леп укус али уље скупо к'о отров.
° ° °
vlay napisao:Kad neko zameni plazni hedonizam i toples za mukotrpno veranje po planini to znaci da je u pitanju posebna vrsta budale. :handgestures-thumbupleft:

Dule
Postovi: 50
Pridružio se: Pet Sep 14, 2012 8:16 pm

Re: Riba na neke moje nacine

Postod Dule » Čet Sep 27, 2012 2:57 pm

RIBA NA STANOJEV NACIN.
Opet jedan recept koji sam naucio od tasta,velikog ljubitelja prirode,lovca ribolovca.Covek i danas u 75 godini plete mreze ribarske svih vrsta,korpe od pruca,pravi cetke,kuje,aktivno lovi i veliki je gurman.Ova riba smo spremali na takmicenju u V.banji prosle godine i osvojili 3 mesto.Komadi od 300,400 g se ociste,operu i uvaljaju u projino brasno,obicno brasno,alevu papriku,vegetu,so a zatim prze na plehu ili u talandari(tanjiraca)Riba je gotova kad lepo porumeni ali predpostavljam da svi znate da ispecete ribu.Ulje na kojem se przila riba ostaviti u drugu posudu.Zatim se riba isprzena stave u serpu a preko nje se sipa mesavina od ulja u kojem se przila riba,vrlo malo sirceta(pola kasiucice),belog luka glavica-dve i persunovog lista.Kada se sipa sve,staviti poklopac na serpu i sa obe ruke protresti serpu da se sve sjedini.Ribu sluziti toplu.

Dule
Postovi: 50
Pridružio se: Pet Sep 14, 2012 8:16 pm

Re: Riba na neke moje nacine

Postod Dule » Čet Sep 27, 2012 3:00 pm

Obicno suncokretovo ulje.Pa mi zovemo to kuvanje ali u sustini je przenje u dubokom ulju.Riba malo otpusta vode ali ovo se radi obavezno na tihoj vatri,samo malo da krcka kao sarma.Ima tih ulja pun k...c ali sva su skupa kao otrov i tesko se nalaze.Po pravilu riba je najlepsa u maslinovom ulju ali ja ne volim njegov miris.

MILAN
Postovi: 638
Pridružio se: Pon Feb 28, 2011 9:55 pm
Lokacija: Smederevska Palanka

Re: Riba na neke moje nacine

Postod MILAN » Čet Sep 27, 2012 3:20 pm

Odlicni recepti! Treba znati da maslinovo ulje dobija odredjena kancerogena svojstva kada se przi. Ja ga jedem u svim salatama i termicki ne obradjeno. Uvek ga ima u kuci ali kad vidim da neko na njemu przi... NE NE NE :naughty:
Sto se tice palminog ulja, mislim da je bespotrebno imati ga u kuci. Lepo je ali je ono prvenstveno preporucljivo restoranima i drugima koji u fritezama, i ko zna cemu jos, prze na istom ulju vise puta sto pregoreva obicno suncokretovo ulje pa, blago receno, kvari hranu i miris i ukus (citaj: opet kancerogeno). Dakle, palmino ulje je preporucljivo cak i za vise spremanja pa je samim tim i cena jaca jer ko je lud da proda litar ulja danas pa tek prekosutra.
Baš nemam dara za recenzije!

Korisnikov avatar
Vrabac
Nožar
Postovi: 892
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 8:29 pm

Re: Riba na neke moje nacine

Postod Vrabac » Čet Sep 27, 2012 3:24 pm

Probao sam takve "sardine" od Karaša, super klopa! Mislim da je umesto sirćeta korišten limunov sok

Dule
Postovi: 50
Pridružio se: Pet Sep 14, 2012 8:16 pm

Re: Riba na neke moje nacine

Postod Dule » Čet Sep 27, 2012 3:31 pm

Da u pravu si,nije preporucljivo prziti na maslinovom ulju ali dosta njih to radi.Za palmino neznam.A ja stavljam sirce jer razjede kosti a za sok limunov neznam.Moguce jer je i to neka vrsta sirceta ali da ne lupam jer nisam probao.

Korisnikov avatar
SashaM
Postovi: 540
Pridružio se: Sub Avg 20, 2011 3:31 pm
Lokacija: Beograd, Voždovac

Re: Riba na neke moje nacine

Postod SashaM » Čet Sep 27, 2012 11:45 pm

Dule napisao:SARDINA-MARINET
Evo da za ljubitelje sardine odam tajnu koju me je naucio starac.Uzme se riba sitnija(oko 200-300 g komadi sa obavezno isecenom glavom,veci komadi se i vise kuvaju i zato ja koristim manje).Riba moze biti babuska(karas),deverika,mrena,klen,bodorka,beovica cak se moze stavljati i somcic patuljasti cverglan ali mu se seku bodlje sa strane i na ledjima.Ociste se,dobro ispere,iseku glave a zatim se na dno suda u kojem ce se kuvati sardina(na Moravi je nazivaju marinet)postave grancice u vidu resetki da riba ne bi zagorela.Grancice moraju biti ciste,suve i oljuscene od kore.Potom slozimo red ribe da prekrije dno i sipamo vegetu i kasicicu sirceta(sirce nagriza kosti i tako ribu mozemo jesti celu,bez vadjenja kosti,sirce najbolje bip).Sirce pospemo svuda da se ravnomerno rasporedi.Potom mozemo staviti i sargarepu secenu na kolutice,svez persunov list ali ja stavljam cisto bez toga,sve je to je stvar ukusa.Potom redjamo opet red ribe pa opet vegetu i sirce i tako do kraja.Kad poredjamo ribu opet sipamo kasiku veliku sirceta i sipati dosta ulja da prekrije ribu celu.Tako propremljen lonac staviti na kraj vatre,tiha vatra kao za sarmu.Na pocetku ne stavljati poklopac da ispari voda(na vrhu izlazi belo),jedno pola sata je dovoljno da voda ispari i ostane samo cisto ulje,a zatim poklopiti.Sardina se kuva u zavisnosti od debljine ribe,manje ribe oko 3 sata a krupniji komadi 6-7 sati.Sardinu ne mesati vec samo povremeno prodrmati serpu.Pri kraju probati komad i ako je kuvana ostaviti da se ohladi.Komadi moraju da ostanu celi i imaju istu boju kao sveza riba.Ovako skuvana sardina se moze ostaviti u tegli i naliti uljem u kojem se kuvala i moze se cuvati za kasnije jelo..Sardinu na tanjiru posuti svezim persunovim listom i sluziti sa krompir salatom.


Na ovaj način(vrlo sličan) smo spremali letos u kampu sveže ulovljenu morsku ribu (skuša, ugor, murina, bukva,špar). Potrbno je bilo dobrih 6 sati da se sve lepo ukrčka (mada je ugor trebalo ostaviti još jedno dva sata da bi se sve kosti lepo raspale). Ja volim da malo propržim na talandari kada se sve ovo lepo ukrčka jer onda dobije još bolji ukus. Ovako je izgledalo letos bez dodatnog propržavanja:
Slika

Korisnikov avatar
rinos
Postovi: 387
Pridružio se: Sub Jan 15, 2011 1:42 pm
Lokacija: more

Re: Riba na neke moje nacine

Postod rinos » Čet Nov 20, 2014 7:38 pm

evo i moja verzija

Slika

srdelu zasjeći iza glave samo da se prekine centralna kost i onda se jednim potezom odvoji glava i izvuču iznutrice,neko ih opere i pobriše netko samo pobriše,(glavno da se većina ljuske skine,a ako malo i ostane -nema veze)
nakon toga ih pobrašnimo i kratko ispečemo na tavi(minutu sa obe strane) u mješavini običnog(suncokretovo ili slično)i maslinovog ulja

Slika

izvditi srdele a ulje iz tave procijediti od ostataka brašna

Slika

na tom ulju se omekša kapula(crveni luk) i češnjak(bijeli luk),po volji se doda začina(papar u zrnu,mažuran,ružmarin,kadulja,lovor,petrusimul itd)

Slika

na ovu količinu(mizernu   :D )staviti pola decilitra vode i pola kvasine(sirće) i to sve preliti po srdelama

Slika

ja dodam kapare a može i limun ili nešto što vam paše,kada se ohladi,staviti u hladnjak na jedan dan,može se to jesti i odmah ali je bolje malo ostaviti da riba upije sve arome(okus se može korigirati po osobnom guštu,dodati limuna,octa ili šećera i sl.)
bilo koja plava riba(a ne vidim razlog zašto i druge vrste ne bi završile u tavi) se može pripremiti na ovakav način i može stajati bar tri tjedna u hladnjaku.
Parce mihi, Domine, quia Dalmata sum


Povratak na “Kuhinja”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost