Kornjače, zmije, žabe i ostali delikatesi

(Sakupljanje, Priprema, Recepti i Posuđe)
Korisnikov avatar
dany boy
Postovi: 6
Pridružio se: Pet Feb 08, 2013 7:28 pm

Re: Kornjače, zmije, žabe i ostali delikatesi

Postod dany boy » Ned Feb 10, 2013 7:55 pm

Puzevi su odlicni mada teski za stomak u vecim kolicinama, probao sam zivog puza spremanje minimalno samo ma ga istrljate maramom i progutate, recepte sam dobio od mog zastavnika (tesko odbiti njegovu kuhinju) :D pripremao sam pohovane i gulas od njih, pravi delikates... Kornjaca sumska je super ako se kombinuje sa pecurkama( lisicarka i vrganj) mada sva ta procedura klanja, otvaranje oklopa je lako na sastvima malo ozbiljnijim nozem ili sekiriciom, dranje zna da istupi skoro svaki noz , mesa je malo :D jaja iskoristite za pohovanje bilo cega ;) Dzigericu koja je zdrava i velika skoro kao kornjaca koju eliminisete, moze sa povrcem i koprivom, deci krvi kornjace ima proteina kao 1kg juneceg bifteka izuzetna za vracanje energije. Zabe nisu lose pohovane tj bataci, isto iziskuje dranje odvajanje priprema je dugacka ali moze da zasiti.Smuka sam probao na zaru i u "gulasu" nije bio los sa zacinima, imao sam prilike da probam beolusku ali nisam jer mi ostao njen odbrambeni miris u nosu dugo :D Mravi su ok mada kiseli :D u 'velikoj" kolicini izazivaju hipoksiju, neko kaze da su bogati vitaminom c, mravlja jaja takodje. Larve iz trilih debla i zemlje uzasnog su ukusa mada bogato belancevinama ko izdrzi da mu ostane u zelucu. divlji golub, vrabac u gulas varijanti odlicni su, recni rakovi i skoljke u zaru :D Dobra termicka obrada gmizavaca i vodozemaca trebalo bi da poubija bakterje mada "ali" uvek postoji :character-oldtimer: sva jaja u prirodi su jestiva mada nije svako sveze, Naspite u jednu ciniju vode i dodajte u nju malo soli. Ako se jaje spusti horizontalno na dno onda je extra sveze, a ako jaje pluta ono je staro. To je to od prilike na mom meniu. Super je tema i drago mi je da neko degustira blagodeti prirode :handgestures-thumbupleft:

Korisnikov avatar
Hobo
Site Admin
Postovi: 3459
Pridružio se: Ned Okt 24, 2010 8:16 pm

Re: Kornjače, zmije, žabe i ostali delikatesi

Postod Hobo » Ned Feb 10, 2013 8:27 pm

Pojeo si termicki neobradjenog puza??? Nije cudo sto te je mucio zeludac. Cak i kada se sluz dobro ispece/skuva potpuno je nejestiva. Najbrzi nacin za spremanje puzeva je da se ljustura probije na par mesta i puz ubaci u zar. Nakon nekoliko minuta, lako se izvuce iz ljusture, stopalo (koje je jedini jestiv deo) se odsece i od specene sluzi se ocisti struganjem. Inace, propisno ocisceni i spremljeni puzevi mogu se jesti u ozbiljnim kolicinama bez ikakvih problema (uobicajena porcija puzeva je 12 kom. i sasvim je OK cak i za zene).
Zabe nisu problematicne za obradu tj. deranje (iliti depantalonizaciju :D kako smo to zvali). Ukus im je super kada se isprze, vrlo slicno pilecem mesu.

Korisnikov avatar
gravesen
Postovi: 1438
Pridružio se: Sre Avg 24, 2011 10:25 pm
Lokacija: Бг-Вождовац

Re: Kornjače, zmije, žabe i ostali delikatesi

Postod gravesen » Pon Feb 11, 2013 10:40 am

Puzevi uvaljani u brasno i isprzeni su ,sto bi Odisej rekao uz casu vina,pravi specijalitet! :D
'' И ратне му товаре злочине,што је кости бранио очиње, бранио је Српство од дивљака и чувао гробове предака.''
"Nema boja sa Turcima dok ja malo nozem ne proradim"-Zeka Buljubasa

Korisnikov avatar
odiseys
muzičar
Postovi: 1218
Pridružio se: Pon Okt 25, 2010 4:33 pm

Re: Kornjače, zmije, žabe i ostali delikatesi

Postod odiseys » Pon Feb 11, 2013 9:37 pm

:banana-wrench: :banana-wrench: :banana-wrench:
gravesen,
ziva muka!
Prezivljavanje je to batice uz francuski kaberne
:character-oldtimer:

sto se puzeva tice, posle kuvanja, samo stopalo se vrati u ljusturu, napuni puterom sa belim lukom i zacinima, i bolje od cvaraka.
A naaaaajbolji recept za pripremu puzeva je sledeci:

Sakupiti dovoljno puzeva sa dobru druzinu.
Od zacina spremiti: beli luk, svez bosiljak, na planini nabrati vranilovu travu tj origano, majcinu dusicu takodje, biber obavezno.
Puter je neophodan zbog cuvenog Garlic Bread-a
Kad se svi sastojci skupe, stavi se voda da provri.
Dok voda ne prokljuca, druzina ode u kafanu i naruci vrucu jagnjetinu, a za to vreme divlji puzevi su ionako utekli :D
A little flesh, a little breath, and a reason to rule all – that is myself

Korisnikov avatar
rinos
Postovi: 387
Pridružio se: Sub Jan 15, 2011 1:42 pm
Lokacija: more

Re: Kornjače, zmije, žabe i ostali delikatesi

Postod rinos » Pon Feb 11, 2013 11:25 pm

Pužožderi,njih treba ostaviti bar nekoliko dana da se "ispurgaju" ilitiga očiste,tek onda je to prava stvar,doduše neko kaže da je dosta preko noći a drugi bi ih ostavili u mrežici da vise i do sedam dana

Puževe nakon perioda čišćenja skuhamo(operu se u hladnoj vodi i stave kuhati u dosta vode,pjenu koju puštaju treba izbacivati,gotovi su kada se lako vade iz kučice 45-60min)zatim ih očistimo,operemo i ocijedimo-
na tavi se u maslinovom ulju(lagana vatra da ulje ne gori)dinstamo isjeckanu ljutiku i isjeckanu pancetu,onda dodamo puževe.
Dinsta se dok se puževi ne “prosuše” onda dodajemo crvenu mljevenu papriku, pasate(rajčica) ili žlicu koncentrata od rajčice, vino, papar i 2-3 lista kadulje te posolimo i nastavimo krčkati dok ne zgusne,jede se tako ili uz dodatak palente,manistre,vino je obavezno(u dovoljnim količinama,ja prefriram crno ) :D
Jeo i zmije i glodavce(puh je na Braču vrhunski specijalitet,taj sendvič je posebna priča :D puh se ne dere samo se raširi i očiste iznutrice i tako sprži na žaru)
jazavca jednom s toliko čilija da je moglo biti bilo šta isti bi bio okus :angry-fire:
Žabe,opet je to specijalitet na određenim mjestima,(Neretljanski brudet od žaba,pohane žabe u Trilju)pa kad se jedu kako su naumljene da se jedu,nema greške :D
Iz mora sam jeo manje više sve što se može ovdje i još na nekim mjestima naći,sirovo,kuhano,sušeno,dimljeno i pečeno ;) i bolje je nego išta drugo i kad bi mogao birati uvijek bi rađe preživljavao uz more nego igdje drugo. :shhh:
Malo egzotičnija jela,pohana vlasulja,ježevi,sušena hobotnica ili morski pas(mačka) itd... :banana-wrench:
Parce mihi, Domine, quia Dalmata sum

vukovsin
Postovi: 1031
Pridružio se: Pet Nov 25, 2011 5:39 pm

Re: Kornjače, zmije, žabe i ostali delikatesi

Postod vukovsin » Uto Feb 12, 2013 6:39 am

Мештре,
То уз море већ није преживљавање,то је живот,ма уживанција...

Korisnikov avatar
odiseys
muzičar
Postovi: 1218
Pridružio se: Pon Okt 25, 2010 4:33 pm

Re: Kornjače, zmije, žabe i ostali delikatesi

Postod odiseys » Čet Feb 14, 2013 10:02 am

rinos napisao:Pužožderi,njih treba ostaviti bar nekoliko dana da se "ispurgaju" ilitiga očiste,tek onda je to prava stvar,doduše neko kaže da je dosta preko noći a drugi bi ih ostavili u mrežici da vise i do sedam dana

Puževe nakon perioda čišćenja skuhamo(operu se u hladnoj vodi i stave kuhati u dosta vode,pjenu...

UPravo tako!
Jednom smo se kacili po nekim brdima, ostali bez vode, pa smo kuvali puzeve u dragocenim zalihama Druidovog piva !
....
nekako nam je oprostio sto je ostao bez piva, ali ne moze da zaboravi svu muku ovog sveta dok je teglio plastiku u rancu :)
Moz' misliti kako je coveku koji ceo dan brekce, duva, i cedi se po teskom, teskom usponu, psuje goleme boce piva u rancu, i nada se kako ce se u tamo negde na vrhu, u zalazak, okrepiti pivom iz ranca !
Onda mu dusmani uzmu pivo , i skuvaju puzeve :)
A little flesh, a little breath, and a reason to rule all – that is myself

Korisnikov avatar
druid
moderator
Postovi: 1434
Pridružio se: Sre Dec 22, 2010 4:05 pm
Lokacija: Koliba u Lapovu

Re: Kornjače, zmije, žabe i ostali delikatesi

Postod druid » Uto Feb 19, 2013 9:45 am

Neka gore u paklu za to.... :(
:D

Korisnikov avatar
Mitosaurus
Postovi: 147
Pridružio se: Uto Jan 08, 2013 8:29 am

Re: Kornjače, zmije, žabe i ostali delikatesi

Postod Mitosaurus » Sre Jun 05, 2013 7:58 am

Ja sam zaljubljen u žablje batake. Možda zato što sam ih peko u tanjirači posle par kila smuđa, pa su mal tuknuli na odvratno meso smuđa, a tamo gde sam bacao ostatke od čišćenja smo tako slatko pecali kasnije. A prednji deo žabe koji vesla po vodi me je podsetio na one igračke koje ganci prodaju po vašariim...one što plivaju po lavorima :lol:
ISTERUJEM ZLO - UTERUJEM DOBRO

Korisnikov avatar
gray_wolf
Postovi: 812
Pridružio se: Sre Feb 01, 2012 6:23 pm
Lokacija: salaš

Re: Kornjače, zmije, žabe i ostali delikatesi

Postod gray_wolf » Sub Maj 31, 2014 11:59 pm

Имам питање комада један што се тиче јазаваца. Одувек сам слушао приче како постоје две подврсте које живе на нашим просторима,а то су наводно "свињски" и "псећи/керећи",први су као јестиви,а други нису. Ја баш нешто у то не верујем,а по интернету не успех наћи нешто о томе,па ако има ко да прозбори о томе. Имао сам вечерас у шетњи по атару сусрет са једним на неких 25-30 метара,па ме заинтересовало,а не нађох нигде.
Нисам знао где да поставим питање,па сам претраживачем форума дошао до ове теме,мислим да је прикладна.


Povratak na “Kuhinja”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost