Kornjače, zmije, žabe i ostali delikatesi

(Sakupljanje, Priprema, Recepti i Posuđe)
Korisnikov avatar
druid
moderator
Postovi: 1434
Pridružio se: Sre Dec 22, 2010 4:05 pm
Lokacija: Koliba u Lapovu

Kornjače, zmije, žabe i ostali delikatesi

Postod druid » Čet Maj 10, 2012 3:22 pm

Podseti me razgovor sa jednog drugog mesta da nismo nešto mnogo razmatrali konkretno ove životinjice kakvog su ukusa. Voleo bih (a verovatno nisam sam u tome) da čujem i tuđa iskustva vezano za konzumiranje istih. Ja ću da napišem ovo malo što znam a neka doda ko zna više i jeo više od mene. ;)
- Kornjača- jeo sam je u obliku supe. Mene je podsećala ukusom na jaku pileću supu sa prizvukom džigerice, prilično jaka, fino začinjena, Nisam je lično spremao, na terenu je neko od drugara majstorisao.
- Zmije sam jeo svakojako. Najlepša je bila sa zaprškom, kulturno napravljena sa svim začinima, milina za jesti, ko ne zna nikad ne bi pogodio šta jede. Spremao sam ih i sam ali dosta siromašno: očišćenu isečenu na komade veličine banane na žaru. Opet je bila OK ali bezukusna i bezmirisna, kao sredstvo za dobijanje energije, bez užitka. Na dodir mnogo podseća na zečetinu, bar mene. Uhvatili smo smuka dužine 2,4 m, verovali ili ne, imam i slike sa tog događaja negde, stvarno kuriozitet. Da je ovaj nekog ujeo verovatno bi stradao od krvarenja. :D
- Žabe- jeo sam ih na više načina i ni jednim nisam bio oduševljen, najniže kotirane na mojoj skali poželjnosti. Sam proces spremanja žabe, likidiranja i odvajanja bataka mi nije baš mio, radije bih ga izbegao kad god mogu (ko ih je procesirao zna o čemu pričam, "vojni način spremanja").
- Rakovi - vrhunski užitak za mene. Em su čisti, em se lako spremaju i hvataju em su ukusni do bola. Najviše sam ih konzumirao na žaru, ponekad sa solju, prezlama ili vegetom a nekad samo pečene. Par puta sam ih konzumirao i sirove, nepečene, istiskivao meso iz klešta direktno u usta, ima formu kao pasta za zube nekako, bezukusno i bezmirisno aliradi posao. Najviše mi držali sitost, pregršt rakova dovoljno za 24 sata, komotno.
- Skakavci - zeleni, poljski, hrskavi. Jeo sam ali nedovoljno količinski da bih dao sud o tome koliko su kalorični. Što bi rekao Stevan Jakovljević : "Usta miču trbu' ne oseća". :D
Imam u planu kad bude zgodna situacija da probam ježa, vevericu i jazavca. O jazavcu sam čuo sve najbolje a ježa porede sa zečetinom. Ne bih namenski za to ubijao životinje, čekam da iskrsne neka druga varijanta za probanje.

Korisnikov avatar
Pathfinder
Postovi: 1836
Pridružio se: Pon Jun 13, 2011 1:13 pm
Lokacija: Močvara

Re: Kornjače, zmije, žabe i ostali delikatesi

Postod Pathfinder » Čet Maj 10, 2012 4:55 pm

Odlična tema!!!
Nemam ništa pametno da dodam, nisam još ništa od toga probao, a trebalo bi. Jedino mi se čini da od sirovih rakova mož da se dobiju neki metilji, čini mi se.
What is steel compared to the hand that wields it?

Korisnikov avatar
Radiobunker
Postovi: 611
Pridružio se: Sub Avg 20, 2011 1:36 pm

Re: Kornjače, zmije, žabe i ostali delikatesi

Postod Radiobunker » Čet Maj 10, 2012 7:59 pm

druid napisao:Što bi rekao Stevan Jakovljević : "Usta miču trbu' ne oseća". :D

Famozni "peksimit" vojnicki dvopek is I Sv. Rata.
Hvala Druid za ovaj citat...podestio me da opet posle vise godina malo prelistam "Trilogiju" da se podsetim.....

No da se ne udaljavam od teme...nisam jeo nista od gore pomenutog ali sam jeo puzeve koji koliko vidim nisu na gornjem spisku...ove nase domace sto se razmile posle kise. Davno to bese....1989. dok sam bio u vojsci. Imali smo profi kuvara medju nama i kad smo bili na izdvojenoj strazi rekao da sakupimo dve tregerice puzeva....sta je radio kuvar...obario ih sa sve kucicama pa ih onda povadio...dinstao, przio sa nekim povrcem...ispao kao neki paprikas ili tako nesto....pikantno i veoma ukusno. Klasic spremio neki ogroman lonac toga pa smo se ceo dan nastavljali k'o na slavi. Na zalost recept nisam uzeo ali rado bi ih ponovo jeo.

Ukus odlican ali je mana ako se moze nazvati manom sto je puz nekako prepoznatljiv na oko u loncu....glava sacuva oblik koji ostane ocigledno "puzolik" pa ruka malo zadrhti kad krenes viljuskom ka ustima :? , al' kad te "oblije" cunami finog pikantnog ukusa izgled hrane prestane da bude bitan :-)

vukovsin
Postovi: 1031
Pridružio se: Pet Nov 25, 2011 5:39 pm

Re: Kornjače, zmije, žabe i ostali delikatesi

Postod vukovsin » Čet Maj 10, 2012 8:22 pm

Ево нас пар се спрема на једну ''акцију'' сакупљања пужева и извођења показно-доказне вежбе на тему како их на терену припремити и појести у сласт...Уколико се организујемо,бићеш обавештен на време,па ако будеш расположен за ''изазов'' добро си дошао...Подразумева се да ће бити фотографија...

Korisnikov avatar
t03a
Postovi: 2508
Pridružio se: Uto Mar 27, 2012 9:41 am

Re: Kornjače, zmije, žabe i ostali delikatesi

Postod t03a » Čet Maj 10, 2012 8:43 pm

Meni su zabe bas bile super, doduse kad se dobro isprze samo hrska ne oseca se mnogo ukus mesa. Mislim da meso malo vuce ukus na ribu ali je generalno ok. Od zmija sam probao belousku (i to za kazno sto mi je usla u cuvarku i napravila haos) :D Onako, poprilicno bezukusno meso kad se ispece, verujem da moze da bude mnogo bolje kad je przeno. Puzevi u obliku gulasa su super :) mljac!

Sto se tice jazavca, imam samo preporuke. Izgleda kao prasence a i takav ukus ima. Blago vuce na divljac i ima dosta masti (pogotovo u jesen). Meni je recimo jazavc mnogo ukusniji nego divlja svinja.

btw, kornjace, zmije, gusteri (reptili uopste) su nosioci salmonele. Pa ako nema vode da se se sve to lepo opere bolje je ne igrati se posto temperatura groznica i srackavica nisu drustvo za po sumi :) Zmije i gusteri znaju da imaju gadne parazite ...
scio me nihil scire
ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα hèn oîda hóti oudèn oîda
Tout ce que je sais c'est que je ne sais rien
I know that I know nothing

Korisnikov avatar
Radiobunker
Postovi: 611
Pridružio se: Sub Avg 20, 2011 1:36 pm

Re: Kornjače, zmije, žabe i ostali delikatesi

Postod Radiobunker » Čet Maj 10, 2012 8:48 pm

vukovsin napisao:Ево нас пар се спрема на једну ''акцију'' сакупљања пужева и извођења показно-доказне вежбе на тему како их на терену припремити и појести у сласт...Уколико се организујемо,бићеш обавештен на време,па ако будеш расположен за ''изазов'' добро си дошао...Подразумева се да ће бити фотографија...


Cao Druze....ako vreme dozvoli eto mene :-) Ucaurio sam se u poslednje vreme da bog sacuva. Kad pomenu puzeve i da cete da ih zrtvujete za opste dobro nabaci ovde recept ako imas.

vukovsin
Postovi: 1031
Pridružio se: Pet Nov 25, 2011 5:39 pm

Re: Kornjače, zmije, žabe i ostali delikatesi

Postod vukovsin » Čet Maj 10, 2012 10:01 pm

Пужеви се очисте(ако је могуће и оперу)споља,потом се у кључалу воду у коју је убачено(није обавезно)мало сирћета,белог лука.
После пар минута се изваде,па се виљушком или подесним предметом извлаче из кућица.....Види се стопало које личи на комад пробареног меса(што у ствари и јесте)које на горњој страни има унутрашње органе онако уцело и то се одсече и баци...
Остаје значи нешто што је уствари комадић меса,то се после спрема онако како ситуација на терену(или у кухињи)омогућује...
Машта је граница,у суштини основна два начина на милион варијација:један је као гулаш/паприкаш а други иде више на вок/рижото ту се мало осети укус плодова мора...
У нужди,пробарени(омекшали)комадићи се могу нанизани на ражњић пећи на жару,или спремати на све могуће начине...
П р и ј а т н о !!!
П.С.
Све ово неће имати исти укус без тебе са нама!

Korisnikov avatar
Hobo
Site Admin
Postovi: 3444
Pridružio se: Ned Okt 24, 2010 8:16 pm

Re: Kornjače, zmije, žabe i ostali delikatesi

Postod Hobo » Pet Maj 11, 2012 12:35 am

Korektan recept, ali mogu da se ociste i bacanjem na zar. Nakon par minuta je vade i zasiljenim stapicem ili viljuskom se izvlace iz ljusture. Sluz se najlakse skida u veoma slanoj vodi.
U restoranima, puzevi se sluze u predhodno hidrogenom izbeljenim i ociscenim kucicama. U svaku se ubaci puz (blansirano stopalo koje se jedino i koristi) a zatvara se smesom maslaca, seckanog belog luka i persuna. Pece se 20-ak minta na 200'C sa otvorom kucice okrenutim navise da maslac ne iscuri.
U prirodi, dodaju se varivu od kopriva, sremusa, zelja ili mladog lisca bukve uz divlju mrkvu i cuber... Ukus je neutralan, tekstura mesa prijatna a sadrzaj proteina veci od govedjeg mesa.
Jeo sam dosta zmija, mene ukus podseca na ribu.
Zablji bataci meni lice na piletinu ali ih ne treba preprziti. Najbolje je prodinstati ih sa povrcem.
Nisam bas lud za rakovima bilo koje vrste pre svega zbog nacina njihove ishrane a generalno ne volim zglavkare pa su mi preprzeni skakavci bili vise egzotican gastronomski izlet nego hrana.
Jez je prilicno masna zivotinjica a vevericu nisam jeo jer mi je zao. Tako veselo stvorenje ne bih ubio samo da saznam kakvog je ukusa. Probao sam puno ptica (ukljucujuci tzv. "gacka" iz porodice vrana). Bez izuzetka, sve su imale tvrdo i posno meso pa je moja preporuka kuvanje/dinstanje uz divlji luk i korenasto povrce (lisnato bilje se brzo sprema pa se prekuva dok meso buude gotovo).

MILAN
Postovi: 638
Pridružio se: Pon Feb 28, 2011 9:55 pm
Lokacija: Smederevska Palanka

Re: Kornjače, zmije, žabe i ostali delikatesi

Postod MILAN » Pet Maj 11, 2012 5:59 am

Ima fazon kod zabljih baraka na žaru a to je da se izvadi žila iz sredine da ne bi i dalje skakutali po roštilju.
Jeo sam razne ptice i ako ne komentarišem količinu mesa onda mogu reći da u lepo spremljenoj corbici najviše podsećaju na divljač (fazan, prepelica...).
Baš nemam dara za recenzije!

Korisnikov avatar
druid
moderator
Postovi: 1434
Pridružio se: Sre Dec 22, 2010 4:05 pm
Lokacija: Koliba u Lapovu

Re: Kornjače, zmije, žabe i ostali delikatesi

Postod druid » Pet Maj 11, 2012 8:12 am

Eto puževe sam zaboravio da spomenem a jeo sam ih kamaru puta. Meni su uvek bili OK (za dobro prase nema loših pomija), asociraju me na pileći želudac po ukusu i osećaju. Zadnji put ih jedosmo na planini, u poslednjem pohodu sa bratom Odiseyem, kuvane u pivu a posle servirane baš na način koji pominje Hobo, vraćene u kućicu. Neka mala količina, čisto da se oseti, demonstrira i uslika pokazno ali bitno da je bilo ugođaj. Detalje oko spremanja ne znam, bio sam zauzet psovanjem ranca,možda Pathfinder bolje video, ali znam da je posle uz to bilo posluženo vino i prepečan hleb sa maslacem i belim lukom, Merak Craft 1/1. :)
Tozo, hvala za info u vezi jazavca. Ima li neka posebna mera opreza pri dranju i pripremi, zbog mirisa, žlezda i slično?


Povratak na “Kuhinja”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost