Koji kotilić je najbolji?

(Sakupljanje, Priprema, Recepti i Posuđe)
Korisnikov avatar
BR_
Postovi: 2526
Pridružio se: Pon Okt 25, 2010 7:22 pm
Kontakt:

Re: Koji kotilić je najbolji?

Postod BR_ » Uto Maj 01, 2018 6:53 am

To je najbolji nacin da ga upropastis. Detrdzent se ne koristi na gusanim loncima i serpama. Potrazi na internetu seasoning cast irron pot, reci ce ti se samo.

U sustini, odrzava se tako sto ga namastis, pa tu masnocu posteno zagrejes, da bi usla u pore, i zatitila gus od korozije. Kuvanje bilo cega kiselog, bez tog zastitnog sloja skida gvozdje iz gusanog lonca, i premesta ga u hranu. A naravno lonac posle rdja.

Pere se samo vruvom vodom i blagim sapunom,.
Inimicus Inimici Mei Amicus Meus Est
Βασιλεὺς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλευόντων
Basileus Basileon Basileuon Basileuonton

Korisnikov avatar
Nietzsche
Postovi: 477
Pridružio se: Čet Dec 03, 2015 7:17 pm
Lokacija: Vienna

Re: Koji kotilić je najbolji?

Postod Nietzsche » Uto Maj 01, 2018 7:36 am

Mislim da prvo moras dobro da ga operes i posusis, a tek onda postupis po uputstvima za seasoning.
Da li ce prvi put to biti deterdzent za sudje ili nesto drugo, nije vazno... bitno je da se na pocetku skinu sve necistoce i ta fabricka prljavstina kako ti se kasnije ne bi nasli u hrani. Kada uradis seasoning i kada mast/ulje zatvori sve pore i napravi zastitni sloj onda se ne pere deterdzentom, kao sto je rekao BR_, jer ces unistiti taj zastitni sloj. Naspes cistu vodu posle kuvanja i ostavis da prokljuca, tako ces lako ukloniti sve masnoce i ono sto je eventualno zagorilo.

Korisnikov avatar
SlobaBG
OOUR Održavanje
Postovi: 1317
Pridružio se: Sre Sep 07, 2011 9:15 pm
Lokacija: Beograd

Re: Koji kotilić je najbolji?

Postod SlobaBG » Uto Maj 01, 2018 8:24 am

Sestri, kad je kupovala taj kotlić, na buvljaku, prodavac rekao da u njemu prokuva kukuruzno brašno da "skrob odradi svoje". Njoj to bilo malo čudno pa pitala mene za mišljenje odn. savet.
Most powerful is he who has himself in his own power / Seneca

DeMM
Postovi: 152
Pridružio se: Pet Avg 28, 2015 8:48 pm

Re: Koji kotilić je najbolji?

Postod DeMM » Uto Maj 01, 2018 1:19 pm

Sto se kotlica tice, ja sam najvise zadovoljan emajliranim, i ako ga pre nego sto sam ga nabavio smatrao najlosijom varijantom. Odrastao sam sa bakarnim, ali to je bilo u vreme kad mi je sve bilo dobro, a nisam imao sa cim da ga uporedim. Svakako bio mi je ok, ali nekako se zagubio, a pojavili se prohromski pa vise o bakru nisam razmisljao. Drugar ima tucani, i njega smo dugo koristili, ali valjda zbog loseg odrzavanja uvek je dodavao neku aromu klopi. Ili uzegao smek od masti kojom je mazan, ili ukus korozije kao da si kuvao klin corbu. Tucani mi je ok, ali trazi odrzavanje, tezak je za nosenje i treba mu dosta da se ohladi ako brzo posle klope planiras da ides. Ipak, ja sam sledeci svoj kotlic nabavio prohromski. Zadoviljan sam njime, lako se odrzava, lak za nosenje... Ali malo smara to sto jako dobro prenosi toplotu pa se mora biti pazljiv sa zaprskom. Posto je prohromski bio od 10L, a drustvo se smanjilo, resio sam da nabavim neki najjeftiniji od 6 za tako neke intimnije prilike. I pokazalo se da mi on najvise odgovara, pa od tad samo njega koristim. Lako se pere iznutra, veoma je lagan, a opet, valjda zahvaljujuci tom premazu koji je izolator nikad mi nista nije zagorelo. Do sad je koriscen preko 50 puta i emajl jos nigde nije ostecen, a i ako se osteti bas me briga, jer kosta 1000 dinara. Takodje mi je 6L idealno. Za drustvo od 3-4 coveka dovoljno za dva obroka, a kad idem sa zenom, rucamo u prirodi i sto pretekne ponesemo kuci, pa cela familija klopa i sutra dan. I naravno, jedino pravo resenje je tronozac. Pored toga sto ja najlakse mesanje, najbolji nacin da prilagodis temperaturu je pomeranje nozica radi podizanja i spustanja kotlica. Kad je slaba vatra, rasiris noge i spustis kotlic skoro da dodiruje zar, i obrnuto. Obavezan deo opreme uz kotlic i tronozac su klesta. Ko vodi racuna o opremi, moze da napravi neku gumenu navlaku, obmota krajeve lepljivom trakom... Kljesta su neophodna za pridrzavanje kotlica radu mesanja kutlacom, za pridrzavanje radi sipanja u tanjir...


Povratak na “Kuhinja”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost