Ribolov
Moderator: vlay
Re: Ribolov
Pecam od neke sedme godine života, znači pola veka i još malo. Nekada smo se nadmudrivali sa ribom jer nije bilo opreme , štap od leske, ko je imao bambusov štap taj je majstor. Najlonska struna kupovana na metar , udice na komad. Sada bih se vrlo rado nadmudrivao sa ribom samo mi treba mnogo vremena (koje nemam) samo da je pronađem.Hemija, otpadne vode , krivolov , Tesle, Nobelovci i ostali iz njihove branše desetkovali su ribu u rekama. Ali ima li lepše od zore na Dunavu?
Sta fali zori u kafani 
Nietzsche, potpuno te kapiram. Identican stav.
Cerka mi je skoro poslala porukicu:
"Evo poslednji put dajem sansu ovom ribolovanju
Al majke mi moje poentu ne kapiram
Sedis i cekas"
Sve je na mene
Al slazem se, lepo je videti da neko voli.

Nietzsche, potpuno te kapiram. Identican stav.
Cerka mi je skoro poslala porukicu:
"Evo poslednji put dajem sansu ovom ribolovanju
Al majke mi moje poentu ne kapiram
Sedis i cekas"
Sve je na mene

Al slazem se, lepo je videti da neko voli.
Hehehe , vidi se da nemaš iskustva sa Dunavom kolega . Nikada nisi bio na nekom splavu ili čardi ili brodu . Meni i vinska karta identični , ali okruženje , neuporedivo.
Sad... s brodovima se bas i nisam druzio.
Splavovi nisu bas moj tip kafane.
Al za carde... nemo da se vredjamo
Ono fakat, vecina ih je bila na Tisi ili u njenoj okolini (predaleko Pesta... Segedin, Congrad... pa i Senta, Kanjiza... su mi nekako bili taman). Samo ko jos gleda u reku pored Madjarica 
Opet... ja sam ti nekako vise tip za kafanu s kariranim stoljnjakom, plekanom pikslom i sljivarom iza. Sta da radim kad sam rastao pored Lepenice...
Splavovi nisu bas moj tip kafane.
Al za carde... nemo da se vredjamo

Opet... ja sam ti nekako vise tip za kafanu s kariranim stoljnjakom, plekanom pikslom i sljivarom iza. Sta da radim kad sam rastao pored Lepenice...
Reke kao i riblji fond prate trend svega sto se desava.ko ne voli pecanje potpuno razumem i ne pokusavam da ubedim u suprotno,svako uziva u onom sto voli.sta da pricamo kad se ribocuvari tale sa ribokradicama a pisu ljudima prijave sa dozvolom jer riba nije u meri.ja ih licno sve vratim u vodu jer ne zelim da ih pojedem,vise zelim da se nadmudrujem sa njima.gramaze i akcije stapova,duzine i tezine voblera gube smisao u srbiji kad vise nece moci nista na njih da se uhvati.ne znam kakvo je stanje na dunavu i savi ali ovde je tuzno.ove manje reke se i bore,tu se bacaju sporeti i skoljke od 128-ice ali to su mehanicke necistoce,nema predhodno pomenute hemije i ribe opstaju.sto se tice z.morave u koju se uliva svasta...e tu je vec horor.ja volim reku,prirodu,meni nije bitan ulov vec dan na vodi.spustim stap u travu kad ne radi riba,uzmem dvogled i gledam sokolove,jastrebove,patke,guske,ma sta stignem....pijem pivo i uzivam.ali kako stoje stvari mi smo poslednji svedoci svega nabrojenog,sve odumire i izumire.zao mi je ali tako je.
Bez zelje da protivurecim ili osudjujem.
Ja recimo nikad nisam znao da uzivam u kafani. Ne pusim, reeeetko pijem. Jedna casa piva mi "rasklima" kolena.
Kad se tako banalizuje i ribolov svede na "cekanje" stvarno nema mnogo smisla. Kao ni zadimljavanje, ispijanje x-te flase piva, smejanje neduhovitim polupijanim forama, slusanju lose muzike i nadvikivanje uz istu...
Eto - ja sad kafanskim ljudima zvucim kao vanzemaljac. Upravo onako kako oni meni zvuce kad pricaju o ribolovu. U svako doba biram kaljanje na obali reke ili shumaranje umesto bilo koju klaberske varijante.
Ja recimo nikad nisam znao da uzivam u kafani. Ne pusim, reeeetko pijem. Jedna casa piva mi "rasklima" kolena.
Kad se tako banalizuje i ribolov svede na "cekanje" stvarno nema mnogo smisla. Kao ni zadimljavanje, ispijanje x-te flase piva, smejanje neduhovitim polupijanim forama, slusanju lose muzike i nadvikivanje uz istu...
Eto - ja sad kafanskim ljudima zvucim kao vanzemaljac. Upravo onako kako oni meni zvuce kad pricaju o ribolovu. U svako doba biram kaljanje na obali reke ili shumaranje umesto bilo koju klaberske varijante.
Pan@
Postujem sve tako i tvoje misljenje.svakom svoje ali ja sam znao i da ne zabacim posteno a da se napijem.najgore nam je kad nema hlada a "zapinje"se...uffff ne znam kako nadjemo put kuci.ziveo Zajecar i njihov produkt!!!
Postujem sve tako i tvoje misljenje.svakom svoje ali ja sam znao i da ne zabacim posteno a da se napijem.najgore nam je kad nema hlada a "zapinje"se...uffff ne znam kako nadjemo put kuci.ziveo Zajecar i njihov produkt!!!
Ja nisam neki ribolovac, ali volim ribolov. Savrseno me zabole da li cu nesto da upecam, ali volim boravak pored vode, sume... Cak i ne volim da dodirujem rukama ribu, osim kad je termicki obradjena i lepi se za prste, zato rado idem sa ribolovcima a i ne zabacim stap. Vise volim da se motam oko rostilja i kotlica, gadjam prackom panjeve, razapnem lezalju i izvalim se da citam knjigu... Volim i da se razvalim od alkohola pored reke/jezera, po cenu da upadnem u istu. Iz godine u godinu sve vise izbegavam urbana mesta, i uvek radije biram boravak u prirodi. Kafane posecujem retko, skoro nikako, jer i meni smeta ono sto je opisao kolega koji ne konzumira alkohol, i ako ga ja rado konzumiram u odgovarajucem drustvu. Ipak, u poslednje vreme izbegavam mesta koja posecuju ribolovci. Razlog su ribolovci koji svako mesto na kom zabace stap useru kesama i plasticnim flasama. Svako dobro mesto za ribolov je mini deponija. Ne razumem bolide kojima je tesko da svoje smece ponesu sa sobom, a deklarisu se kao ljubitelji prirode. Ne kapiram kako im nije gadno da gledaju smece koje su prethodni put ili prethodne sezone tu ostavili? Ili samo vide plovak i pola metra oko njega, i nista vise ne primecuju? Odvratni su mi i korumpirani ribocuvari, mrezari, dinamitasi, recni elektricari... Ali oni to rade iz interesa, i nisu (toliko) licemerni. Zao mi je sto u nasim rekama nema ribe. Sto su zapisane, zasrane, pune hemikalija... Ali to je cena "napretka" drustva i protiv toga ne mozemo da se borimo. Ono sto mozemo je da smece koje donesemo do tog parceta obale ponesemo sa sobom, a mnogi od nas to ne rade.
Inace, moje aktivno bavljenje ribolovom je zavrseno sa vremenom bambusovih stapova, udica na komad i plovaka od stiropora. Sada imam mnogo bolju opremu, ali je slabo koristim, a za vecinu i ne znam gde je. To je bilo i vreme staklenih flasa koje smo cuvali kao oci u glavi da ne platimo kauciju, klope iz pletenih cegera koja je po difoltu bila organska, sve je bilo cisto i bilo je ribe ko salate. Jbg bilo pa proslo, a meni je drago da se bar secam.
@pan Klabing i kafana... nidje veze.
Povratak na “"Into the primitive"”