Kao prvo želim da ukažem na pogrešan pristup preživljavanju i tehnikama vezanim za isto, koje se najviše forsiraju na televiziji i internetu (da se razumemo, ima i dobrih emisija, ali su ređe, nego ove prve i obično su manje atraktivne ljudima koji su novi u ovoj oblasti, pa se ređe i gledaju):
1. Neracionalan utrošak energije, koji najčešće viđamo: Lik mlati ko blesav po nekom drvetu, cepa trupac od 30 cm u prečniku, iako ima mnogo manjih koji su mu dostupni, pravi zaklon kao da se utvrđuje protiv neprijatelja naoružanog teškom artiljerijom i sl.
2. U većini slučajeva preveliko oslanjanje na raznorazne survival kit-ove i sl. Kada pogledam, šta sve ima u pojedinima, prosto se zapitam kakvo je to preživljavanje, kada sve to imaš kod sebe. Meni to više liči na kampovanje, ili izlet u prirodi. Ne kažem da su isti loši, već da ih obično nemate kod sebe, kada vam trebaju, jer kao što rekoh, preživljavanje se ne planira. ŠTO ČOVEK VIŠE ZNA, MANJE OPREME MU TREBA

3. Loš način na koji se uvežbava viđeno. Najveći broj ljudi koji su zainteresovani za preživljavanje, tehnike vežba kada je punog stomaka, kada je napolju lepo vreme bez padavina, kada nema baš nikakvih činilaca koji utiču na moć rasuđivanja i fizičku spremnost.
4. Izlaganje prevelikom riziku, iako postoji lakše i manje opasno rešenje i sl.
Toliko za sada od mene. Želim da vidim ima li zainteresovanih za ovu diskusiju, pa ukoliko ima, sa zadovoljstvom ću predstaviti kako sam ja u praksi pristupio ovoj temi. Sve sugestije, predlozi i kritike su dobrodošli