Druidova kucica

(Bushcraft, Woodcraft, Trapping i ostale primitivne veštine)

Moderator: vlay

Korisnikov avatar
vlay
moderator
Postovi: 2671
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 8:58 pm
Lokacija: Beograd

Druidova kucica

Postod vlay » Pet Feb 24, 2012 5:56 pm

Jedan deo forumske populacije zna, a jedan ne zna, da je jedan od nasih clanova Druid pretvorio decacke snove u stvarnost :bow-yellow: i sebi i svojim drugarima napravio kutak za bezanje od civilizacije.Neki od nas behu lepo ugosceni u "kolibi" koja odise proslim vremenima, rustikom i toplinom.
Posto neki od nas gaje nadu kako ce kad-tad i oni napravitio sebi takav kutak, zamolio bih Druida da se malo raspise i postavi slike.Kako je gradjena koliba,po cijem uzoru je radjena, koji materijali su korisceni, koliko je kostalo, koliko ljudi je ucestvovalo, kako ste se snalazili...
Namera ove teme je da osvetli tehnicko-gradjevinsko-materijalnu stranu ove price i ohrabri nekog da krene i sam u realizaciju ideje kutka u zelenom.Taj neko sam za pocetak ja. :obscene-drinkingcheers:
...a ja mislio da je zivot reka!

vukovsin
Postovi: 1031
Pridružio se: Pet Nov 25, 2011 5:39 pm

Re: Druidova kucica

Postod vukovsin » Pet Feb 24, 2012 6:38 pm

Јављам се на мобу...

Korisnikov avatar
Pathfinder
Postovi: 1865
Pridružio se: Pon Jun 13, 2011 1:13 pm
Lokacija: Močvara

Re: Druidova kucica

Postod Pathfinder » Pet Feb 24, 2012 7:03 pm

Khm,Druidova i MOJA,,to što nisam uvek kući ne znači da ne svratim prvog po kiriju :D
What is steel compared to the hand that wields it?

Korisnikov avatar
druid
moderator
Postovi: 1434
Pridružio se: Sre Dec 22, 2010 4:05 pm
Lokacija: Koliba u Lapovu

Re: Druidova kucica

Postod druid » Pet Feb 24, 2012 8:04 pm

Elem, da počnem priču na ovako uobičajen način...
Biću kratak oko korena same ideje: Pathfinder i ja smo jednog dana skapirali da nam treba namenski objekat da bi mogli da nastavimo sa evolucijom lukarskog zanata u svim pogledima. Do tada smo se i za rad i za okupljanja dovijali na razne načine ali smo jednog trenutka došli do toga da nam treba objekat koji će da ispuni sve naše potrebe.
Objekat je morao da ispuni više uslova: da bude dovoljno veliki za rad i eventualna okupljanja. Takođe je morao da ima i spoljni i untrašnji deo zbog prirode zanata kojim se bavimo. Morao je da bude jeftin a da to ne obori njegov kvalitet. Po mogućstvu je trebalo da bude i izgledan, što bi se reklo u mome selu. Razmatrali smo razne varijante: cigla, šljaka blok, kombinacije sa drvetom i bez, razni Ytong blokovi itd ali nijedan od njih nije mogao da nam da to što nam treba: objekat u kome će pre svega da nam bude prijatno. Pošto nismo ljubitelji betonskih kaveza (kuća, stanova itd) odustali smo od varijanti koje malopre pomenuh. Neke su bile malo jeftinije, neke malo skuplje ali koja god da je bila u pitanju ne bi mogla (bez mnogo uloženih para) da liči ni na šta drugo sem na garažu, u najboljem slučaju. Rešismo da je najbolja solucija da se radi od drveta...
Moraću ovaj građevinski zahvat da pišem iz delova jer nisam pored kompa neprestano a i prikupljam od slika šta imam.

MILAN
Postovi: 638
Pridružio se: Pon Feb 28, 2011 9:55 pm
Lokacija: Smederevska Palanka

Re: Druidova kucica

Postod MILAN » Sub Feb 25, 2012 6:07 am

Strpljivi smo mi, samo vas dvojica pisite.
Baš nemam dara za recenzije!

Korisnikov avatar
duler
Postovi: 320
Pridružio se: Pet Okt 28, 2011 7:47 am
Lokacija: Niš

Re: Druidova kucica

Postod duler » Sub Feb 25, 2012 7:49 pm

I fotografisite :violence-bowandarrow:

Korisnikov avatar
Hogar
Postovi: 1539
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 9:27 pm

Re: Druidova kucica

Postod Hogar » Sub Feb 25, 2012 8:31 pm

MILAN napisao:Strpljivi smo mi....


Е, сад већ неке од нас полако напушта стрпљење. :mrgreen:
° ° °
vlay napisao:Kad neko zameni plazni hedonizam i toples za mukotrpno veranje po planini to znaci da je u pitanju posebna vrsta budale. :handgestures-thumbupleft:

Korisnikov avatar
druid
moderator
Postovi: 1434
Pridružio se: Sre Dec 22, 2010 4:05 pm
Lokacija: Koliba u Lapovu

Re: Druidova kucica

Postod druid » Pon Feb 27, 2012 8:43 am

Da nastavim....nisam bio pored kompa, imao sam jednu jaaaaako bitnu "delegaciju" za vikend... :D
Faza broj 1: ocrtavanje temelja budućeg zdanja. Kao i sve što ja radim, i ovo je bilo odokativno- sestrić i ja smo izašli na teren, odabrali parče i kanapom obeležili temelj. Kod nas se na selu taj plitki temelj naziva i opsek, kao na groblju, nije klasicni duboki temelj, nema potrebe za njim- sama konstrukcija je jako lagana. Pošto smo otprilike ustanovili da su uglovi "oko 90 stepeni" krenuli smo kopanje. :D Majstor koji je "pogođen" da zida kamin, inače moj dobar prijatelj Sale, je dao instrukcije: ašov i po širina, ašov i po dubina. Toliko o toj mojoj preciznosti. Inače, Sale je vrstan majstor za sve vrste zidanja i narodski čovek: koristi sve što nađe u toku gradnje tako da mi uvek napravi velike uštede time što može da nabudži "sve u sve". Šta ovo znači: ne insistira ne perfektnim daskama, savršenim ekserima, određenim uslovima...nego uleti i radi, sve se rešava u hodu čime se nađe.
Temeljčić je iskopan ali pošto se Sale pojavljuje tek posle zidanja temelja (tako je dogovoreno jer smo mu upali u termin, već je bio zauzet na drugom mestu)- za njegovo nalivanje smo se odlučili na varijantu "sam svoj majstor". Angažovali smo moju ekipu, moje prijatelje kadre stići i uteći. :D :D :D Koordinator radova je bio moj ujak Miško (Svemogući) Perica . Pošto kod njega sve može (Svemogući) mi smo samo nalivali beton (i alkohol u sebe) a on je vršio poravnanja (i nalivao alkohol u sebe). Jednostavna stvar: on rastegne kanap i mi dopunjavamo dok ne izađe na crtu. Jedna stvar nam se potkrala (došla zajedno sa promilima): kanap se toliko napio vode da koliko god bio zategnut nije mogao na sredini da bude takav nego je "visnuo" na dole. Pošto smo striktno pravili po kanapu rezultat je bio UNIKATNI temelj sedlastog oblika: samo je na ćoškovima bio kako treba a sredine su mu bile niže, estetski jako lepo ali (posle smo ustanovili) i katastrofalno za dalju gradnju. POENTA: izbegavati mokre kanape. :D
Pričam ovako detaljno da bih dočarao tu gradnju (skoro kao gradnja Mosta na reci Kvaj) a i da bih ukazao ne greške koje su se nama dešavale (jako često).
Čekam da stignu slike svakog momenta pa da postavim, što mogu bolje.

Korisnikov avatar
StepenWolf
moderator
Postovi: 2443
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 8:34 pm
Lokacija: kafanče u benzovom bloku

Re: Druidova kucica

Postod StepenWolf » Pon Feb 27, 2012 10:03 am

To vam se djavo narugao zato sto i kanap niste nalili alkoholom.
:teasing-tease:

Korisnikov avatar
vlay
moderator
Postovi: 2671
Pridružio se: Pet Okt 22, 2010 8:58 pm
Lokacija: Beograd

Re: Druidova kucica

Postod vlay » Pon Feb 27, 2012 11:01 am

Zasad opisujes k'o Andric! :text-bravo:
Obavezno ubacuj slikice i daj neke mere, ma koliko se mi zezali tehnicka strana ove price me stvarno zanima. :handgestures-thumbupleft:
...a ja mislio da je zivot reka!


Povratak na “"Into the primitive"”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost