Moja ruskinja

Moderator: canis lupus

Korisnikov avatar
sAx
Postovi: 2216
Pridružio se: Čet Nov 03, 2011 1:27 pm
Lokacija: Lazarevac

Re: Moja ruskinja

Postod sAx » Pon Mar 17, 2014 6:56 pm

Gurman napisao:Stvarno je gornji snimak fantastican i pokazuje izuzetno umece ovih majstora u rukovanju sekirom. Mislim da je sekira kao alat malo i podcenjena, pogotovo u outdoors aktivnostima. Vidim da mnogo ljudi koristi noz umesto sekire a po meni je to velika greska jer cesto dodju u situaciju da polome noz. Ne znam da li je na ovom forumu bio postavljen nekad ovaj snimak ali on pokazuje da je nekad i sekirce samo dovoljno za dobar provod ;)Zaista dobra sekira može daleko više od onoga što bi pomislili na prvi mah. :text-bravo:
Međutim gledajući ovaj video kosa mi se digla na glavi, primer ne bezbednog rukovanja manjom sekirom. :character-oldtimer:
Sto kažu:
Nemojte ovo pokušavati kod kuće. :chores-chopwood:

Korisnikov avatar
Gurman
Postovi: 1156
Pridružio se: Sre Mar 05, 2014 4:12 pm

Re: Moja ruskinja

Postod Gurman » Pon Mar 17, 2014 10:26 pm

Sax, poentu si shvatio ;) A sto se tice bezbednosti na ovom snimku :teasing-poke: mislim da je imao ludu srecu :mrgreen:
Let There Be Rock!

Korisnikov avatar
sAx
Postovi: 2216
Pridružio se: Čet Nov 03, 2011 1:27 pm
Lokacija: Lazarevac

Re: Moja ruskinja

Postod sAx » Pon Mar 17, 2014 10:30 pm

Vala baš tako :obscene-drinkingcheers:

Korisnikov avatar
RADO
Nožar
Postovi: 1346
Pridružio se: Čet Dec 02, 2010 10:03 pm
Lokacija: ZVORNIK

Re: Moja ruskinja

Postod RADO » Sub Mar 22, 2014 1:06 pm

RADO napisao:Gospodine Vlay !

" Ama bas nigde ne napisah da je ta sekira etalon savrsenstva ( . . . . "

Ja protumacih iz sledeceg posta;

" G. Rado, vasa sekira igore navedene su dve razlicite koncepcije i samim tim slabo uporedive.Vasa je za cepanje.

Dobro, jos jednom, moja sjekira je DEFINITIVNO ZA CIJEPANJE, ja se slazem time.
Ako mogu da Vas zamolim da mi objasnite konkretne razlike izmedju ove dvije sjekire ?
Znaci moja je samo za cijepanje, ali ova druga za sta je ?po kom pitanju slabo uporedive,
ali predhodno pogledaj karakteristike jedne i druge !
:think:


@ Vlay , :hand:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
www.radoradic.com

Korisnikov avatar
Jones
Postovi: 409
Pridružio se: Ned Sep 30, 2012 8:53 pm
Lokacija: Zrenjanin

Re: Moja ruskinja

Postod Jones » Ned Apr 06, 2014 3:30 pm

Jones napisao:E sad Ruska filozofija, da je konačno demistifikujemo. Ovaj tip sekire je univerzalna terenska alatka sa posebnim akcentim na moć presecanja ne cepanja drveta. Rusima je sasvim normalno da na mestu gde borave i gde im je baza imaju drugu sekiru koja je namenjena samo za cepanje cepanica. Sa tom sekirom ne može da se preseče ništa i njena jedina uloga je cepanje i samo CEPANJE. Pravo da vam kažem meni nije ni jasno zašto se za bushcraft scenario i forsira to cepanje kao bitna stvar. Pa ne nosi se ni motorna testera da bi morali da cepamo nešto prečnika 30 cm, mislim to mi je glupost, još kad vidim da drvo cepaju nožem, kenj. mi se. Po meni akcenat treba da bude na moć sečenja, ali nije ni bitno toliko, nego da završim suštinu. Svaka sekira koju imate trenutno kod sebe, kakve god da je profilacije u Sibiru, većinu cepanica ne bi mogla da precepi. Razlog nije nemoć sečiva, nego moć drveta. Zbog stravičnih zima večina stabala je razvila sposobnost da raste u spiralu i vlakna su tordirana, baš iz razloga da bi bilo otpornije na cepanje i pucanje. Iz tog razloga oni i imaju specijalnu sekiru samo za taj posao. Kada uploadujem emisiju na ytube videćete o čemu govorim. Na žalost nemam fotku tih sekira, ali vrlo su specifične i nisu ni nalik na naše. Uskoro ću poslati link za emisiju...


https://www.youtube.com/watch?v=HLOJug78zRo

Na 11.28 počinje deo o sekirama
"Twenty years from now you will be more disappointed by the thinks you didn't do than by the ones you did do" Mark Twain

Korisnikov avatar
Jones
Postovi: 409
Pridružio se: Ned Sep 30, 2012 8:53 pm
Lokacija: Zrenjanin

Re: Moja ruskinja

Postod Jones » Uto Sep 27, 2016 5:07 pm

Kada nešto ne uradimo na vreme obično prvo pokušamo da se opravdamo nekim jakim razlogom, ali u ovom slučaju pozvaću se na pravo suda vremena. Naime, prošlo je sigurno tri godine od kad je moj dobri prijatelj, i član ovog foruma, Radiobunker, odlučio da obuče moju vernu ruskinju onako kako dolikuje. U vreme kada se to dešavalo nisam imao nekih naročitih akcija i ona je mirovala u svom novom ruhu. Ono što mi je bilo na pameti je da sačekam prvu ozbiljniju situaciju u kojoj bi futrola mogla da se pokaže u pravom svetlu ili da se makar uoče njeni nedostaci...
Iako je ceo idejni plan delo Radiobunkera, on je insistirao da ja kažem kakvo da bude vešanje. Taj problem me je okupirao par nedelja, jer sam sklon da smišljam krajnja rešenja, dakle kad smislim nema menjanja. Posle dosta razbijanja glave, skontao sam da rešenje za vešanje treba da bude jednostavno i da ne treba komplikovati sa multipraktik sistemima horizontalno-vertikalnih traka itd. Da je sekira lakša od 1200 gr, koliko je inače teška, onda bih imao problem jer bih insistirao da mogu da je nosim negde na pojasu.
Finalno rešenje je trebalo da ispuni samo dva uslova, a to je da sečivo ne bude u stanju da napravi štetu u rancu, i drugo, da nekako može da se okači... kako god.
Posle nekog vremena, prva situacija u kojoj sam koristio sekiru i futrolu, bila je jedno naručeno obaranje dve ogromne breze koje niko nije hteo da uradi, ni ovi sa korpom iz gradskog zelenila (inače obaranja i šišanja krošnji koje prave problem su jedna od mojih dodatnih aktivnosti). Sekira je naravno našla svoje mesto na mom penjačkom pojasu nekako prirodno i lako, kao da je tu oduvek bila. Posle tog obaranja, bilo ih je još nekoliko, tako da se sistem jednostavnog vešanja na D alku pokazao sasvim dovoljnim. Nije se desilo ni jednom da mi se prilikom penjanja na vrh drveta sekira negde zaglavi ili da mi smeta. Ono što mi je bilo najvažnije je to što se i kada ne zakopčam kaiš preko sečiva ni jednom nije desilo da sekira ispadne iz futrole.
Dve godine za redom nosao sam sekiru na Tribe trails trku i bila mi je nezamenljiv alat, koji sam mogao da nosim sa sobom jedino iz razloga što sam sada imao valjanu futrolu. U par navrata sam pokušao da je nosim o pojasu i da hodam sa njom ali dosta me je udarala po kolenima pa sam to rešio na jednostavan način tako što sam joj kraj drške podigao sebi iza leđa u horizontalu i zadenuo je za neku gurtnu. U tom položaju je nisam ni osetio.
Slika
Inicijalna ideja za tu aklu je bila da sekira u kampu jednostavno može da se okači o neki klin ili granu i da nije na zemlji.
Futrola je šivena ručno od reciklirane JNA kože, a razlog je taj što nam se tako htelo, majstor voli tu kožu kao svoju rođenu, pa nisam hteo da smetam... Svi šavovi i spojevi su fino ukopani i ni na jednom mestu konac nije stariji od same kože. Jednom rečju, po potrebi za efikasnu upotrebu, skoro da i ne morate da je vadite iz futrole, tako je dobro skockana...
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
"Twenty years from now you will be more disappointed by the thinks you didn't do than by the ones you did do" Mark Twain

Korisnikov avatar
Macan
Postovi: 569
Pridružio se: Ned Mar 23, 2014 10:56 am

Re: Moja ruskinja

Postod Macan » Uto Sep 27, 2016 7:14 pm

Sve na mestu i deluje skroz pouzdano :text-bravo:

Korisnikov avatar
sAx
Postovi: 2216
Pridružio se: Čet Nov 03, 2011 1:27 pm
Lokacija: Lazarevac

Re: Moja ruskinja

Postod sAx » Uto Sep 27, 2016 8:12 pm

Jeste uradio svaka mu čast!
Što se kačenja tiče:
Nekada je najjednostavnije rešenje i najbolje. :obscene-drinkingcheers:


Povratak na “Sekire”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost